Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsmannen treningsskjøt i boligfeltet

Naboer og kjente som hørte skuddsalvene i Lauerødveien, trodde 25-åringen øvingsskjøt som vanlig. - Han var en militærfrik, sier naboer og kjente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommer som var på en fest rundt 600 meter unna drapsstedet, hørte skuddsalvene til drapsmannen. Flere av dem tenkte med en gang på 25-åringen.

- Det ble ofte skutt på blink med avsaget hagle i forbindelser med fester der 25-åringen deltok, sier en av festdeltakerne. Flere naboer forteller til Dagbladet at de av og til hørte skudd fra boligen der 25-åringen bodde.

Militærfiksert

- Han gikk ofte i militærklær og snakket ofte om forsvaret. Jeg så imidlertid aldri at han fiklet med geværet, sier en jevnaldrende kamerat til Dagbladet. Andre forteller at 25-åringen var stolt av våpenet sitt, og at det ofte lå framme.

- Det var ofte snakk om skyting, stridsvogner og våpen, og det han gjorde i militæret. Han var fiksert på militæret, sier en 24-åring til Dagbladet.

Barndomsvenn Bjørn-Christian Tollefsen mener imidlertid 25-åringen ikke var mer militærfiksert enn andre ungdommer.

- Han var en rolig fyr. Jeg kan ikke fatte at han gjorde dette, sier Tollefsen. Natt til søndag fikk han en tekstmelding fra 25-åringen: «Jaja d var d. Jeg er ikke i denne verden lenger.»

- 25-åringen virket som en blid og positiv person. Han skilte seg ikke ut, sier områdesjefen for Heimevernet i Ål, Audun Steinkjer. Han snakket med gjerningsmannen under fire øyne da han ble overført til Ål HV-område.

- Det var ingen ting som tilsa at han ikke var skikket som soldat, sier Steinkjer. Han kjente ikke til 25-åringens stoff- og våpenmisbruk.

Konfidensielt

Selv om 25-åringens stoff- og våpenmisbruk var godt kjent i nabolaget, førte ikke dette til at den lokalkjente HV-nemnda tok fra ham våpenet.

Jakob Bragstad ledet nemnda som 20. april i fjor vurderte 25-åringen som skikket til å beholde våpenet sitt. Bragstad vil ikke kommentere om nemnda kjente til våpenmisbruket da den klarerte 25-åringen.

- Alle vedtak som nemnda gjør er konfidensielle, sier Bragstad til Dagbladet.

Nemnda som ga 25-åringen ny tillit, kjente imidlertid til narkofortida hans: I april i 2000 ble han idømt 2000 kroner i bot for besittelse av stoff. Slike straffbare forhold skal ifølge HV-distriktet alltid føre til en ekstra sjekk, men 25-åringen var ikke blant de tre som ble nøyere sjekket 20. april i fjor.

- Jeg kjenner ikke til noen tidligere skyteepisoder knyttet til 25-åringen, sier lensmann Petter Braaten i Hol. Lensmannen bor selv i boligområdet.

Hele Norges coronakart