OVERLEVERTE EN BOKS: Chris Harper-Mercer skjøt og drepte ni personer på Umpquua Community College i Oregon på torsdag. Nye forklaringer tilsier at gjerningsmannen overleverte en boks eller eske til en av de overlevende før han selv ble skutt. Foto: NTB Scanpix / Myspace
OVERLEVERTE EN BOKS: Chris Harper-Mercer skjøt og drepte ni personer på Umpquua Community College i Oregon på torsdag. Nye forklaringer tilsier at gjerningsmannen overleverte en boks eller eske til en av de overlevende før han selv ble skutt. Foto: NTB Scanpix / MyspaceVis mer

Drapsmannen ga fra seg noe før han ble skutt: - Noen har en boks. Jeg vet ikke hva som er i den

«Du må levere denne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart to døgn etter skyteepisoden ved Umpqua Community College i Orgeon, kommer det stadig mer informasjon om gjerningsmannen og hva som faktisk hendte torsdag formiddag lokal tid.

26-åringen som skjøt og drepte ni mennesker på en høgskole i Oregon, tok til slutt seg selv og ble ikke drept av politiet, opplyser den lokale sheriffen.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Chris Harper Mercer tok sitt eget liv etter massakren på Umpqua Community College i den amerikanske delstaten Oregon torsdag. Det opplyser politiet lørdag.

- Han skjøt seg selv da politiet nærmet seg ham, opplyser sheriff John Hanlin på en pressekonferanse lørdag.

Overleverte boks Anastasia Boylan, datteren til Stacy Boylan var en av de som ble skutt da 26 år gamle Chris Harper-Mercer tok seg inn på skolen med fem pistoler og en rifle. Hun overlevde massakren der ti andre, Harper Mercer inkludert, mistet livet.

Ifølge CNN har Anastasia fortalt ham at gjerningsmannen ga en av de overlevende en eske sammen med beskjeden «du må levere denne». Han sa selv at han ikke vet hvem som har den eller hva som er i den.

- Noen har en boks. Jeg vet ikke hva som er i den, sier han.

Leverte skriverier Myndighetene bekrefter at Harper Mercer overleverte noe under skyteepisoden. Ifølge CNN ga han fra seg flere tekster til en av de overlevende, men de ville ikke bekrefte at disse lå i boksen Boylan nevner.

I disse skriveriene identifiserer Harper Mercer seg med flere andre som har gjennomført liknende massedrap.

En av de han trekker fram er Elliot Rodger som i fjor skjøt og drepte seks personer ved et universitet i Isla Vista i California før han tok sitt eget liv.

Han uttrykker også frustrasjon over at mange andre som har gjennomført tilsvarende udåder ikke har vist vilje til å yte politiet motstand, og lover at han skal gi dem motstand. Det sier etterforskere med kjennskap til saken ifølge den amerikanske nyhetskanalen.

Flere våpen I tillegg til de seks våpnene som ble funnet på skoleområdet, har politiet funnet ytterligere sju våpen hjemme hos drapsmannen. Det opplyser amerikanske myndigheter ifølge NTB.

Alle våpnene skal være kjøpt på lovlig vis, og sju av dem er kjøpt av skytteren selv eller familiemedlemmer, sier USAs byrå for overvåking av alkohol, tobakk og våpen (ATF).

26-åringen var også i den amerikanske hæren i 2008, før han ble avskjediget i nåde etter en måned.

Politiet har også funnet skriftlig bevis på at han viste hat mot svarte mennesker, og flere vitneobservasjoner går ut på at han blinket seg ut kristne som ofre.

- Gledet meg i årevis Samme Stacey Boylan fortalte natt til fredag til CNN hva som skjedde da gjerningsmannen tok seg inn i klasserommet der datteren hans oppholdt seg.

- Dette har jeg gledet meg til i årevis, skal han sagt til foreleseren før han skjøt ham rett ned.

Studentene skal så ha lagt seg ned på gulvet. Mens Mercer ladet om våpenet beordret han alle til å reise seg. Så skal han ha spurt dem om de var kristne.

- De reiste seg og han sa: «Bra, siden dere er kristne vil dere møte gud om et lite øyeblikk», sier Boylan til CNN.
Så skjøt og drepte han dem, fortsetter han.

Flere vitner på skolen har fortalt lignende scenarier om at Mercer skal ha forhørt som om hvilken religiøs tilhørighet elevene hadde, før han skjøt enkeltelever.

Selv skal Mercer ha beskrevet seg selv som «spirituell, ikke religiøs».

Nabolag The Guardian har vært utenfor leiligheten der 26-åringen bodde, og skriver at han bodde i en liten blokk utenfor selve Roseburg der universitetet ligger.

- Politiet sperret av bygningen tidligere i dag. På kvelden kom det flere billaster med etterforskere, både lokale og statlige. Ingen ville si noe om hva som foregikk på innsiden, skrev de fredag morgen.

Nyhetsbyrået AP har ifølge avisa snakket med nabo Bronte Hart som beskriver Mercer som «utrivelig».

- Han pleide å sitte alene i mørket på balkongen sin, sa hun.

Ofre for våpenlovgivningen De omkomne er Lucero Alcaraz (19), Treven Taylor Anspach (20), Rebecka Ann Carnes (18), Quinn Glen Cooper (18), Kim Saltmarsh Dietz (59), Lucas Eibel (18), Jason Dale Johnson (34), Lawrence Levine (67), og Sarena Dawn Moore (44).

President Barack Obama talte natt til fredag til nasjonen, og mente mye av årsaken til at disse ni mistet livet er landets våpen-politikk.

MISTET LIVET: De omkomne er Lucero Alcaraz (19), Treven Taylor Anspach (20), Rebecka Ann Carnes (18), Quinn Glen Cooper (18), Kim Saltmarsh Dietz (59), Lucas Eibel (18), Jason Dale Johnson (34), Lawrence Levine (67), og Sarena Dawn Moore (44). Foto: Chris Pietsch/The Register-Guard via AP/NTB Scanpix
MISTET LIVET: De omkomne er Lucero Alcaraz (19), Treven Taylor Anspach (20), Rebecka Ann Carnes (18), Quinn Glen Cooper (18), Kim Saltmarsh Dietz (59), Lucas Eibel (18), Jason Dale Johnson (34), Lawrence Levine (67), og Sarena Dawn Moore (44). Foto: Chris Pietsch/The Register-Guard via AP/NTB Scanpix Vis mer

En tydelig frustrert og sine Obama gikk til frontalangrep på våpenlobbyen, og sa hvordan han kan se for seg at de allerede sitter og skriver pressemeldinger.

- De kommer til å si at vi trenger flere våpen og færre våpenlover, men er det noen som egentlig tror på det?

Ba om tall Han ba også mediene om å finne tall på hvor mange som hadde mistet livet i våpenrelatert vold, og sette det opp mot antallet som hadde mistet livet i terrorangrep.

- Dette er ikke noe jeg kan gjøre selv, sa han, og ba om hjelp fra Kongressen og guvernører.

Presidenten har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

- Jeg håper og ber for at jeg ikke må komme ut her igjen for å komme med mine kondolanser så lenge jeg sitter som president. Basert på mine erfaringer som president kan jeg ikke garantere det. Og det er en grusom ting å si.

Motstand Sheriffen i Douglas County, John Hanlin, hadde ansvaret for den umiddelbare innsatsstyrken da skoleskytingen fant sted torsdag. Han er blant de som i 2013 var med på å argumentere mot strengere våpenlover.

I 2013 skrev han et brev til visepresident Joe Biden der han gjorde det klart at han aldri vil håndheve de strenge våpenlovene Obama ville innføre.

- Dette er IKKE svaret på hvordan man skal forhindre grusomme forbrytelser som skoleskytinger, skriver han.

SHERIFF: Sheriffen i Douglas County, John Hanlin, hadde ansvaret for den umiddelbare innsatsstyrken da skoleskytingen fant sted torsdag. Han er blant de som i 2013 var med på å argumentere mot strengere våpenlover. Foto: Marcus Yam/Los Angeles Times/Polaris/NTB Scanpix
SHERIFF: Sheriffen i Douglas County, John Hanlin, hadde ansvaret for den umiddelbare innsatsstyrken da skoleskytingen fant sted torsdag. Han er blant de som i 2013 var med på å argumentere mot strengere våpenlover. Foto: Marcus Yam/Los Angeles Times/Polaris/NTB Scanpix Vis mer
TI DØDE: I tillegg til gjerningsmannen mistet ni personer livet i skytingen ved Umpqua Community College torsdag. Foto: Thomas Boyd/ /The Oregonian/Polaris / NTB Scanpix
TI DØDE: I tillegg til gjerningsmannen mistet ni personer livet i skytingen ved Umpqua Community College torsdag. Foto: Thomas Boyd/ /The Oregonian/Polaris / NTB Scanpix Vis mer