- Drapsmennene ble styrt fra Østerrike

Brukte østerrikske SIM-kort til å gi hverandre krypterte beskjeder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De mistenkte for drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh tok flere telefoner til Østerrike drapsdagen 19. januar.

Det skriver den tyske storavisen Süddeutsche Zeitung. Gjerningsmennene skal ved hjelp av minst sju østerrikske SIM-kort ha ringt til alpelandet. Alle telefonsamtalene var kryptert.

Samtidig med at flere detaljer om det oppsiktsvekkende drapet er avdekket, kommer det også frem at så mange som 18 personer skal ha deltatt i drapet på Hamas-toppen. Al-Mabhouh ble funnet drept på sitt hotellrom i Dubai 20. januar.

- Hjelper på innsidenPalestinske kilder sier til den britiske avisa The Guardian at et høytstående medlem av den ytterliggående palestinske bevegelsen er pågrepet og sitter i avhør i forbindelse med drapet.

Ifølge avisa er det Nahro Massoud som nå sitter i forvaring i den syriske hovedstaden Damaskus. Han mistenkes for å ha hjulpet drapsmennene med å identifisere al-Mabhouh og lure ham inn i en felle.

Hamas avviser påstandene, og sier det dreier seg om en propagandakampanje fra den rivaliserende palestinske Fatah-bevegelsen, som styrer Vestbredden.

Al-Mabhouh skal ha endret reiseplanene sine, og dro uten livvakter til et møte i Dubai. Det er tidligere antatt at Hamas-toppen skulle gjøre en våpenhandel som sikret forsyningen av våpen til Gaza. Nå hevder anonyme sikkerhetskilder at møtet kan ha vært iscenesatt av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORFULGT: Her blir Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh forfulgt av to av de mistenkte. De er forkledd som tennisspillende hotellgjester, ifølge Dubai-politiet. Foto: EUTERS/Dubai Police/SCANPIX
FORFULGT: Her blir Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh forfulgt av to av de mistenkte. De er forkledd som tennisspillende hotellgjester, ifølge Dubai-politiet. Foto: EUTERS/Dubai Police/SCANPIX Vis mer

Fra flere hold er det satt spørsmålstegn ved at et så fremtredende Hamas-medlem reiste på egen hånd. I 1989 måtte al-Mabhouh flykte fra Gaza fordi han ble holdt ansvarlig for bortføringen og drapet på de to israelske soldatene Avi Sasportas and Ilan Saadon. Ifølge familien skal han ha blitt utsatt for drapsforsøk ved to anledninger til tidligere.

Israel i søkelysetDe pikante detaljene rundt Hamas-drapet gjør at beskyldningene hagler mot Israel og landets etterretningstjeneste Mossad. Saken er i ferd med å skape diplomatisk splid mellom Israel og flere europeiske land.

I går ble det avdekket at de 11 mistenkte brukte falske pass og identiteter, deriblant forfalskede pass til seks britiske statsborgere. Det fikk britiske myndigheter til å kalle Israels ambassadør inn å teppet. Storbritannias statsminister, Gordon Brown, har bedt om full etterforskning i saken.

Det skjer etter at britiske myndigheter i 1987 leverte en formell klage til Israel for forfalskning av britiske pass. Storbritannia fikk løfter om at det ikke skulle skje igjen.

Mossad har brukt falske og stjålne pass under tidligere operasjoner. Under drapsforsøket på Hamas-lederen Sheikh Khaled Meshaal i 1997 ble det brukt kanadiske pass.

I løpet av gårsdagen eksploderte saken i israelske medier. Få israelske kommentatorer tror at noen andre enn Mossad står bak likvideringen.

Drepte foran kameraIsraels ytterliggående utenriksminister, Avigdor Lieberman, benekter ikke at Mossad kan være innblandet, men sier det ikke finnes bevis for det.

SMILENDE: Bildet av den smilende «Gail Folliard», en av dem politiet mener var med på drapet. Irske myndigheter sier imidlertid at de aldri har utstedt pass i dette navnet. Foto: Dubai Police/Scanpix
SMILENDE: Bildet av den smilende «Gail Folliard», en av dem politiet mener var med på drapet. Irske myndigheter sier imidlertid at de aldri har utstedt pass i dette navnet. Foto: Dubai Police/Scanpix Vis mer

- Det er ingen grunn til å tro at det var israelske Mossad og ikke en annen etterretningsorganisasjon eller et annet land som sto bak ugjerningen, sier Lieberman.

Dubai-politiets nesten 30 minutter lange video-opptak fra overvåkningskameraer viser hvordan de 11 mistenkte fulgte etter al-Mabhouh fra han landet på flyplassen i Dubai, og til de selv forlot emiratet kvelden drapet skjedde.

I reneste spionstil utstyrte de seg med parykk og løsskjegg for å skjule identiteten sin og framstå som vanlige turister og forretningsreisende.

Blant de ytterligere seks mistenkte som Dubai-politiet etterlyser, er det en kvinne som ventet i hotellresepsjonen mens drapet ble begått. Kvinnen ankom fem stjerners hotellet Al Bustan Rotana to timer før politiet mener drapet ble begått.

Kvinnen ble sett sammen med en mann med skjegg og panamahatt.

PÅ KJØPESENTER: Flere av de mistenkte møttes på et kjøpesenter i Dubai samme dag drapet ble begått. Da de dro fra kjøpesenteret hadde de splittet opp i nye grupper. Foto: REUTERS/Dubai Police/SCANPIX
PÅ KJØPESENTER: Flere av de mistenkte møttes på et kjøpesenter i Dubai samme dag drapet ble begått. Da de dro fra kjøpesenteret hadde de splittet opp i nye grupper. Foto: REUTERS/Dubai Police/SCANPIX Vis mer