Drapsnissens bombe sprengte etter hans død

8-åring første offer for forsmådd og rabiat eksmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tragediens omfang bare øker etterhvert som detaljene kommer til overflaten omkring den såkalte nissedraktskytteren i Covina utenfor Los Angeles julaften.

I natt eksploderte en rørbombe inne i leiebilen avdøde Bruce Jefferey Pardo (45) brukte da han slo til mot sine tidligere svigerforeldre og ekskone på julaften. Bomben gikk av nesten et døgn etter at han selv begikk selvmord.

Og i det nedbrente huset til svigerforeldrene finner åstedsgranskerne stadig flere lik. Til nå er ni funnet omkommet.

Svigerforeldrenes fest

Omlag 25 venner og slektninger deltok på den tradisjonelle juletrefesten hjemme hos Pardos tidlige svigerforeldre. Også ekskona var på festen.

Utkledd som julenisse banket 45-åringen på døra, bevæpnet med to pistoler og en hjemmelaget flammekaster.

Åtteåring første offer
Den åtte år gamle jenta som åpnet døra ble Pardos første offer. Han rettet pistolen mot hennes ansikt og trakk av. Deretter gikk han fra rom til rom mens han skjøt på gjestene.

- Åtteåringen har en veldig, veldig alvorlig skade i ansiktet. Skaden er ikke livstruende, men hun har en svært vanskelig tid foran seg, sier etterforskningsleder Pat Buchanan på en pressekonferanse i dag.

Nabonissen bortreist

En nabo har i alle år gjestet juletrefesten som julenisse, men han har nylig flyttet fra nabolaget, og skulle således ikke innom festen i år. Det visste trolig ikke den åtte år gamle jenta som åpnet døra.

Men politiet tror Pardo var kjent med tradisjonen, og at det kan være årsaken til at han kledde seg ut som julenisse før han banket på.

- Vi vet ikke på nåværende tidspunkt om han var kjent med julenissetradisjonen. Men vi antar at han var det, og at det er årsaken til nissedrakten, sier Buchanan.

Dramatisk skillsmisse

Dødstallet har bare økt etter at åstedsgranskerne begynte arbeidet i det nedbrente huset. Det som først så ut til å være tre døde, er nå trolig ni. Ni er savnet, og ni lik er funnet i brannruinene - de fleste så skadet av flammene at det vil ta tid å identifisere dem.

Ekskona og begge foreldrene er blant de ni man regner med er blant dødsofrene.

- Det vi vet så langt er at Pardo var gift med husets datter i omlag et år. De har nylig skilt seg, og selve skilsmisseoppgjøret ble avgjort forrige uke. Det kan virke som om det har vært en svært konfliktfylt skilsmisse, sier politisjef Kim Raney i forstaden Covina der drapene skjedde.

Kona fikk bikkja og 10 000 dollar

Nyhetsbyrået AP melder imidlertid i kveld at paret var gift nesten to år. Skilsmisseoppgjøret som ble undertegnet 18. desember viser at Bruce Pardo beholdt huset, mens ekskona Sylvia skulle få 10 000 dollar, bikkja og beholde gifteringen.

- Han forsøkte å jøre opp de 10 000 dollarene så sent som tirsdag. Men han hadde allerede kommet på etterskudd med ektefellestønad etter at han mistet jobben i juli, sier hans advokat Stanley Silver til AP.

Fyrte opp
Klokken 23.27 kom det en rekke nødanrop til politiet fra panikkslagne gjester i huset. Da gikk Pardo fra rom til rom mens han skjøt rundt seg mot gjestene.

Da politiet ankom stedet knappe fire minutter etter det første nødanropet, stod hele huset i full fyr.

- Folk gjemte seg under møblene og forsøkte å rømme ut de åpningene de kunne finne, inkludert vinduer. Det var på dette tidspunktet Pardo fyrte opp denne flammekasteren han hadde, og stakk fra stedet. Flammekasteren er noe verken vi eller våre eksperter har sett før. Den virker hjemmelaget, sier Buchanan.

Begikk selvmord
Flammene var så intense at brannmannskapene måtte kjempe halvannen time før det i det hele tatt var mulig å se inn gjennom vinduene fra utsiden. Hele andreetasjen raste sammen før brannen ble slukket.

Jakten på Pardo ble avsluttet da broren og hans familie kom hjem første juledag. De fant 45-åringen død.

- Han ble funnet død i brorens hus i Sylmar, omlag fem mil fra der skytingen skjedde. Han døde av en selvpåført skuddskade, opplyser politiet.

Bombe gikk av
Men dramaet endte ikke der. Nesten et døgn etter at Pardo drepte ni på juletrefesten og begikk selvmord, eksploderte en hjemmelaget rørbombe i leiebilen han brukte.

Bilen ble funnet utenfor Pardos hjem i Montrose utenfor Los Angeles. I tillegg til bomben lå det omlag 300 skudd i bilen.

DREPTE NI: Så langt er ni funnet drept i huset der Pardo gikk amok med to pistoler og en flammekaster. Blant de døde er trolig hans ekskone Sylvia og hennes foreldre.
DREPTE NI: Så langt er ni funnet drept i huset der Pardo gikk amok med to pistoler og en flammekaster. Blant de døde er trolig hans ekskone Sylvia og hennes foreldre. Vis mer

Politiets bombegruppe var allerede i gang med forsøk på å uskadeliggjøre den mistenkelige gjenstanden i leiebilen da den eksploderte, og hele bilen tok fyr.

Hendelsen førte til at hele nabolaget ble evakuert i påvente av at bombegruppa gjennomgikk 45-åringens hjem. De fryktet at flere bomber lå gjent der. Men i natt kunne naboene flytte hjem igjen etter at bombegruppa kunne fastslå at Pardos hus var trygt.

- God jul
- Han var veldig hyggelig. Veldig sosial, sier nabo Cindy Keenan til CNN. Hun minnes hvordan drapsmannen pleide å pynte sitt hjem før jul.

- Han var den snilleste fyren du kan tenke deg, og hadde alltid smilet på lur, sier Jan Detanna, en tidligere medarbeider til den arbeidsledige romfartsingeniøren, til Whittier Dayly News.

Pardo er ikke tidligere straffet, og har så langt politiet har funnet ut aldri oppført seg truende eller agressiv offentlig før. To timer før han gikk amok i svigerforeldrenes hus, gikk han forbi nabo Patrick Guzman.

- Han virket helt normal. Han sa god jul.

DØDENS HUS: Juletrefesten ble en tragedie i den lille forstaden Covina utenfor Los Angeles. Etter å ha skutt vilt rundt seg brukte Bruce Jefferey Pardo en hjemmelgat flammekaster for å fyre opp svigerforeldrenes hus. Så langt er ni funnet døde. Foto: Scanpix
DØDENS HUS: Juletrefesten ble en tragedie i den lille forstaden Covina utenfor Los Angeles. Etter å ha skutt vilt rundt seg brukte Bruce Jefferey Pardo en hjemmelgat flammekaster for å fyre opp svigerforeldrenes hus. Så langt er ni funnet døde. Foto: Scanpix Vis mer