Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsraid mot skole i Pakistan

Taliban har påtatt seg ansvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: 132 skoleelever og ni lærere er drept i terroraksjonen mot skolen i Peshawar. 240 er skadd. Det opplyser provinsmyndighetene tirsdag ettermiddag.

I løpet av morgentimene tirsdag, norsk tid, ble det meldt om seks store eksplosjoner inne fra skoleområdet, der flere barn fortsatt holdes som gisler. To av dem skal være selvmordbomber som er utløst.

Det meldes ved 14.20-tida norsk tid at gisselaksjonen er avsluttet.

Flere hundre elever og lærere var inne på skolen da angrepet skjedde. Ifølge flere medier kom angrepet under en eksamen ved skolen i Peshawar nordvest i Pakistan.

UNNSLAPP: Skolebarn som er reddet ut av privatskolen i Peshawar blir geleidet vekk av soldater. Foto: REUTERS/Khuram Parvez
UNNSLAPP: Skolebarn som er reddet ut av privatskolen i Peshawar blir geleidet vekk av soldater. Foto: REUTERS/Khuram Parvez Vis mer

Den militære operasjonen mot Taliban-angriperne pågikk i minst syv timer. Det var en rekke skuddvekslinger og eksplosjoner inne på skoleområdet.

De fleste kildene melder nå om seks terrorister. Fire ble drept etter kort tid, mens to fortsatt holdt stand. De gjenværende to ble presset tilbake til en den siste av fire bygninger på skoleområdet.

- Alle hadde skuddskader Dødstallene har økt urovekkende igjennom dagen, og øker stadig. Helseminister Shahram Tarkai sier at det er slått alarm ved fire sykehus i Peshawar. Sykehusene ber også folk om å gi blod.

De aller fleste av de drepte er elever ved skolen. Over 120 er skadd, også blant disse er de fleste elever.

Skadene skal stort sett dreie seg om skuddskader, etter det som framstår som et rent drapsraid mot privatskolen, som har elever fra fire til 19 år.

image: Drapsraid mot skole i Pakistan

- Mange er kritisk skadd, og opereres nå, sier Ejaz Khan ved The Lady Reading hospital i Peshawar til Reuters.

En av de skadde elevene, Abdullah Jamal, forteller at han var sammen med en gruppe 8., 9. og 10. klassinger, da terroristene kom.

Jamal ble skutt i beinet, og sier at ingen skjønte hva som foregikk i løpet av de første sekundene.

- Så så jeg barn som falt om, som gråt og skrek. Jeg falt også. Jeg skjønte senere at jeg var truffet, sier han til en TV-kanal fra sykehussenga.

SKJØT ELEVER: En sikkerhetsvakt ved et sykehus hjelper en skadd gutt fra ambulansen. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad
SKJØT ELEVER: En sikkerhetsvakt ved et sykehus hjelper en skadd gutt fra ambulansen. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad Vis mer

- Alle barna hadde skuddskader. Alle barna blødde.

Taliban The Express Tribune skriver at fem eller seks bevæpnede menn har tatt seg inn i skolen. Sikkerhetsstyrker med støtte av militærhelikoptre omringet skolen, og satte umiddelbart i gang med et angrep som skulle tvinge terroristene tilbake.

Ifølge den pakistanske siden til Tribune.com har den pakistanske fløyen av Taliban tatt på seg ansvaret for aksjonen.

- Våre folk har lykkes i å ta seg inn i hærens skole i Peshawar i dag. Vi har gitt dem direkte instrukser om ikke å skade mindreårige, sier Taliban-talsmann Muhammad Khorasani til The Express Tribune.

Ifølge flere medier, blant andre Ary news, har Talibanaksjonistene ordre om å drepe de eldre studentene ved skolen. AFP siterer Khorsani slik:

TRANGT: Alle byens ambulanser er satt inn i redningsaksjonen. Fire av byens sykehus er i kriseberedskap, og har bedt befolkningen om å gi blod. Foto:AP Photo/Mohammad Sajjad
TRANGT: Alle byens ambulanser er satt inn i redningsaksjonen. Fire av byens sykehus er i kriseberedskap, og har bedt befolkningen om å gi blod. Foto:AP Photo/Mohammad Sajjad Vis mer

- De har fått ordre om å drepe de eldre studentene, men ikke barna.

Pakistanske Taliban (TTP) består av flere islamistiske militsgrupper som er aktive i stammeområdene nordvest i Pakistan.

TPP ledes av Maulana Fazlullah, «Radio Mullah», som ledet Taliban-gruppa som tok over Malala Yousafzais hjemby i Swat-dalen i 2007. Gruppa Jundullah, som er tilknyttet Pakistanske Taliban, skal ifølge Reuters ha sverget troskap til Den islamske stat (IS).

Pakistanske Taliban opererer uavhengig av Taliban i Afghanistan.

Selvmordsvester Det rapporteres om at angriperne skal ha vært utstyrt med selvmordsvester.

SKUDDVEKSLING: Det pågår fortsatt kamper mellom regjeringssoldater og 5-6 tundt bevæpnede terrorister fra Taliban på skoleområdet. Foto: REUTERS/Khuram Parvez
SKUDDVEKSLING: Det pågår fortsatt kamper mellom regjeringssoldater og 5-6 tundt bevæpnede terrorister fra Taliban på skoleområdet. Foto: REUTERS/Khuram Parvez Vis mer

Flere medier, blant andre Firstpost, melder om at minst en av terroristene skal ha utløst en bombe inne på skoleområdet.

Mange studenter skal være reddet ut, men flere skal fortsatt være igjen i bygningen. Reuters melder at det er 500 studenter som fortsatt befinner seg inne på skolens område.

En elev ved skolen sier til Reuters:

- Vi var i eksamenssalen da vi plutselig hørte skudd. Lærerne våre ba oss om å ligge stille på gulvet. Vi lå på gulvet i en time. Det var mye skyting. Når skytingen stoppet, kom soldater og hentet oss ut.
 
Landesorg Army Public Schools-systemet har 146 skoler over hele Pakistan. Elevene er fra 4-19 år.

Statsminister Nawaz har erklært hendelsen som en nasjonal krise.

PRIVATSKOLE: Det pågår en gisselaksjon ved privatskolen The Army Public School i Peshawar. Den pakistanske fløyen av Taliban har tatt på seg ansvaret.
PRIVATSKOLE: Det pågår en gisselaksjon ved privatskolen The Army Public School i Peshawar. Den pakistanske fløyen av Taliban har tatt på seg ansvaret. Vis mer

- Jeg vil overvåke operasjonen personlig fra Peshawar, sier han.

Regjeringen har erklært tre dagers landesorg.

Lik Dagbladet på Facebook