TILSTO: I 1995 innkalte Marian Clita (58) til pressekonferanse, der han overraskende innrømmet drapet på dissidenten Gheorghe Ursu. Den dag i dag er det flere som tror at innbruddstyven Clita tok på seg skylda for noen andre. Foto: Adrian Martalogu/Mediafax
TILSTO: I 1995 innkalte Marian Clita (58) til pressekonferanse, der han overraskende innrømmet drapet på dissidenten Gheorghe Ursu. Den dag i dag er det flere som tror at innbruddstyven Clita tok på seg skylda for noen andre. Foto: Adrian Martalogu/MediafaxVis mer

Drapsmannen jobbet som dyrlegeassistent

Dette er historien om Romanias mest kjente innbruddstyv og leiemorder. Nå er han siktet for drapet Vera Vildmyren (42).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BUCURESTI (Dagbladet.no): Historien om Marian Clita (58) er historien om en småtjuv fra Bucurestis arbeiderklassestrøk, som endte opp som det fryktede sikkerhetspolitiets nyttige idiot under kommunisttidas Romania.

Da Marian «Bità» Clita slapp ut fra fengsel 14. mai 2008, hadde Romanias mest kjente leiemorder gått inn og ut av fengsel i 30 år. I løpet av de neste snaue to årene kjempet Clita desperat for oppreisning og anerkjennelse i et land der ingen lenger hadde brukt for ham.

Mandag for en uke siden var den notoriske innbruddstyven trolig på nok et plyndringstokt, da han plutselig sto ansikt til ansikt med den norske flyvertinnen Vera Vildmyren på rom 2025 på Radisson Blu-hotellet i København.

Slo seg opp i BucurestiMarian Clita ble født 1. september 1951, og var den førstefødte til ekteparet Nicolai og Elana Clita.

Nicolai var i likhet med sin far jagerflyver i den rumenske hæren. Bestefaren kom opprinnelig fra den lille landsbyen Sat Gasteni i Racaciuni, som ligger 270 kilometer nordøst for Bucuresti og ved foten av fjellkjeden Karpatene.

I Bucuresti vokste Marian Clita opp med en yngre bror, en yngre søster og en hjemmeværende mor i huset bestefaren hadde bygget.

Clitas kriminelle karriere startet allerede i 13 års alderen med innbrudd og tyveri i Bucurestis nabolag. Under Nicolae Ceausescus kommunistdiktatur, var Clita en av ytterst få som våget å drive med kriminalitet. De fleste var livredde for regimets represalier.

Jobbet som dyrlegeassistent- I hele Bucuresti var det kanskje 20-25 som holdt på som han, sier journalist Cristian Vasilcoiu i den rumenske avisa Evenimentul Zilei til Dagbladet.

BOPEL Dette er den siste oppgitte bopælen Clita hadde, ifølge rettsdokumenter fra 2008. Den siste tiden før han forlot Bucuresti bodde han i flere ulike leiligheter som han leide. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
BOPEL Dette er den siste oppgitte bopælen Clita hadde, ifølge rettsdokumenter fra 2008. Den siste tiden før han forlot Bucuresti bodde han i flere ulike leiligheter som han leide. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Politiet visste hele tiden hvem han var og hadde han under oppsyn, sier han.

I 1981 havnet den da 30 år gamle Clita bak lås og slå. Denne gangen var lista over tjuveri og innbrudd lang, og Clita kunne vente seg mange år bak murene.

Fram til da hadde han ifølge advokaten, Mariana Stefan, hatt noe skolegang og jobbet som dyrlegeassistent.

Clita ble også gift, men ingen Dagbladet har vært i kontakt med vet noe om ekteskapet, annet enn at det ble oppløst på slutten av 80-tallet.

Agent ArcadieI fengsel gikk Clita fra å være en småkriminell vaneforbryter, kjent for å bryte seg inn i folks hjem og hotellrom, til å få absolutt stjernestatus.

Clita kunne nærmest gjøre som han ville. Han fikk tilsendt pakker med sigaretter og alkohol. Han fikk kvinnebesøk i fengselet, og etter hvert fikk han også fjernsyn og videospiller på cella.

I en rapport utarbeidet av Human Rights League, skryter Clita av hvordan han ble det hemmelige politiets yndling.

Ifølge hans egen forklaring fikk han agentnavnet Arcadie av Securitate. Som «agent» Arcadie bidro Clita til å pynte på politiets oppklaringsstatistikk ved å ta på seg skylda for kriminelle handlinger han ikke hadde begått.

Til gjengjeld ble Clita smuglet ut av fengselscella om natta, slik at han kunne gå ut og spise middag, møte kona eller gå på bar.

SØKTE OPPMERKSOMHET: Den draps- og tyveridømte var ofte å se i et område av Bucuresti der det ligger mange kafeer og utesteder, som på dette bildet fra april 2009. Foto: Vlad Stanescu/Evenimentul.
SØKTE OPPMERKSOMHET: Den draps- og tyveridømte var ofte å se i et område av Bucuresti der det ligger mange kafeer og utesteder, som på dette bildet fra april 2009. Foto: Vlad Stanescu/Evenimentul. Vis mer

- En gang fikk jeg være ute så lenge som 24 timer, skryter Clita.

Politiets forlengede armI perioder da Clita var ute av fengsel kunne hans vinningsforbrytelser også tjene Securitate.

Clita forteller at han kunne få i oppdrag å spørre venner eller bekjente om de kunne låne han kontanter. Dersom det viste seg at de hadde dollar eller annen utenlandsk valuta, hadde det hemmelige politiet et påskudd til å pågripe dem.

I et annet tilfelle brøt Clita seg inn på hotellrommet der det bodde vestlige journalister, som myndighetene var mistenksomme mot.

Clita stjal alt utstyret til journalistene, og deretter fikk han omsette det på svartebørsen.

Ursu-drapetMen i oktober 1985 fikk Clita det oppdraget som skulle forandre livet hans for alltid.

Ifølge en av hans etter hvert mange forklaringer om det politiske leiedrapet, fikk Clita beskjed om at han skulle dele celle med poeten og antikommunisten Gheorghe Ursu.

Regimekritikeren Ursu ble arrestert 21. september 1985 beskyldt for å gjemme utenlandsk valuta hjemme.

Clita fikk forklart at hans nye cellekamerat «trengte hjelp til å snakke». Det hemmelige politiet, som holdt til vegg i vegg med vartektsfengselet Jilava, ville få Ursu til å tyste på andre opposisjonelle.

To måneder senere døde dissidenten Ursu av magesmerter forårsaket av mishandlingen han var blitt utsatt for i fengsel.

- Gjort til syndebukkDrapet på Ursu ble en internasjonal skandale, og i sentrum for denne sto Marian Clita.

FENGSLET MED URSU: Her i vartektsfengselet delte Clita celle med dissidenten Gheorge Ursu, da han ble drept. Cellene lå i kjelleretasjen på bygningen, som hadde direkte forbindelse med Securitates bygg, som lå vegg i vegg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
FENGSLET MED URSU: Her i vartektsfengselet delte Clita celle med dissidenten Gheorge Ursu, da han ble drept. Cellene lå i kjelleretasjen på bygningen, som hadde direkte forbindelse med Securitates bygg, som lå vegg i vegg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Ti år etter kalte han overraskende inn til pressekonferanse der han tilsto drapet — stikk i strid med tidligere uttalelser der han blånektet for å ha drept poeten. Han har også uttalt at han fikk 10 000 rumenske lei, noe som den gang tilsvarte fire månedslønner for drapet.

Men den dag i dag, over 20 år etter Ceausescu-regimets fall, er det mange som setter spørsmålstegn ved om det egentlig var Clita som mishandlet Ursu til døde.

Både journalister, Clitas advokat og hovedpersonen selv hevder han tok på seg skylda for å dekke over for de virkelige ansvarlige, Securitate.

- Ursu ble brakt inn til avhør fra sin kjellercelle i Jilava og over i bygget der Securitate holdt til. Da han kom tilbake fra avhør klagde han på magesmerter. Det var de som drepte ham, ikke Clita. Han var bare en ubetydelig person de kunne legge skylda på, sier Clitas advokat siden 2006, Marian Stefan til Dagbladet.

- Selv nå tror jeg ikke at Clita gjorde det. De indre skadene dissidenten var påført stemmer ikke overens med Clitas forklaring om at han brukte skotuppen til å denge løs på ham med. Dessuten de som utførte denne type drap innrømmet det aldri, sier journalist Petre Mihai Bacanu i avisa Romania Libera til Dagbladet.

- RettsfarseUnder den farseliknende rettssaken mot Clita på slutten av 90-tallet vekslet han mellom full tilståelse den ene dagen og full retrett den andre dagen.

I 2000, etter intens kritikk mot rettssaken, ble Clita endelig dømt til 20 års fengsel for Ursu-drapet. Men et dekret tilbake fra Ceausescus tid i 1988 gjorde at straffen ble halvert. Siden Clita allerede hadde sonet åtte år av dommen, gjensto det bare to år av drapsdommen.

Men fengselsfuglen Clita rakk så vidt å nyte friheten før han igjen havnet bak murene, nok en gang for innbrudd.

FORRÅDT: Ifølge advokat Mariana Stefan hadde Clita problemer med å tilpasse seg livet utenfor murene, da han slapp ut i 2008. Han følte seg også forrådt av rettssystemet han en gang følte han hadde spilt på lag med. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
FORRÅDT: Ifølge advokat Mariana Stefan hadde Clita problemer med å tilpasse seg livet utenfor murene, da han slapp ut i 2008. Han følte seg også forrådt av rettssystemet han en gang følte han hadde spilt på lag med. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

I årene fra 2004 til 2007 søkte Clita seks ganger om prøveløslatelse. Alle gangene fikk han avslag av fare for gjentakelse. I 2006 kontaktet han advokaten Mariana Stefan, som fikk han løslatt før tiden i 2008 på grunn av saksbehandlingsfeil.

Da hadde Clita sittet mer eller mindre fengslet i nærmere 30 år.

Desperat, fri mannLivet på utsiden ble svært vanskelig for Clita, forteller advokaten hans.

- Han følte at han hadde vært fanget i en tidskapsel, og da han kom ut hadde alle kommet seg videre i livet. Han hadde ingen venner, ingen jobb eller familie han hadde kontakt med, sier Stefan.

Det var i denne situasjonen at Clita forsøkte å gjøre et slags comeback. Journalister Dagbladet har snakket med forteller at han henvendte seg til nesten samtlige avisredaksjoner og TV-stasjoner for å fortelle sannheten om Ursu-drapet.

Sannheten ble gjerne presentert med ulik vri, enten om hvordan han hadde drept Ursu, eller at han ikke hadde gjort det og var uskyldig.

Clita ønsket svært gjerne å komme på fjernsyn, og sendte inn et skriftlig forslag til TV-kanalen OTV.

«Programlederen kan for eksempel spørre: Hvor mange ganger har du hatt sex i arresten?» skrev Clita.

DREPT: Politiet mener at norske Vera Vildmyren (42) ble et tilfeldig offer for rovmord. Foto: Privat
DREPT: Politiet mener at norske Vera Vildmyren (42) ble et tilfeldig offer for rovmord. Foto: Privat Vis mer

SporløstI et annet forsøk på å skaffe seg publisitet startet han sultestreik, og iscenesatte et stunt der han bandt seg med kjettinger i protest mot et rettssystem han mente hadde sviktet ham.

I april i fjor ble Clita beskyldt for å ha forsøkt å bryte seg inn i hjemmet til general Dan Voinea, mannen som var påtaleansvarlig i Ursu-saken. Dan Voinea mistenkte at Clita var ute etter å stjele dokumenter fra rettssaken.

Den drapsdømte dukket også opp Bucurestis utelivsscene, gjerne sammen med de nesten 30 år yngre hiphop-artistene Puya og Sisu.

I månedene etter prøveløslatelsen er det få konkrete spor etter Clita. Det er ingenting som tyder på at han hadde jobb eller fast inntekt.

Da han først slapp ut bosatte han seg i Pantelimon, arbeiderklassestrøket han vokste opp i. Senere leide han noen sentrumsnære leiligheter i Bucuresti.

Hans advokat sier Clita muligens fikk pengestøtte fra forretningsfolk han sonet med i fengsel. Det er på det rene at han satt inne med to av Romanias mest kjente oligarker.

Her stopper alle spor inntil Clita ringte sin advokat fra Danmark for å ønske henne god jul. Det var det siste Mariana Stefan hørte fra sin klient, før hun fikk nyheten om at 58-åringen hadde tatt seg inn på rom 2025 og drept den norske flyvertinnen og tobarnsmoren Vera Vildmyren (42).

AVSLØRT: Dette er ett av mange overvåkningsbilder fra SAS-hotellet som gjorde at politiet kunne knytte Clita til drapshandlingen. Foto: Politiet
AVSLØRT: Dette er ett av mange overvåkningsbilder fra SAS-hotellet som gjorde at politiet kunne knytte Clita til drapshandlingen. Foto: Politiet Vis mer