Drapet i Malmö

Drapsofferets kjæreste involvert i rekordran i Danmark

Kjæresten til kvinnen som ble skutt i Malmö mandag, skal i 2008 ha medvirket i danmarkshistoriens største ran. Var han det egentlige målet? spør dansk avis.

SJOKKDRAP: At en kvinne ble skutt og drept med et spedbarn i armene, har sjokkert innbyggere i Malmö. Foto: Johan Nilsson/ TT / NTB scanpix
SJOKKDRAP: At en kvinne ble skutt og drept med et spedbarn i armene, har sjokkert innbyggere i Malmö. Foto: Johan Nilsson/ TT / NTB scanpixVis mer

Mandag formiddag ble en kvinne skutt og drept på åpen gate i Malmö. Hun hadde sitt lille barn i armene da skuddene falt.

Drapsofferet er en kvinnelig lege i 30-åra, ifølge flere medier.

Barnets far gikk sammen med kvinnen. Han er dømt for millionranet av en pengetransport i Brøndby i Danmark i 2008, ifølge opplysninger den svenske rikskringkastingen SVT sitter på.

Mannen skal også være dømt for narkotikaforbrytelser i 2016 og for kjøring uten førerkort.

TO HENDELSER: Politiet etterforsker om drapet på kvinnen har sammenheng med den nedbrente bilen som ble funnet like etterpå. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: SVT, NTB Scanpix, Google Earth. Vis mer

Over 60 millioner forsvunnet

«Var han det egentlige målet?» spør den danske avisa Berlingske, som beskriver millionranet mannen skal ha vært involvert i som «danmarkshistoriens største ran».

Journalisten som har skrevet artikkelen ga i 2013 ut boka «Kuppet - historien om danmarkshistoriens største røveri».

Ranet fant sted 10. august 2008, og rammet Dansk Værdihåndtering, som hentet og leverte kontanter til butikker og banker i hovedstadsområdet.

Fem-seks maskerte menn, enkelte av dem med skuddsikre vester og AK-47-gevær, tok seg inn i Dansk Værdihåndterings lokaler i Brøndby etter at en hjullaster hadde braket inn i veggen tilstrekkelig mange ganger til å lage en åpning fra nabolokalet.

Politiet holdt avstand av frykt for ranernes våpen og sikkerheten til potensielle gisler, og ranerne slapp unna, skriver Berlingske.

Størstedelen av utbyttet, som var på over 60 millioner danske kroner, er fortsatt ikke gjort rede for.

I september 2009 ble mannen, hvis kjæreste ble skutt mandag, anholdt i Malmö av svensk politi, skriver Berlingske. Han var den gang 25 år gammel.

Mannen ble dømt til åtte års fengsel for ranet, selv om rollen hans aldri ble helt fastslått.

Ifølge den danske avisa ble han ble løslatt i mai 2015.

LYSHJERTE: Et lyshjerte er tent på stedet der en 30-årig kvinne ble drept på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
LYSHJERTE: Et lyshjerte er tent på stedet der en 30-årig kvinne ble drept på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer

Vil dempe spekulasjoner

Kvinnen er ikke dømt for noe og er ikke blitt knyttet til noe kriminelt tidligere, ifølge opplysningene SVT har fått.

Førstestatsadvokat Anna Palmqvist tror forbrytelsen var ment å ramme barnefaren.

Også Aftonbladet har meldt at faren hadde forbindelser til et kriminelt miljø. Men disse opplysningene er ikke bekreftet av politiet.

- Vi vil ikke at det spres masse spekulasjoner om gjerningsmann og motiv og annet. Det er slikt etterforskningen skal kartlegge, sier Palmqvist.

DELER TEORI: Politiadvokat Anna Palmqvist tror forbrytelsen var ment å ramme barnefaren. Her på pressekonferanse tirsdag sammen med Mattias Sigridsson, sjef for Malmö politiområde. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
DELER TEORI: Politiadvokat Anna Palmqvist tror forbrytelsen var ment å ramme barnefaren. Her på pressekonferanse tirsdag sammen med Mattias Sigridsson, sjef for Malmö politiområde. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer

Nekter straffskyld

En mann ble mandag pågrepet for drapet på kvinnen. Han nekter straffskyld. Politiet tror flere personer medvirket til drapet.

Den pågrepne er siktet for medvirkning til drapet på kvinnen og for brudd på våpenloven. Pågripelsen skjedde like etter klokka 21 mandag kveld. Det gikk rolig for seg, opplyste politiet da de holdt pressekonferanse om saken tirsdag.

At den pågrepne mannen er siktet for medvirkning, indikerer at det finnes flere gjerningsmenn, bekrefter Palmqvist ifølge Aftonbladet.

Flere svenske medier melder tirsdag at den pågrepne er en 19 år gammel mann som også er tiltalt i forbindelse med en stor narkotikasak.

Mannens advokat, Therese Ståhlnacke, sier at han selv kontaktet politiet etter at boligen hans var blitt ransaket.

- Han er forferdet over mistankene og tar sterkt avstand fra skytingen. Han synes den er akkurat like avskyelig som alle vi andre synes, sier Ståhlnacke.

Politiet har også beslaglagt et antatt drapsvåpen, men har ikke opplyst hvor våpenet befant seg.

Mange vitner

Både politiet og førstestatsadvokaten understreker at det er tidlig i etterforskningen. At det er stor interesse for drapet, er forståelig, mener de.

En bilbrann som politiet fikk melding om 45 minutter etter drapet, kan være knyttet til saken.

- Men det er altfor tidlig å si sikkert at disse hendelsene er forbundet, sier visepolitisjef Mattias Sigfridsson.

Det var mange vitner til ugjerningen, og de har opplyst at de hørte flere skudd. Ifølge vitner var skuddene rettet spesifikt mot kvinnen.

UTBRENT: En bilbrann som politiet fikk melding om 45 minutter etter drapet, kan være knyttet til saken. Her undersøker politiet og kriminalteknikere bilen på Stadiongatan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
UTBRENT: En bilbrann som politiet fikk melding om 45 minutter etter drapet, kan være knyttet til saken. Her undersøker politiet og kriminalteknikere bilen på Stadiongatan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer

Sprer uro

Drapet har spredt uro i området der det skjedde, ifølge nyhetsbyrået TT. Flere har tent lys og lagt ned blomster like ved drapsstedet.

- Det er så trist. Jeg tenkte på det lille barnet som må vokse opp uten mammaen sin, sier Berndt Carpenton, en av dem som satte fram et lys til minne om kvinnen.

Blant dem som har reagert kraftig, er statsminister Stefan Löfven.

- Det er en ufattelig grusom handling som vekker avsky hos meg og i hele landet. Dette har ingenting i vårt samfunn å gjøre, sa han mandag.