DREPT: Nerid Høiness ble funnet drept i jungelen i Laos. Foto: Privat
DREPT: Nerid Høiness ble funnet drept i jungelen i Laos. Foto: Privat Vis mer

Drapet i jungelen

- Drapsmannen må ikke gå fri

- Det er hjerterått at norske myndigheter ikke vil bidra til at mannen som er etterlyst for å ha drept Nerid Høiness blir pågrepet, mener tidligere justisminister Per-Willy Amundsen.

Publisert

Den 9. januar i år ble den norske kvinnen Nerid Høiness (30) mishandlet og slått i hjel på et hotellrom i byen Vang Vieng i Laos. To uker seinere ble hun funnet drept i jungelen i Laos.

Kort tid etter ble hennes japanske kjæreste Hiroyuki Ogu (38) internasjonalt etterlyst via det internasjonale politisamarbeidet Interpol. Ogu er etterlyst for drap i hele verden.

I Norge har familiens bistandsadvokat, advokat Sidsel Katralen i Advokatfirmaet Elden, og tidligere FN-politisjef Øyvind Olsen bistått familien, for å finne ut hva som skjedde da Nerid ble drept.

På rømmen

Katralen og Olsen har innhentet informasjon og vært i kontakt med myndighetene i både Laos, Kambodsja og Thailand, hvor Hiroyuki Ogu har vært på rømmen.

ETTERLYST: Hiroyuki Ogu er etterlyst over hele verden for å ha drept Nerid Høiness. Faksimile: Interpol
ETTERLYST: Hiroyuki Ogu er etterlyst over hele verden for å ha drept Nerid Høiness. Faksimile: Interpol Vis mer

Fra flere uavhengige kilder blir det opplyst at den etterlyste 38-åringen nå skjuler seg på ferieøya Koh Phangan i Siambukta.

Til tross for at Katralen og Olsen har samlet inn dokumentasjon som viser hvor den etterlyste kjæresten gjemmer seg – og gitt alle opplysninger til norsk politi – nekter norske myndigheter å levere bevisene videre.

- Både politiet og Utenriksdepartementet nekter å ta direkte kontakt og overlevere dokumentasjon og bevis vi har hentet inn til politiet i Laos og Thailand. Vårt mål er at Hiroyuki Ogu blir pågrepet, og stilt til ansvar for drapet, sier advokat Sidsel Katralen.

«Uforståelig»

Nå tar tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) opp saken i Stortinget

- UFORSTÅELIG: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener det er fullstendig uforståelig at norske myndigheter ikke vil bidra til at drapsmannen blir tatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UFORSTÅELIG: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener det er fullstendig uforståelig at norske myndigheter ikke vil bidra til at drapsmannen blir tatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er fullstendig uforståelig at norske myndigheter ikke vil bidra til at mannen som er etterlyst for å ha drept norske Nerid Høiness blir pågrepet, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen som nå er medlem av Stortingets justiskomité.

Amundsen har nå sendt brev til både utenriksminister Ine Eriksen Søreide og justis- og beredskapsminister Monica Mæland, hvor han ber ministerne påse at informasjon politiet og norske myndigheter har mottatt deles med politiet i Thailand og Laos.

- Det er uhørt at norske myndigheter har mottatt opplysninger om en etterlyst drapsmann, som er siktet for å ha drept Nerid Høiness, ikke leverer det videre. Slik at den etterlyste blir pågrepet, sier Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

«Hjerteløst»

- Mannen politiet i Laos mener står bak drapet, er etterlyst internasjonalt i samtlige land i verden, for å ha drept den norske kvinnen. Imidlertid opplever Nerids familie at verken Utenriksdepartementet eller norsk politi er villige til å hjelpe politiet i Laos for å sørge for at den antatte drapsmannen blir straffeforfulgt, sier Amundsen.

- Det er hjerteløst overfor familien til Nerid Høiness, sier den tidligere justisministeren.

«Uakseptabelt»

- Verken UD eller Kripos informasjon til Laos om mannen som er etterlyst for å ha drept Nerid Høiness. Begrunnelse for å stanse informasjonsutvekslingen er at det er dødsstraff i Laos, og de ønsker derfor ikke å gi informasjon om den mistenktes oppholdssted som kan medføre pågripelse. Dette til tross for at Laos ikke har utført dødsstraff siden 1989, sier Amundsen.

Amundsen reagerer kraftig på at Nerid Høiness familie har fått klar beskjed fra Utenriksdepartementet og politiet, om at de ikke vil gjøre noe.

- Norske myndigheter holder tilbake opplysninger som medfører at en person som er etterlyst for drap ikke blir pågrepet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Per-Willy Amundsen.

Kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet sier UD ikke ønsker å kommentere saken, før de har svart Stortinget.

- Dette har vi ingen kommentar til, er det eneste seniorrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i kommunikasjonsstaben til Kripos ønsker å si.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer