Drapsmennene ventet i området

Politiet tror drapsmennene på Sandaker ventet på ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet utelukker ikke at hendelsen er et gjengoppgjør.

De to 25-åringene forsvarte seg ikke da de ble skutt i brystet utenfor Sandaker senter ved 6.30-tiden tirsdag morgen. Det er etter politiets undersøkelser ikke noe som tyder på at de to besvarte ilden.

- Ingen skuddveksling

- Vi har ingen holdepunkter for at det har vært en skuddveksling på stedet. Alle mine opplysninger går ut på at bare ble skutt én vei, sier politiinspektør Terje Kristiansen til NTB.

Etter politiets opplysninger ble det skutt med håndvåpen, men det er uvisst om det var flere som skjøt. Den ene av de beskutte døde etter kort tid etter ankomsten til Ullevål universitetssykehus, mens den andre er operert for alvorlige skader. Ifølge sykehuset er tilstanden hans stabil.

De to ofrene er av utenlandsk opprinnelse, men hvilken nasjonalitet det er snakk om vil politiet ikke si noe om. De er kjent for politiet fra før, men Kristiansen vil ikke si noe om hva slags forhold de har vært involvert i.

Planlagt

Mye tyder på at handlingen var planlagt, og at de maskerte gjerningsmennene ventet i området før de møtte de to som ble beskutt.

- Det ser ut som om de to bilene, en Chevrolet Blazer og en mindre grå personbil, befant seg i området en tid før skuddene falt. Dette ser ikke ut som et tilfeldig møte, sier Kristiansen.

En Chevrolet Blazer ble ved 7-tiden - bare en halvtime etter skytingen - funnet utbrent ved pukkverket innerst i Bergensveien på Grorud. Bilen var utstyrt med falske skilt.

Konkrete miljøer

Politiet sier de etterforsker saken bredt og orienterer seg mot flere ulike miljøer som tidligere er kjent for politiet. Hvilke miljøer dette er, ville Kristiansen ikke si noe nærmere om på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Vi har ingen bestemte, navngitte mistenkte, men vi føler vi har hatt en grei start på etterforskningen. Så jeg vil ikke si at vi famler i blinde, sier Kristiansen.

Alle grensestasjoner i landet er også varslet i saken. Politiinspektøren vil imidlertid ikke si hva slags signalementer som er oppgitt til tollbetjentene som overvåker grensen.

Mange vitner

Mannen som overlevde episoden ble kjørt til Legevakten av en privatbilist. Sjåføren har på lik linje med mange andre vitner til skytedramaet, forklart seg hos politiet. Men etterforskerne er interessert i å få kjennskap til flere som kan ha sett bilene før skuddene falt.

- Mange vitner har meldt seg, og det er vi takknemlige for. Men vi er interessert i vitner som kan ha sett bilene i tiden før skytingen fant sted, sier Kristiansen.

Politiet vil foreta dør til dør-aksjon i området og kontrollere en del videoopptak som er samlet inn fra overvåkingskameraer i området.

Vitner hørte skudd

- Jeg var tidlig oppe og satt i sofaen da jeg hørte tre-fire skudd utenfor, sier en kvinne som bor i nabolaget til NTB. Hun foretrekker å være anonym.

- Det forekommer at det er bråk og smell utenfor her, blant annet fra bilmotorer. Men dette var annerledes, jeg skjønte at det var skudd, sier hun.

Da hun en time senere gikk på jobb, var trikkeholdeplassen stengt og det «krydde av politi».

(NT>B)