BLODIG ÅSTED:  Natt til 20. oktober 2011 ble politiet møtt av et rystende åsted i Pilestredet 70 i Oslo, der flere venner tidligere på kvelden hadde vært samlet i forbindelse med en Halloween-fest. Nå kan den drapsdømte mannen slippe ut neste uke. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
BLODIG ÅSTED: Natt til 20. oktober 2011 ble politiet møtt av et rystende åsted i Pilestredet 70 i Oslo, der flere venner tidligere på kvelden hadde vært samlet i forbindelse med en Halloween-fest. Nå kan den drapsdømte mannen slippe ut neste uke. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer

Drapsmannen kan slippe ut neste uke. - Urovekkende tidlig, sier knivofferet

Halloween-drapsmannen har i praksis gått fri siden i sommer. Til uka kan han slippe ut for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag 30. oktober 2011, klokka 02.20 gikk den da 22 år gamle romkameraten amok med kniv i Pilestredet i Oslo. Andreas Nilstad og Marius Løken ble ofre for det retten kom fram til var en voldelig psykose.

Andreas Nilstad døde, Marius Løken overlevde med et nødskrik etter å ha blitt stukket i hodet, halsen, brystet og ryggen.

«Stikkene forårsaket et betydelig blodtap og Løken ville ha dødd etter kort tid dersom han ikke umiddelbart hadde kommet under medisinsk behandling», het det i tiltalen.

En drosjesjåfør som tilfeldigvis var rett på utsiden av leiligheten i Pilestredet, reddet Løkens liv.

Dømt til tvungent psykisk helsevern
Allerede snaut to måneder etter at han var dømt til tvungent psykisk helsevern for det såkalte halloweendrapet, lot sykehuset 24-åringen gå ut alene og ha permisjon med familien. Påtalemyndighetens protester ble avvist.

Drapsmannen, som nå er 24 år, har i praksis gått fritt siden i fjor sommer, og har formelt sett vært på permisjon fra behandlingen. Nå vil legene slippe ham ut for godt.

Påtalemyndigheten har motsatt seg at han slippes fri. Saken var oppe til behandling i Drammen tingrett denne uka.

- Vanskelig å se forskjell - Vi må vente å se, men dersom det fører til frislipp, så er det urovekkende tidlig, det krever en rask omstilling. En problemstilling jeg trodde jeg hadde god tid til å forberede meg på, blir jeg nå tvunget til å forholde meg til. Klart det er tungt, men samtidig vanskelig å se den store forskjellen på et frislipp og nåværende situasjon, siden han har vært kontinuerlig på permisjon siden i fjor sommer, sier Marius Løken til Dagbladet.

- Jeg kan ikke uttale meg på medisinsk grunnlag, men jeg synes personlig det er risikofylt å gå for en friskmelding, spesielt med tanke på at det er såpass mye tvil i luften, sier Løken.

Venter avgjørelse til uka En avgjørelse i saken vil komme i slutten av den kommende uka, ifølge drapsmannens forsvarer, Harald Stabell.

Han forteller at 24-åringen han forsvarer ønsker å overlate avgjørelsen om hvorvidt han er frisk eller ikke, til de sakkyndige.

- Han vil ikke ut før han er frisk, men det er vanskelig for ham å si om han er frisk nå eller ikke, sier Stabell til Dagbladet.

Om Drammen tingrett avgjør at han skal slippes ut, vil 24-åringen selv søke etter hjelp til videre behandling, forteller Stabell.

- Han vil ha hjelp til å bli bedre, og vil fortsatt trenge behandling. Han får angst hver kveld, sier forsvareren.

Sa unnskyld under rettssaken Under rettssaken i 2013 sa drapsmannen unnskyld til Marius Løken for hva han har måttet gjennomgå etter den skjebnesvangre kvelden i 2011.

Til Dagbladet sa Marius Løken da at det overrasket ham at tiltalte valgte å snakke direkte til ham og de andre fornærmede på denne måten.

- Det var godt at han sa unnskyld. Vi var jo tross alt bestevenner. Det var overraskende, men godt. Jeg hater ham ikke og det fikk jeg sagt i retten. Jeg tror at vi begge fikk sagt dette setter i gang prosesser som viser hvor sårbare vi alle er, sa Løken da.

 VAR BESTEVENNER:  - Det var godt at han sa unnskyld. Vi var jo tross alt bestevenner. Det var overraskende, men godt, sier Marius Løken om den tiltaltes beklagelse i retten i går. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
VAR BESTEVENNER: - Det var godt at han sa unnskyld. Vi var jo tross alt bestevenner. Det var overraskende, men godt, sier Marius Løken om den tiltaltes beklagelse i retten i går. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer