Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsraidet oppkalt etter Kayla

Kayla Mueller skal ha blitt fanget og holdt som sexslave av den avdøde IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi.

DREPT: Kayla Mueller ble voldtatt og torturet mens hun satt i IS-fangenskap. Derfor ble militæroperasjonen som tok IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi oppkalt etter henne. Foto: Matt Hinshaw / The Daily Courier via AP / NTB scanpix
DREPT: Kayla Mueller ble voldtatt og torturet mens hun satt i IS-fangenskap. Derfor ble militæroperasjonen som tok IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi oppkalt etter henne. Foto: Matt Hinshaw / The Daily Courier via AP / NTB scanpix Vis mer

Søndag kunne Donald Trump kunngjøre at IS-leder, «kalif» Abu Bakr al-Baghdadi hadde blitt likvidert i den syriske Idlib-provinsen i en omfattende og velkoordinert kommandoaksjon.

Stadig flere detaljer om det vellykkede drapsraidet har kommet ut i kjølvannet av operasjonen.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer

Oppkalt etter hjelpearbeider

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien kom mandag kveld, på NBCs program «Meet the press, med en hittil ukjent opplysning.

- Operasjonen som tok al-Baghdadi var oppkalt etter Kayla Mueller, etter den lidelsen hun måtte gå gjennom. Det er noe folk bør få vite, sa O'Brien, ifølge CNN.

Kayla Mueller var en amerikansk hjelpearbeider som ble tatt til fange av opprørere i Aleppo i Syria i 2013, og ble holdt som gissel av IS i 18 måneder.

Hun skal ha blitt holdt fanget i huset til tunisieren Abu Sayyaf. Dit skal hun ha blitt fraktet av IS-sjef al-Baghdadi personlig.

Abu Sayyaf var heller ingen hvem som helst i IS; han spilte en sentral rolle som økonomisk rådgiver for al-Baghdadi.

Voldtatt av IS-lederen

IS-sjefen var hyppig gjest hos Sayyaf. I kjølvannet av Muellers død sa flere kilder til ABC News at 26 år gamle Mueller skal ha blitt utnyttet på det groveste av al-Baghdadi, som skal ha behandlet henne som sin personlige sexslave.

Da disse opplysningene først ble kjent i august 2015 ble det oppgitt at to tenåringsjenter fra jesidi-minoriteten, som ble holdt fanget der samtidig med Mueller, bekreftet opplysningene, og i september samme år intervjuet CNN ei 16 år gammel jente de omtalte som Zeinat.

Hun forklarte hvordan hun hadde klart å rømme etter å ha blitt holdt som al-Baghdadis slave.

I intervjuet forteller hun at hun etter et mislykket rømningsforsøk ble fengslet og banket. Her møtte hun Kayla Mueller. Zeinat fortalte at Mueller etter å ha blitt brakt inn for å møte al-Baghdadi kom gråtende tilbake.

- Han hadde sagt til henne at han skulle tvangsgifte seg med henne, og at hun ville bli drept hvis hun nektet, fortalte 16-åringen.

- Kayla fortalte meg at han voldtok henne fire ganger.

Mueller skal ha blitt drept da jordanske jagerfly bombet bygningen i Raqqa der hun ble holdt fanget i begynnelsen av 2015.

Offentliggjorde brev

Til Arizona Republic sier Kayla Muellers far, Carl Mueller, følgende om al-Baghdadis endelikt:

- Det denne mannen gjorde med Kayla - han kidnappet henne. Hun ble holdt fanget i mange fengsel. Hun ble holdt i isolasjon. Hun ble torturert. Hun ble truet. Hun ble voldtatt av al-Baghdadi

- Enten så drepte han henne, eller så var han medskyldig i drapet. Jeg lar folkene som leser denne artikkelen selv bestemme hva en forelder burde føle.

Kayla vokste opp i Prescott, Arizona, sammen med foreldre og en eldre bror. Hun blir beskrevet som en kvinne som ville bruke livet sitt til å hjelpe andre. Etter studiene jobbet hun som hjelpearbeider i India, Israel og de palestinske områdene. I 2012 bestemte hun seg for å dra til den tyrkisk-syriske grensa for å jobbe for den danske flyktninghjelpen. Året etter ble hun kidnappet.

Etter at det ble bekreftet at hun hadde blitt drept, offentliggjorde familien et brev Kayla sendte mens hun ble holdt fanget, skriver The Guardian.

«I mørket har jeg blitt vist lys, og har lært at selv i fengsel, så kan man være fri. Jeg er takknemlig. Jeg har innsett at det finnes noe godt i alle situasjoner, noen ganger må vi bare kikke etter det», skrev 26-åringen.

Takknemlige foreldre

Muellers foreldre fikk bekreftelsen om at al-Baghdadi var død samtidig som alle andre, da Donald Trump annonserte det søndag. De forteller til CNN at de føler at de går gjennom en følelsesmessig berg-og-dal-bane.

- Jeg vil bare få si hvor takknemlig vi er overfor denne administrasjonen, overfor militæret og spesialstyrkene som gikk inn. Mitt håp er at dette vil hjelpe oss i å få svar på hva som virkelig skjedde med Kayla og få henne hjem, sier Marsha Mueller, som er Kayla Muellers mamma.

26-åringen skal altså ha blitt drept i et jordansk flyangrep, men liket har aldri blitt funnet.

SKUDDVEKSLING: Donald Trump beskriver operasjonen som dramatisk, når han går gjennom angrepet som endte med at Abu Bakr al-Baghdadi døde. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Militæroperasjonen

Det var like før helga at forsvarsminister Mark T. Esper ga grønt lys for operasjonen mot al-Baghdadi.

Åtte helikoptre med soldater fra elitestyrken Delta Force tok av fra en base i Erbil i Irak rundt midnatt natt til søndag, lokal tid.

Det tok dem 70 minutter med risikabel lavflyging og beskytning før de ankom Barisha-området rett nord for Idlib by.

Delta Force-soldatene ble satt på bakken under dekke av maskingeværild fra helikoptrene, før de sprengte seg gjennom en vegg i Baghdadis bygningskompleks.

Ifølge amerikanerne oppfordret soldatene barn og andre ikke-stridende til å flykte. Elleve barn kom seg ut.

Baghdadi tok med seg tre barn og flyktet gjennom en tunnel uten utgang.

I frykt for at Baghdadi hadde på seg en selvmordsvest, satte Delta Force inn en spesialtrent hund, men 48-åringen detonerte eksplosivene han hadde på seg, og tok livet av seg selv og barna.

Den omtalte hunden ble for øvrig hyllet av Donald Trump på mandag. Hunden, hvis navn er gradert, skal bare ha blitt lettere skadd da IS-lederen sprengte seg selv i lufta.

«Vi har avgradert foto av en fantastisk hund (navnet er ikke avgradert) som gjorde en STORARTET JOBB i å fange og drepe lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi», skriver Donald Trump på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media