Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsofferets samboer måtte spille drapsmannen

Kripos legger seg flate etter rekonstruksjon av drapet på pilot Helge Mannsverk (52).

DREPT PÅ HYTTA: Helge Mannsverk (52) ble drept på samberens hytte i Gárggoluoppal 9. mars i fjor. Det var her rekonstruksjonen i går fant sted. Foto: TORIL SKANSEN / CPM, PRIVAT
DREPT PÅ HYTTA: Helge Mannsverk (52) ble drept på samberens hytte i Gárggoluoppal 9. mars i fjor. Det var her rekonstruksjonen i går fant sted. Foto: TORIL SKANSEN / CPM, PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos hadde ansvaret da en rekonstruksjon av drapet på Helge Mannsverk (52) i går ble gjennomført på åstedet, samboerens hytte i Kautokeino. Under rekonstruksjonen ble samboeren bedt om å holde et falskt våpen og spille drapsmannen, ifølge Finnmark Dagblads papirutgave.

- Er jeg nødt til å spille gjerningsmannen? sa samboeren gråtende, og ga fra seg det falske våpenet etter kort tid.

Ikke til stede 49-åringen som er tiltalt i drapssaken, var på samboerens anmodning ikke til stede under den aktuelle rekonstruksjonen. Dermed måtte Kripos finne en annen person til å spille ham - og valget falt altså på samboeren.

Arnfinn Sandstad, som ledet rekonstruksjonen for Kripos, tar selvkritikk for hendelsen.

- Jeg er den første til å innrømme at det ikke burde skjedd, sier Sandstad til Finnmark Dagblad.

- Vi fikk orden på det da hun påpekte det, men jeg burde sett det før. Det legger jeg meg helt flat for, sier etterforskeren.

Overfor Dagbladet meddeler Sandstad og Kripos at de ikke har noen kommentarer ut over de som er gitt til Finnmark Dagblad.

- Ikke helt gjennomtenkt Samboerens bistandsadvokat Andreas Hegg opplyser at han på sin side ble bedt om å stå der Mannsverk sto da han ble skutt.

- Så en liten stund siktet min klient på meg med det falske geværet, sier han til Dagbladet.

Hegg mener tildelingen av roller under rekonstruksjonen virket «litt tilfeldig».

- Det virket ikke helt gjennomtenkt. Neste gang burde de kanskje ha flere statister tilgjengelig, sier han.

Advokaten er likevel forsiktig med å kritisere politiet.

- Det varte ikke lenge, min klient reagerte nesten umiddelbart. Jeg tror rett og slett at det var et arbeidsuhell, avslutter han.

Stormet inn Det var 9. mars i fjor drapet på SAS-pilot Mannsverk skjedde. Han og samboeren hadde satt seg til for å spise middag da den tiltalte 49-åringen plutselig stormet inn med ei rifle og løsnet to skudd; ett av dem traff 52-åringen. Før han segnet om og døde, klarte han og samboeren å avvæpne gjerningsmannen, som flyktet fra stedet.

Tiltalte og Mannsverk har en tidligere familieforbindelse. Ifølge Nordlys skal forholdet ha forvitret da piloten startet forholdet til samboeren, og tidligere på drapsdagen hadde Mannsverk og samboeren meldt tiltalte til politiet for promillekjøring.

Rettssaken mot 49-årigen går i Indre Finnmark tingrett. Mannen har innrømmet å ha skutt Mannsverk, men sier det ikke skjedde med hensikt, og nekter straffskyld etter tiltalen.

Mannsverk og samboeren var forlovet, og planla å gifte seg på seinsommeren i fjor.

Hele Norges coronakart