Drapsmannen kom uten varsel

- Endelig har jeg fått rettigheter, trodde mor til drapsoffer. Så ble det mye verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For fire år siden ble sønnen til Rita Elisabeth Reistad drept av en nabogutt på Veitvet i Oslo. Det har vært tøft for familien å vite at drapsmannen er i nabolaget. Han har hatt permisjon sju ganger så langt i år - før denne helgen.

For tre uker siden bestemte Oslo tingrett at pårørende skal få anledning til å påklage drapspermisjoner. Ada Sofie Austegard, en av de pårørende fra Baneheia, har frontet de pårørendes sak.

Rita Elisabeth Reistad trodde at livet skulle bli lettere for familien på Veitvet. – Etter dommen var jeg sikker på at vi hadde fått rettigheter, sier Reistad til Dagbladet.no.

Men hun vet ikke om hun bare skal sukke tungt eller gråte etter at hun i fredag ettermiddag fikk sitt første varsel etter at alt skulle bli bedre. Klokka 14.30 kom postmannen som vanlig. Han hadde med et brev fra fengslet - stemplet for to dager siden – om at drapsmannen var innvilget permisjon fra klokka 16.00 samme dag fra fengselet i samme område.

Han skulle rett hjem til sin gamle adresse på Veitvet – hundre meter unna familien til gutten han drepte.

Fra ille til verre

- Vi har hatt det veldig tøft hele tiden, og dette var som et slag i ansiktet. Nå måtte vi omorganisere helgen på sparket. I praksis fikk vi ikke noe varsel, og hvordan skal vi få brukt vår klagerett, sier en oppgitt Rita Elisabeth Reistad til Dagbladet.no.

Hun er oppgitt over fengslets varsling. Også tidligere er familien varslet om når drapsmannen kommer til nabolaget, men da har de fått fire-fem dagers varsel – uten klagerett.

Drapsmannen kom uten varsel

En konsulent i fengselsadministrasjonen hadde undertegnet med sin kontortelefon. Og der var det ingen som svarte en sein fredag ettermiddag til tross for Rita Reistad var i postkassen direkte og ringte den oppgitte telefonen umiddelbart.

Har låst seg inne

- Dette er spesielt tøft for den yngste broren til den drepte sønnen min. Vi har prøvd å komme oss bort når drapsmannen har vært her, men med denne tidsfristen hadde vi ikke noe annet valg enn å holde oss inne hele helgen. Og datteren vår og svigersønn med barnebarn orker heller ikke komme på besøk, som de hadde planlagt.

- Første erfaring med den nye ordningen har jo gjort situasjonen verre for oss. Da er det jo snudd helt på hodet i forhold til intensjonene, sier moren.

Trenger to uker

Hun mener hun burde fått to ukers varsel til å sende en klage. Fredag rakk hun ikke en gang å få tak i advokat før drapsmannen startet permisjon.

- Hvordan ville du ha brukt din nye klagerett?

- Jeg skal ikke blande meg opp i hvor ofte det er tilrådelig at drapsmenn har permisjon, men det er tøft for oss at han nå har vært her åtte ganger de fire årene som har gått siden drapet. Han må gjerne ha permisjon i Kirkenes for vår del. Vårt poeng er at vi som pårørende ikke synes det er riktig at vi skal få belastningen hver gang. Ergo ville vi krevd at drapsmannen og de han skal besøke ikke kommer hit hver gang, sier drapsofferets mor.

 FRA ILLE TIL VERRE:  Rita Elisabeth Reistad trodde hun endelig hadde fått en rettighet som drapsofferets mor. Hun ble oppgitt da hun fikk brev fra fengselsvesenet fredag - om drapsmannen som kom på permisjon i nabolaget samme ettermiddag. Foto: Frank Karlsen
FRA ILLE TIL VERRE: Rita Elisabeth Reistad trodde hun endelig hadde fått en rettighet som drapsofferets mor. Hun ble oppgitt da hun fikk brev fra fengselsvesenet fredag - om drapsmannen som kom på permisjon i nabolaget samme ettermiddag. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Hvilken mobil?

- Fengselskonsulenten skriver i brevet at hun forsøkte å ringe et mobilnummer hun fant, uten å få kontakt?

Det skjønner jeg ikke. Jeg har hatt hemmelig nummer hjemme og på mobil i flere år før drapet skjedde på grunn av min sivile jobb. Og hvis det gamle nummeret finnes i telefonkatalogen, er det i allle fall ikke det korrekte. Og fengselsvesenets har aldri spurt meg før om annen kontaktmåte enn hjemmeadresse. Det har vært tilstrekkelig med skikkelig tidsfrister – når vi IKKE hadde noen klagerett.

Fanger i eget hjem

- Hvordan har helgen forløpt så langt?

- Yngstesønnen og jeg har holdt oss inne. Og det blir vi til drapsmannens permisjon utløper søndag kveld.

- Hva gjør dere over helgen for å ta opp dette forholdet med fensgelsmyndighetene?

- Nå er vi bare slitne av denne ekstrabelastningen og har ikke fått tenkt på det. Men vi har nok behov for å skaffe oss en advokat igjen, sier Rita Reistad – ufrivillig fange i eget hjem.

Dagbladet.no har ikke fått kontakt Med Ada Sofie Austegard eller hennes advokat Håkon Brækhus, som prosederte og vant saken om klagerett i Oslo tingrett.

VARSLET FREDAG: Halvannen time før drapsmannen slapp ut på permisjon, dumpet varselet i posten. <a href="http://www.dagbladet.no/download/varsel1.pdf">Les hele brevet her!</a>
STEMPLET: Varslingen om at drapsmannen skulle ut ble skrevet og poststemplet to dager i forveien.
DREPT AV NABOGUTT: For fire år siden ble Trond Martin Reistad drept på Tonsenhagen - et drap som rystet nærområdet. Nå er drapsmannen på sin åttende permisjon hittil i år i nabolaget til den dreptes etterlatte.