Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsofferet ble funnet rett under Oslos luksusbalkonger

Det brutale prostitusjonsdrapet.

BRUTALT DREPT: Galina Sandeva (28) ble torsdag ettermiddag funnet drept i sin egen bil på Bispekaia i Oslo. Politiet forteller at hun var en del av et bulgarsk prostitusjonsmiljø i hovedstaden. Et miljø som nå er preget av sorg, sinne og frykt. Foto: Privat
BRUTALT DREPT: Galina Sandeva (28) ble torsdag ettermiddag funnet drept i sin egen bil på Bispekaia i Oslo. Politiet forteller at hun var en del av et bulgarsk prostitusjonsmiljø i hovedstaden. Et miljø som nå er preget av sorg, sinne og frykt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppstemte mennesker med trillekofferter, barnefamilier og nyforelskede par haster for å rekke Stena Line-ferga som skal ta dem på en førjulstur til København på den andre siden av Skagerak.

Det er mørkt, forblåst og glatt på parkeringsplassen, men det snør i alle fall ikke.

Det gjorde det onsdag kveld - siste gang Galina Sandeva ble sett i live.

Et «brutalt drap» Torsdag ettermiddag ble den 28 år gamle bulgarske kvinnen funnet drept i bilen sin på Bispekaia ved operaen i Oslo av en bekymret venninne som ikke hadde hørt fra henne siden onsdag kveld.

Fredag formiddag informerte politiinspektør Grete Lien Metlid om at Sandeva var en del av prostitusjonsmiljøet i hovedstaden.

Hun kunne ikke med sikkerhet si hvor lenge Sandeva hadde vært i landet eller hva som er motivet, men politiet slo tidlig fast at det dreide seg om et drap. Et «brutalt drap», og funnstedet var rett under balkongene med luksuriøs utsikt i Bjørvika.

Solgte sex Sandeva solgte sex utendørs - blant annet under brua i Kongens gate like ved Akershus Festning.

BLOMSTER OG LYS: Fredag kveld var det lagt ned blomster og lys på stedet der Sandeva ble funnet drept. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
BLOMSTER OG LYS: Fredag kveld var det lagt ned blomster og lys på stedet der Sandeva ble funnet drept. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Dette er et kjent sted for sexsalg i Oslo, men fredag kveld står det ingen i de svakt opplyste portalene. Ingen biler kjører sakte forbi med halvåpne vinduer.

Det er stille. Stille og tomt.

- Sterk og flott dame Lite er kjent om hvem Sandeva var. Facebook-profilen hennes viser bilder av en smilende kvinne. En vakker solnedgang. En hund.

Hun er fra Dobritsj, den niende største byen i Bulgaria. Den sosiale statusen hennes er «komplisert».

Olav Lægdene er virksomhetsleder ved Nadheim, Kirkens Bymisjons senter for prostituerte. Han tegner et bilde av en livsglad og utadvendt person.

- Hun var en veldig hyggelig, sterk og flott dame. Hun var god i språk og hyggelig å snakke med. Det har vært voldsomme reaksjoner. Hele miljøet er i sjokk og sorg, sier han til Dagbladet.

SOLGTE SEX: Brua i Kongens gate ved Akershus Festning er et kjent sted for sexsalg i hovestaden. Sandeva skal ha vært et kjent fjes her. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SOLGTE SEX: Brua i Kongens gate ved Akershus Festning er et kjent sted for sexsalg i hovestaden. Sandeva skal ha vært et kjent fjes her. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Han beskriver også sinne, og at dette får mange av kvinnene til å kjenne på egne opplevelser og erfaringer. Det er en påminnelse om hva som kan skje.

- Mange gjør seg tanker når noe slikt skjer, og de er veldig opptatt av at hun skal bli husket som et menneske - ikke som en prostituert, sier Lægdene.

- Livsglad Dagbladet har vært i kontakt med en person som tidligere har møtt den avdøde kvinnen på et arrangement.  

- Hun fremsto som en livsglad person med mye energi. Man ble i godt humør av å prate med henne. Jeg håper at det blir rettferdiggjort og at de finner ut hvem som har gjort det, sier mannen. 

Dagbladet har også vært i kontakt med en person som møtte Sandeva noen ganger på en cafe i hovedstaden.

- Hun var alltid smilende og blid, forteller han til Dagbladet.

- Mer utsatt for vold Astrid Renland i Pion, en interesseorganisasjon for sexarbeid, sier det har blitt farligere å være prostituert i Norge etter innføringen av den såkalte sexkjøpsloven, som kriminaliserte prostitusjon.

- Sexarbeidere er mer utsatt for vold nå. De blir sett på som enkle ofre. Gjerningsmennene vet at de ofte ikke tør å anmelde, sier Renland til Dagbladet.

Prosenteret publiserte i går også en rapport, som viser at mange prostituerte i Norge ikke tør å anmelde voldtekt og voldsbruk. En årsak er at mange frykter at de skal bli utvist av landet hvis de blir dømt for sexarbeid.

- Kjenner miljøet godt Bjørg Norli er leder for Prosenteret - Oslo kommunes hjelpetilbud for kvinner og menn med prostitusjonserfaring. Hun sier til Dagbladet at det ikke er noe spesielt som skiller seg ut ved det bulgarske miljøet.

- Vi kjenner det bulgarske miljøet godt. I løpet av et år er vi i kontakt med 50-60 bulgarske kvinner - noen er her på eget initiativ, mens andre deler av miljøet er mer organisert, sier hun.

I likhet med Lægdene beskriver hun et miljø som nå preges av sterke følelser etter funnet av Sandeva.

- De er i sorg, og de er både sinte og frustrerte etter at en de kjenner har blitt drept. Samtidig er de engstelige fordi gjerningspersonen ikke er tatt. Det er en påminnelse om at de utsetter seg for fare, sier Norli.

Fotavtrykk Politiet har nå satt igang en omfattende etterforskning for å finne ut hvem som står bak det brutale drapet. Da Dagbladet var på åstedet fredag ettermiddag, var det blant annet tatt en avstøpning av et fotavtrykk.

Det ble også gjort dykk i havnebassenget uten av politiet har sagt noe om det ble gjort funn som kan knyttes til drapet.

SIST SETT: Den siste observasjonen av Sandeva i live ble gjort på Stena Line-kaia ikke langt fra der hun ble funnet drept. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SIST SETT: Den siste observasjonen av Sandeva i live ble gjort på Stena Line-kaia ikke langt fra der hun ble funnet drept. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Politiet ønsker å snakke med personer som kan ha sett Sandeva fra onsdag kveld, og ber personer som var i området Bispekaia onsdag 16. desember og 17. desember ta kontakt. De har allerede mottat mellom 30 og 40 tips.

I løpet av fredagen ble det tent lys og lagt ned blomster på kaia der Sandeva ble funnet. En sterk kontrast til den kaotiske byggevirksomheten som omgir stedet.

I bakgrunnen lyser Barcode opp desemberkvelden. Dersom noen jobbet ut i de små timer på onsdagskvelden eller trakk litt luft på balkongen sin, ville de sett rett ned på en Ford Fiesta med bulgarske skilter.

Les også: Samfunnets utstøtte

SPOR: Politiet jobbet lenge med å sikre spor på åstedet. De har blant annet tatt en avstøpning av et fotavtrykk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SPOR: Politiet jobbet lenge med å sikre spor på åstedet. De har blant annet tatt en avstøpning av et fotavtrykk. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
FUNNET: Det var i denne bilen, en Ford Fiesta med bulgarske skilter, at Sandeva ble funnet torsdag ettermiddag. Foto: Politiet / NTB scanpix
FUNNET: Det var i denne bilen, en Ford Fiesta med bulgarske skilter, at Sandeva ble funnet torsdag ettermiddag. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media