- Drapsmotivet framstår som helt banalt

Drapssiktet IT-mann konfrontert med politiets funn i avhør i dag.

OMFATTENDE BESLAG: Etter pågripelsen i går gikk tre tekniske etterforskere inn i familiefarens leilighet for å beslaglegge kasse på kasse med gjenstander fra hele boligen. Foto; HENNING LILLEGÅRD
OMFATTENDE BESLAG: Etter pågripelsen i går gikk tre tekniske etterforskere inn i familiefarens leilighet for å beslaglegge kasse på kasse med gjenstander fra hele boligen. Foto; HENNING LILLEGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Oslopolitiet mener det er flere ulike ting i den taktiske etterforskningen som peker mot at den siktede mannen i 40-åra sto bak det brutale knivdrapet på Vegard Bjerck (43) i det felles garasjeanlegget i Hofftunet før jul i fjor.

Den siktedes forsvarer mener imidlertid indikasjonene som er lagt fram så langt utgjør et svært tynt grunnlag for en drapssiktelse.

- Flere elementer
Etter det Dagbladet får opplyst har ingenting i avhørene som er gjennomført etter pågripelsen i går svekket politiets mistanke mot mannen, og i dag startet drapsetterforskerne en tøffere linje overfor siktede.

- Vi har begynt å konfrontere ham med noe av det siktelsen bygger på. Det er snakk om flere elementer som samlet sett gir skjellig grunn til mistanke, opplyser politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Før avhøret ble avsluttet for dagen i 16-tida, etter nesten seks timer, hadde politiet også begynt å stille direkte spørsmål om det etterforskerne mener er mannens motiv for å drepe borettslagsnaboen.

- I denne fasen vil vi naturlig nok ikke si noe til media om det som har med motiv å gjøre eller hva som har framkommet i avhør, sier Rohde.

Hun bekrefter imidlertid at siktede ikke har endret forklaringen sin på noen vesentlige punkter siden det første avhøret i går.  Mannen nekter fortsatt for å ha vært i garasjen på drapsdagen.

- Konfrontert med banalt motiv
Siktedes forsvarer, advokat Knut Lindboe, forteller til Dagbladet at politiets teori om motivet er at en «triviell» konflikt lå bak den svært alvorlige voldshandlingen. Det samsvarer i så fall med at politiet svært tidlig i etterforskningen gikk ut med at spor på åstedet tydet på at drapet var begått i affekt, men Lindboe oppfatter scenarioet som lite sannsynlig.

- Dette dreier seg om noe som skal ha blitt en konflikt der og da, men sett i forhold til en drapshandling er dette helt banalt. Uansett er det lite relevant så lenge min klient mener at han ikke var tilstede, sier Lindboe, som ikke ønsker å gå i detalj om motivpåstanden.

- I dag skjønte vi noe mer av hvorfor han ble pågrepet og hva som er politiets teori, men min klient fastholder absolutt sin uskyld, sier advokaten.

Han forventer flere konfronterende avhør.

- Vi vet ikke om politiet har lagt fram alt de har eller hva som skjer videre, utover fengslingsmøtet på torsdag, sier Lindboe.

Han opplyser at den siktede familiefaren er sterkt preget av situasjonen.

- Han er særlig opptatt av hvordan dette rammer familien, og har fremdeles følelsen av at dette er en helt absurd situasjon, sier forsvareren.

Ransaket arbeidsplassen i dag
Også den siktedes ektefelle har blitt avhørt som vitne i flere timer i går og i dag. Kort tid etter pågripelsen i går morges begynte i tillegg avhør av konas familiemedlemmer i forsøket på å kartlegge blant annet bevegelsene til den drapssiktede mannen.

Parallellt med avhørene pågår nå et enormt analysearbeid etter at tekniske etterforskere i går bar ut minst ti esker med beslag fra leiligheten til familien på Hofftunet. Også de to bilene som disponeres av paret er tauet inn for undersøkelser.

Tidligere i dag gjennomførte sivile politifolk en ransaking på arbeidsplassen til drapssiktede, som er en vellykket forretningsmann i IT-bransjen.

Bærbare pcer, telefoner og klær er blant tingene som nå sjekkes nærmere.

- Leiligheten, bilene og arbeidsplass har blitt gjennomsøkt og vi har innhentet et veldig stort materiale som det vil ta lang tid å gjennomgå, opplyser Rohde.

Politiet har varslet at den siktede mannen vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett på torsdag.

DREPT: IT-gründer Vegard Bjerck ble funnet livløs med flere knivstikk i overkroppen i garasjeanlegget i Hofftunet 18. desember i fjor. Nå er en mann som bor i samme borettslag og bruker samme garasje siktet for drapet.
DREPT: IT-gründer Vegard Bjerck ble funnet livløs med flere knivstikk i overkroppen i garasjeanlegget i Hofftunet 18. desember i fjor. Nå er en mann som bor i samme borettslag og bruker samme garasje siktet for drapet. Vis mer