Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapene i Marokko

Drapsmistenkte skal ha sverget troskap til IS - PST frykter ny type terror

PST utelukker ikke terrorangrep fra ekstreme islamister i Norge, men mener det ikke er overveiende sannsynlig.

PÅGREPET: De tre mennene som var etterlyst for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble pågrepet på en buss i Marokko etter 72 timers klappjakt. Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag arresterte marokkansk politi tre menn som de mener står bak drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). De tre mennene ble pågrepet på en buss som var på vei bort fra Marrakech by i morges.

Senere torsdag dukket det opp en video som angivelig skal være av de mistenkte drapsmennene, foran det som ser ut som et IS-flagg. De fire på videoen sverger troskap til IS. Ingenting av det som blir sagt kan direkte relateres til dobbeltdrapet.

MISTENKTE: En video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise de fire mennene som er mistenkt for drapene på norske Maren og danske Louisa. Foto: Skjermdump
MISTENKTE: En video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise de fire mennene som er mistenkt for drapene på norske Maren og danske Louisa. Foto: Skjermdump Vis mer

E-tjenesten koblet inn

Myndighetene i Marokko har ikke offisielt bekreftet at det er terrorister som drepte norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i fjellene sør i Marokko.

Norske myndigheter jobber for fullt for å bistå etterforskningen i Marokko. Kripos har etterforskere i Marokko, som kan bistå marokkansk politi. Samtidig jobber politiet i Norge med å innhente informasjon som kan ha relevans for etterforskningen.

Dagbladet får bekreftet at den hemmelige norske utenlandstjenesten E-tjenesten jobber for fullt for å kartlegge situasjonen i Marokko og resten av Nord-Afrika.

E-tjenesten er den fremste premissleverandøren til Utenriksdepartementet som blant annet gir nordmenn reiseråd.

TELTET TIL DE MISTENKTE: Dette teltet skal tilhøre de tre personene som er mistenkt og pågrepet for å ha stått bak drapene på den norske og den danske kvinnen i Marokko. Video: 2M.ma Vis mer

Islamister

I Danmark er det Politiets Efterretningstjeneste (det danske sikkerhetspolitiet) som holder kontakt og bistår marokkanske myndigheter i drapsetterforskningen. Norske politi er organisert annerledes, derfor er det Kripos og ikke PST (Politiets sikkerhetstjeneste) som har det formelle ansvaret for kontakten med Marokko i dobbeltdrapssaken.

BISTÅR: PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter at PST bistår i etterforskningen av dobbeltdrapet, men ønsker ikke si noe om hva bidraget er. Foto: Scandpix
BISTÅR: PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter at PST bistår i etterforskningen av dobbeltdrapet, men ønsker ikke si noe om hva bidraget er. Foto: Scandpix Vis mer

Både nyutnevnt politidirektør og avtroppende PST-sjef Benedicte Bjørnland og statsminister Erna Solberg har vært tydelig på at det ikke kan fastslås at det er islamske terrorister – tilknyttet kjente islamske ekstremistiske terrororganisasjoner som Den islamske Stat (IS) eller al-Qaida som står de grufulle drapene på Maren Ueland fra Bryne og danske Louisa Vestager Jespersen.

Politisk motivert

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST tar også det forbehold at det ikke er offisielt bekreftet at det er terrorister som står bak drapene, og at det er en terrorhandling – det vil si at handlingen (drapene) er begått ut fra et politisk motiv.

- På generelt grunnlag kan jeg si at PST vurderer ISIL (også kjent under navnet IS, red.anm.) og al-Qaida som svekket. ISIL har mistet sin sentrale posisjon i Syria og Irak. Kalifatet har falt. Terrororganisasjonen har tapt store deler av området de kontrollerte, sier Hugubakken i PST til Dagbladet.

Terrorfare

- Men til tross for at de ekstreme islamistiske terrororganisasjonene er svekket. lever fremdeles fiendebildet og propagandaen til ISIL videre. Budskapet fra terrororganisasjonen til sine sympatisører er å angripe mål med enkle metoder og midler, sier Hugubakken.

FARE: Kommunikasjonsdirektrø Trond Hugubakken i PST mener det fortsatt er terrorfare i Norge. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FARE: Kommunikasjonsdirektrø Trond Hugubakken i PST mener det fortsatt er terrorfare i Norge. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan ser PST på terrorfaren i Norge?

- Generelt er vår vurdering at Norge ikke peker seg ut som et spesielt mål, Andre europeiske land er mer framtredende i fiendebildet de ekstreme islamistiske terrororganisasjonene, sier kommunikasjonsdirektøren.

Samtidig understreker Hugubakken at det fortsatt er fare for terrorhandlinger på norsk jord.

- Det ekstreme islamistiske miljøet i Norge er betydelig svekket, sett i forhold til perioden 2012 og fram til 2015. Likevel er det fortsatt mulig at det kan bli forsøkt utført en terrorhandling på norsk jord, sier Trond Hugubakken til Dagbladet.

DRAPENE: Statsminister Erna Solberg uttrykte sin dypeste medfølelse for familiene og vennene til norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) som ble funnet brutalt drept i Marokko mandag denne uka. Video: NTB Scanpix Vis mer

Terrorhandling

Selv om verken statsminister Erna Solberg eller politidirektør Benedicte Bjørnland vil stadfeste at drapene i Marokko var en terrorhandling, er Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mer tydelig.

Torsdag morgen sa Rasmussen på en pressekonferanse i København:

«Dette ser ut til å være en terrorhandling».

DIREKTE: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holder pressekonferanse i forbindelse med drapene i Marokko. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lars Løkke Rasmussen vurderinger skal være basert på informasjon fra Politiets Efterretningstjeneste i Danmark og opplysninger fra marokkanske myndigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!