Candy Rogers:

Drapsmysteriet fra 1959 er løst

Drapet på ei ni år gammel jente rystet USA for over 60 år siden. Politiet har ikke klart å løse drapsgåten - før nå.

LØST: Drapet på Candy Rogers (9) har blitt løst etter 62 år. Foto: Spokane Police Department
LØST: Drapet på Candy Rogers (9) har blitt løst etter 62 år. Foto: Spokane Police Department Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Candice «Candy» Rogers (9) forsvant sporløst etter å ha solgt godteri i den amerikanske hjembyen Spokane i mars 1959.

Flere uker seinere ble hun funnet død, gjemt under kvister og kratt i en skog i nærheten. Obduksjonsrapporten rystet lokalsamfunnet: niåringen hadde blitt voldtatt og kvalt til døde med et stykke av hennes egne klær.

I tida etterpå jobbet politiet på spreng for å finne ut av hvem som sto bak ugjerningene. Tross tusenvis av tips og spor, virket drapsgåten umulig å løse.

Nå - 62 år seinere - har politiet imidlertid gjort gjennombrudd i den brutale drapssaken.

DNA-testet nedgravd lik

Tidligere i år tok politiet i bruk en toppmoderne DNA-testmetode. Det ble leverte en sædprøve fra Candys klær til analyser ved laboratoriet i Texas. Dette førte politiet til gjerningspersonen, skriver Spokane politidistrikt i ei pressemelding.

Mannen døde imidlertid i 1970. For å være helt sikre på at det var han som sto bak ugjerningene, fikk politiet tillatelse til å grave opp liket for å innhente hans DNA.

Prøvene fra liket samsvarte med sæden funnet på Candys klær, og politiet kunne endelig fastslå hvem det var som voldtok og drepte niåringen i 1959.

Etterforsker Zac Storment er glad for at den omfattende saken endelig er løst. Han sammenlikner den årelange etterforskningen med verdens høyeste fjell.

- Dette er Mount Everest av cold case-saker. Den vi trodde vi aldri ville overvinne, samtidig som ingen noen gang har glemt den, sier han i et videointervju i forbindelse med offentliggjøringen av gjennombruddet.

På spørsmål om hvor mange timer politiet har brukt for å etterforske drapsgåten, svarer Storment følgende:

- Dette måles ikke i timer. Det måles i karrierer.

Dømt for overfall

Gjerningsmannen var i 20-åra da den grufulle hendelsen fant sted. Han vokste opp i Spokane og bodde omtrent en kilometer fra Candys familie, ifølge politiet.

Få år etter drapet på Candy, ble han dømt til seks måneders fengsel for overfall med hensikt om å rane. Da skal han ha overfalt en kvinne og kledd av henne med makt, bundet henne fast med hennes egne klær og kvalt henne før han flyktet fra stedet. Kvinnen overlevde.

Mannen har imidlertid aldri vært mistenkt i Candy-saken før de nye DNA-prøvene tatt i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer