Drapsmistenkt pågrepet

Den tyrkisk-armenske redaktøren Hrant Dink skutt og drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann mistenkt for å ha drept den tyrkisk-armenske redaktøren Hrant Dink (52), er pågrepet, opplyser tyrkisk politi til nyhetsbyrået AP.

Den mistenkte ble tatt på en buss i svartehavsbyen Samsun etter tips fra faren, sier en anonym kilde til AP.

Tidligere i dag ble den drapsmistenkte identifisert som Ogun Samas. Det er ventet at statsminister Recep Tayyip Erdogan vil kalle inn til presskonferanse for å bekrefte pågripelsen av Ogun Samas.

Dømt journalist

Pågripelsen skjer etter at politiet i Istanbul gikk ut med bilder av den antatte drapsmannen. Bildene viser hvordan han løper vekk fra stedet der den profilerte og frittalende journalisten og redaktøren Dink ble skutt.

Dink ble en kontroversiell røst i Tyrkia, fordi han skrev om de tyrkiske massedrapene av armenere under første verdenskrig. I 2005 ble Dink idømt en seks måneders betinget dom for å ha «fornærmet Tyrkias identitet».

Ultranasjonalister beskyldes nå for å stå bak det som ansees for å være et politisk motivert drap. Drapet kan komme til å øke de politiske spenningene i et land hvor politikere har spilt mye på nasjonalisme i forkant av det kommende president- og parlamentsvalget.

Drapet er møtt med fordømmelse i EU, og kan sette ytterligere hindringer i veien for Tyrkias medlemsskapsambisjoner.

FANGET OPP AV VIDEOKAMERAER: Politiet i Istanbul gikk raskt ut med bilder av den antatte drapsmannen. Foto: AP/Scanpix
FANGET OPP AV VIDEOKAMERAER: Politiet i Istanbul gikk raskt ut med bilder av den antatte drapsmannen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Gjenkjent av sekretæren

Den drapsmistenkte Ogun Samas skal være fra byen Trabzon ved Svartehavet. Rett før Dink ble skutt på åpen gate, oppsøkte den nå drapsmistenkte mannen avisen der Dink jobbet.

Istanbuls guvernør Muammer Guler har fortalt at sekretæren til den drepte Dink identifiserte mannen på bildet som den samme som kom til avisens redaksjonslokale og sa at han var student ved Ankara-universitetet. Mannen ba om et møte med Dink. 

Forespørselen om et møte ble avslått. Og sekretæren har fortalt at hun senere så mannen vente utenfor inngangen til en bank.

Omtrent en time senere ble Dink (52), redaktør for den tyrkisk-armenske avisen Agos, skutt og drept på fortauet foran kontoret sitt.

Fikk drapstrusler

Tyrkisk presse har reagert med sjokk og sinne på drapet, og antydet at drapet kan utløse en politisk krise i landet.

Dink har lenge vært under sterke angrep fra tyrkiske nasjonalister, som så på ham som en forræder.

Selv sa han at han bare var ute etter å forbedre forholdet mellom tyrkere og armenere. I en av sine siste avisartikler skrev Dink drapstruslene han hadde mottatt, skriver BBC.

Dink kritiserte tyrkiske myndigheter for ikke å ta drapstruslene mot ham alvorlig. I en artikkel i Agos d10. januar fortalte Dink at han hadde videresendt et spesielt truende brev til statsadvokaten, men at ingenting var blitt gjort, ifølge Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ).

- Ikke folkemord

Bakgrunnen for konflikten mellom tyrkere og armenere går mer enn ni tiår tilbake, da hundretusenvis av armenere døde i det som fra armensk side blir beskrevet som en massakre gjennomført av ottomanske armenere.

Tyrkerne nekter for folkemord og sier dødstallene var en del av første verdenskrig. Tyrkia og nabolandet Armenia har fremdeles ingen offisielle relasjoner.

NAVNGITT: Den mistenkte drapsmannen skal være Ogun Samar, ifølge en anonym politikilde.
DØMT: Den profilerte redaktøren Hrant Dink ble drept i Istanbul fredag ettermiddag. Drapet på Dink, som tidligere er dømt for å ha fornærmet Tyrkias identitet, kan øke de politiske spenningene i det tyrkiske valgåret.
FORDØMTE DRAPET: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan fordømte drapet på Dink, og sa at myndighetene ville gjøre alt for å ta de som var ansvarlig for drapet.