Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsmannen kan ha trodd Einar (35) var sivilpoliti

Politiets gjengspanere har fotfulgt det asiatiske kriminelle miljøet i Oslo i et halvt år.

ÅSTEDET: Her ved taxiholdeplassen på Bislett i Oslo skjedde drapet natt til lørdag. Foto: Øistein Monsen Norum
ÅSTEDET: Her ved taxiholdeplassen på Bislett i Oslo skjedde drapet natt til lørdag. Foto: Øistein Monsen Norum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettopp miljøet som nå skjuler drapsmannen etter Bislett-drapet, har siden nyttår vært et viktig mål for gjengekspertene ved Seksjon for organisert kriminalitet. Den svært omfattende etterretningen og spaningen de siste månedene har vært essensiell for de raske pågripelsene i saken denne uka.

- Vi har hatt miljøkunnskapen og personkunnskapen som skulle til, er alt seksjonssjef Einar Aas vil si om kartleggingen.

Narkohandel med B-gjengen Menn i 20-30-åra med bakgrunn fra Vietnam, Thailand og enkelte andre asiatiske land dominerer det tidvis godt organiserte og lukkede miljøet.

Mange medlemmer i grupperinger som «Red Dragon» har latt være å vise seg i offentligheten med dyre, raske biler eller smykker, og har i stedet oppgradert boligene sine med det dyreste og beste innen teknologi og utstyr. Derfor har miljøet aldri vært så synlige for det vanlige samfunnet som de kjente, norskpakistanske gjengene.

Men i kulissene har politiet sett med økende uro på at norskasiatiske kriminelle med lang volds- og rushistorikk har slått seg opp i Oslos underverden. Da det fatale skuddet falt på Bislett natt til lørdag, skal menn som nå er pågrepet nylig ha vært midt i en narkohandel i millionklassen med lederskikkelser i B-gjengen. Politiets beslag av partiet preger nå personene fra det asiatiske kriminelle miljøet som ennå er på frifot.

- Panikk for pågripelse En svært skremmende teori internt i politiet, er at drapsmannen og hans venner tok Einar Opsahl for å være en politimann i sivil da han tok kontakt med det han trodde var en pirattaxi. Dagbladet får opplyst at noen av mennene i bilene skal ha vært kraftig ruset da Opsahl plutselig ble skutt i tinningen fra svært kloss hold i det som lignet en ren henrettelse.

Etter pågripelsene av de interessante vitnene har de så seint som i går sittet isolert i lange avhør der etterforskerne presser dem stadig hardere for å angi drapsmannen - uten at de vet hvor mange av vennene som er pågrepet eller hva de har fortalt så langt.

DREPT: Einar Opsahl (35). FOTO: BENJAMIN A. WARD
DREPT: Einar Opsahl (35). FOTO: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Men kodeksen i miljøet er at det er nulltoleranse for tysting, noe som gjør drapsavhørene denne uka svært vanskelige.

- Dette miljøet består av tykkhudede kriminelle, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet på onsdag.

Multikriminell pågrepet En 29 år gammel mann framsto i går som stadig mer sentral i drapsetterforskningen. Mannen, som er fra Thailand, er tidligere domfelt ni ganger for blant annet narkotikaforbrytelser, ran, torpedojobber, ladde våpen på offentlig sted - og vold mot politiet.

Mannen skal være blant flere av de narkosiktede som politiet nå knytter til Bislett drapsnatta, blant annet etter at mobiltrafikk fra basestasjoner er analysert.

- Vi går ikke inn på detaljer omkring teledata utover at vi har hentet ut opplysninger som vi anser interessante, sier Rohde til Dagbladet.

BESLAG: Politiet har beslaglagt dette våpenet fra 29-åringen tidligere. Foto: Scanpix
BESLAG: Politiet har beslaglagt dette våpenet fra 29-åringen tidligere. Foto: Scanpix Vis mer

29-åringen, som har trent thai-boksing siden han var liten, ble i sin siste dom fra 2009 dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha slått en mann bevisstløs etter en krangel om ei jente på byen.

Den samme kvelden skal han også ha skadet en person fordi han nektet å gi ham skyss. 29-åringen forklarte selv i retten at han hadde med seg en pistol, som han blant annet tok ladegrep med.

«Retten finner det skjerpende at tiltalte forlot stedet når fornærmede lå igjen alene livløs», het det i dommen fra Oslo tingrett, som slo fast at mannen synes å ha en lav terskel for å benytte vold, trusler og skytevåpen.

Mannen har i tillegg til å ha solgt narkotika, i perioder vært bruker av både amfetamin, kokain, hasj, rohypnol og valium. I en dom fra 2008 der han ble dømt for flere narkotikaforbrytelser, ble det lagt fram et brev han skrev til en venninne:

NARKORAZZIA: I denne leiligheten ved Schous plass i Oslo slo politiet til natt til tirsdag. Fem personer ble pågrepet. Foto: Sindre Granly Meldalen
NARKORAZZIA: I denne leiligheten ved Schous plass i Oslo slo politiet til natt til tirsdag. Fem personer ble pågrepet. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

- Husk at vi har egentlig ikke inntekter, men vi lever som millionærer.

Krimkontakter Dagbladet kjenner også til at den siktede 29-åringen, i likhet med noen av de andre involverte, har bånd til både lederskikkelser i Red Dragon, sentrale personer i B-gjengen og andre multikriminelle i Oslos underverden. Dette skal være betegnende for miljøet.

- Vi konsentrerer oss først og fremst om personer i miljøet og avhør av disse. Arbeidet med teorier omrking motivet for drapet kommer senere i etterforskningen, sier Rohde.

Noen av de seks sentrale vitnene, blant dem en norsk mann i 30-åra, har ikke engang blitt spurt om narkopartiet de formelt er siktet for.

- Min klient ble pågrepet i sin bolig tirsdag formiddag i en narkosak, uten at det ble gjort noe stort beslag hos ham. I avhør fikk han plutselig vite at han skal forklare seg i en drapssak. Han reagerte veldig, men var likevel villig til å snakke med politiet uten advokat tilstede. Det sier vel sitt om at min klient ikke har noe med dette å gjøre, sier advokatfullmektig Nils Christian Nordhus ved advokatkontoret Hestenes og Dramer & Co.

NARKOSIKTET: 29-åringen fra Oslo. Foto: Politiet
NARKOSIKTET: 29-åringen fra Oslo. Foto: Politiet Vis mer

Han kaller grunnlaget for pågripelsen «meget tynt», og mener klienten ikke har tilknytning til noe kriminelt miljø.

-  Politiet mistenker at han sitter med vitneopplysninger i drapssaken, men det har ikke kommet noen anklager om at han skal ha skutt, medvirket eller vært på stedet, sier Nordhus.

Fire av de narkosiktede vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. Politiet vurderer fortløpende sammen med påtalemyndigheten om noen av vitnene bør få status som mistenkt i drapssaken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media