Drapsmannen kan ha blitt filmet

Politiet i Stockholm analyserer bilder fra overvåkningskameraene i varehuset der Anna Lindh ble knivstukket. Morderen jages over hele Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene kan hjelpe politiet til å lage et fantombilde av gjerningsmannen. Politiet er allerede i gang med dette arbeidet basert på vitnebeskrivelser.

- Det er et vitne som kan gi et ganske godt bilde av gjerningsmannen. Ut fra de opplysningene jobber vi med å lage et fantomobilde, sier kriminalsjef Leif Jennkvist i Stockholm til Aftonbladet.

Politiet etterlyser en mann i 30- til 40-årsalderen, kledd i uniformsjakke, mellom 180 og 185 centimeter høy, veltrent eller eventuelt kraftig, svensk utseende, avlangt ansikt, ansiktslangt brunt hår, pannelugg og kinnskjegg.

Fantombildet blir tegnet med et eget dataprogram av spesialutdannede politifolk.

- Vi skal bruke bildet til veiledning og for å få tips, sier Leif Jennekvist.

Foreløpig vil ikke politiet offentliggjøre fantombildet, siden de ikke ønsker å påvirke andre vitners beskrivelser av sine iakttagelser.

Undersøker kniven

En annen sentral tråd i etterforskningen er kniven som ble funnet i en rulletrapp i varehuset NK, der Anna Lindh ble knivstukket i går ettermiddag. Politiet har undersøkt kniven for fingeravtrykk som kan bli avgjørende i jakten på gjerningsmannen.

- Det er meget sannsynlig at det er gjerningsmannens kniv, sier Leif Jennekvist.

Langs den mistenket fluktruten har politiet også beslaglagt en caps, et par bukser og en hettegenser av typen som gjerningsmannen skal ha hatt under uniformsjakka.

Dessuten er blod sendt til Statens kriminaltekniske laboratorium i Linköping for hurtig undersøkelse. Politiet tror at gjerningsmannen kan ha blitt skadet under angrepet på Lindh, og at blodet hans kan ha blitt blandet med utenriksministerens. Nå skal eventuelle DNA-funn sjekkes mot politiets register.

Mange tips

Politiet har jobbet ut fra en lang liste med mulige mistenkte. Flere kjente veskenappere, psykiatriske pasienter og fanger på permisjon er allere sjekket ut av saken.

Informasjonsansvarlig Stina Wessling i stockholmspolitiet forteller at vitnebeskrivelser sier at mannen var ute etter Anna Lindhs veske.

- Vi har den opplysningen. Det er en av mange vi undersøker, sier hun til Aftonbladet.

I dag morges hadde politiet et møte der de gjennomgikk vitneutsagn og listen med potensielt mistenkte.

De har også fått inn en mengde tips fra publikum. Noen tips går på navngitte personer som folk tror kan ha vært innblandet, mens andre har sett personer som har oppført seg merkelig i byen.

Ved titida i formiddag hadde sporene fortsatt ikke ført til noen pågripelser, skriver Expressen.

Gikk løs på Lindh-plakat

Et øyenvitne Aftonbladet har snakket med tror han så gjerningsmannen noen timer før han knivstakk utenriksministeren.

- Han stoppet og sparket på en ja-plakat med bilde av Anna Lindh på, sier Jens til avisa.

Det var i går ettermiddag han så en aggressiv mann utenfor Adolf Fredriks kirke ved Sveavägen. Han oppførte seg merkelig og truende. Det var omtrent på samme sted som statsminister Olof Palme ble myrdet for 17 år siden.

- Det er en galning

- Det er en galning, tenkte jeg.

Sent i går kveld fikk politiet høre om hans observasjoner, og tok kontakt med han for å høre hva han hadde sett. Jens tror han har sett mannen som drepte Anna Lindh.

- Han sparket hysterisk rett inn i ja-plakaten med Anna Lindh på. Han sparket og sparket, hysterisk.

Jens' beskrivelse av mannen stemmer godt overens med signalementet som politiet har fått på mannen som stakk Lindh.

Etter sparkene fortsatte mannen opp mot mot Kungsgatan.

SPOR: Denne capsen kan ha tilhørt mannen som drepte Anna Lindh, og er et av politiets spor i saken.