Etterlyst for dobbeltdrap:

Drapsmistenkte fikk støtte - døde

For myndighetene er han en død drapsmann, som var verdt mer død enn i live. For deler av folket er han blitt symbolet på avmakt, og flere uttrykker sorg og fortvilelse etter nyheten om drapsmistenkte Ou Jinzhongs dødsfall.

ETTERLYST: Ou Jinzhong var etterlyst for drapene på to naboer. Millooner av kinesere fulgte trollbundet med på myndighetenes jakt på Ou, som etter døde etter en uke på flukt. Foto: Kinesisk politi
ETTERLYST: Ou Jinzhong var etterlyst for drapene på to naboer. Millooner av kinesere fulgte trollbundet med på myndighetenes jakt på Ou, som etter døde etter en uke på flukt. Foto: Kinesisk politi Vis mer
Publisert

Kinesiske Ou Jinzhong, som var mistenkt for å ha drept to naboer og skadd tre andre, skal ha tatt sitt eget liv da han ble forsøkt pågrepet i byen Putian mandag, skriver politiet i en uttalelse gjengitt av CNN.

Ifølge uttalelsen fra kinesisk politi skal Ou ha dødd på sykehus.

Den ukelange politijakta har trollbundet millioner, og i kjølvannet av den brutale gjerningen Ou var mistenk for har fordømmelsen vært langt fra unison. Nyheten om dødsfallet er også mottatt med både sorg og sinne i sosiale medier, skriver CNN.

For kinesiske myndigheter var Ou Jinzhong en kaldblodig drapsmann, som søndag 10. oktober skal ha angrepet nabofamilien og knivdrept en 70 år gammel mann og hans svigerdatter i byen Putian, som ligger ved kysten i den sørøstlige Fujian-provinsen.

For deler av befolkningen ble 55 år gamle Ou et symbol på hvordan desperat avmakt i møte med Kinas autoritære myndigheter kan - i verst tenkelig fall - se ut i praksis.

JORDSKRED: Et jordras skjer plutselig i provisen Shanxi i Kina. Video: Kameraone Vis mer

- Fikk støtte

«Onkel, stikk av. Håper du fremdeles kan finne lykke resten av ditt liv», het det i én av mange støtteerklæringer til Ou som er ble publisert under politijakten på Weibo, et sosialt medium i Kina, ifølge CNN.

Etter dødsfallet har flere uttrykt sorg.

«Han ble aldri blitt beskyttet av loven», skrive en. «Dette er den tristeste nyheten jeg noensinne har lest», skriver en annen.

De beskriver støtteerklæringene til Ou som «høyst uvanlige» all den tid drap kan straffes med døden i kinesiske domstoler, og fordi Kina, med god margin, er det landet i verden som henretter flest dødsdømte, ifølge Amnesty.

Støtteerklæringene har heller ikke gått upåaktet hen hos sentrale kinesiske myndigheter, som nå skal være bekymret for at saken kan utvikle seg til å bli et sterkt politisk søkelys rettet mot ulikheten i det kommunistiske regimet, skriver britiske The Times.

«Bare de som har vært på bunnen i samfunnet over lengre tid, kan føle harmen og hjelpeløsheten bak dette», skrev den populære kinesiske bloggeren Yanshulou om drapssaken.

Innlegget rakk bare å bli lest 100 000 ganger før det ble slettet av Kinas massive sensurmaskineri, ifølge The Times.

DRONEINVASJON: Under et lysshow i Hunan-provinsen i Kina begynner plutselig dronene å falle ned fra himmelen Reporter: Christian Fjermeros / Video: KameraOne Vis mer

Ba om hjelp

Historien om 55 år gamle Ous avmakt i møte med lokale myndigheter har vært katalysatoren bak de mange støtteerklæringene, skriver både CNN og The Times.

I 2017 søkte Ou, en fiskehandler, lokale plan- og bygningsmyndigheter om å få rive sitt nedslitte hus. Etter å ha fått orden på alt papirarbeidet, fikk Ou tillatelse og rev huset, men da den 55 år gamle fiskehandleren skulle oppføre sitt nye hus, skal det ha oppstått problemer, ifølge CNN.

Ous nabo skal ha protestert på byggearbeidet, og fikk oppføringen av huset stanset.

Å planere tomta og bygge en grunnmur var alt Ou skal ha rukket før han skal ha blitt tvunget til å stanse byggearbeidene. Siden da har Ou og familien bodd i det som i praksis er et skall av et hus, under et provisorisk blikktak.

I fem år skal Ou regelmessig ha henvendt seg til lokale myndigheter i et forsøk på å få byggearbeidene i gang igjen. Han skal ha henvendt seg til byens ordfører, kontaktet lokalpressen, startet en underskriftskampanje og bedt om hjelp på sosiale medier, men til ingen nytte, skriver The Times.

«Bølla (naboen, journ.anm.) nektet å la meg bygge huset mitt», skal Ou ha skrevet i et innlegg på sosiale medier.

«Bør ikke myndighetene beskytte vanlige folk?», skal han ha skrevet i et annet.

Historien nådde sitt brutale klimaks søndag 10. oktober.

ENGLAND: Da to naboer begynte å krangle i Doncaster i England, fikk det flere til å reagere. Video: Newsflare. Klipp: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Angrep familie

Etter en tyfon rev med seg deler av Ous blikktak i en storm, skal 55-åringen ha brukt deler av søndagen 10. oktober til å rydde opp etter uværet.

Deler av familiens provisoriske blikktak skal ha havnet på naboens eiendom, den samme naboen som skal ha klaget på og fikk stanset Ous byggearbeider.

Da Ou skal ha tatt seg inn på naboens eiendom for å rydde, havnet han og naboen i en krangel. Krangelen skal så ha blitt voldelig.

Ou skal deretter ha angrepet naboen og hans familie med en kniv. En 70 år gammel mann og hans svigerdatter skal ha blitt drept. 70-åringens kone, 30 år gamle barnebarn og 10 år gamle oldebarn, skal også ha blitt skadet i knivangrepet.

Så stakk Ou av og ble etterlyst av politiet. Måten det ble gjort på, har også vært gjenstand for diskusjon.

SANDSTORM: En stor sandstorm la seg tidligere denne uken over Guazhou Country Provinsen nord-vest i Kina. Video/Newsflare. Vis mer

Reagerte på dusør

For da politiet i Fujian-provinsen etterlyste Ou, gikk politiet, som vanlig fra mange land, ut med informasjon om og flere bilder av 55-åringen.

Deretter utlovet de en dusør.

For informasjon eller tips som kunne lede politiet til Ou, utlovet kinesiske myndigheter en dusør på 20 000 yuan - om lag 26 000 kroner.

Men en høyere dusør på 50 000 yuan - om lag 65 000 kroner - ble utlovet til den eller de som fant Ous lik.

Det skapte reaksjoner, og politiet måtte rykke ut for å presisere at de ikke oppfordret kinesiske borgere til å ta loven i egne hender, skriver den engelskspråklige avisa South China Morning Post, som har base i Hongkong.

Nyheten om Ous selvmord har på nytt satt fyr på spekulasjonene om myndighetenes hensikt med dusørene.

«Han tok livet sitt med det samme han ble funnet? Offentligheten vil ikke la seg overbevise så lett», skriver en Weibo-bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer