PROTOTYPE: BAE Raven er en prototype av et autonomt, ubemannet jagerfly. Slike våpen kan det bli flere av. Foto: NATO
PROTOTYPE: BAE Raven er en prototype av et autonomt, ubemannet jagerfly. Slike våpen kan det bli flere av. Foto: NATOVis mer

Drapsrobotene kommer: - Det er våpen som tar egne avgjørelser

Ekspertene advarer mot våpnene de frykter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tesla-sjef Elon Musk mener framtidas krigsteknologi kan løpe fra oss, med mindre vi bremser den raske robotutviklingen.

Han advarer mot autonome våpen, det vil si såkalte selvtenkende våpen - også omtalt som drapsroboter.

- Behov for reguleringer

I et åpent brev til FN er Musk en av 116 spesialiser fra 26 forskjellige land som advarer mot utviklingen av automatiserte våpen. Blant dem er også Mustafa Suleyma, som har utviklet kunstig intelligens kjøpt av Google, skriver The Guardian.

ORLOGSKAPTEIN: Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret
ORLOGSKAPTEIN: Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret Vis mer

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole mener det kunne vært nyttig å se nærmere på hvilke reguleringer man skal ha når det gjelder autonome våpen.

- Det kunne vært fruktbart å diskutere reguleringer rundt hvor lenge et våpen skal være autonomt, eller hvor stor grad av menneskelig interaksjon det skal ha, i stedet for å forsøke å få et totalforbud, sier Slensvik til Dagbladet.

- Utfordringa nå er hvor skille skal gå. Mange våpenplattformen eller sensorer kan allerede være autonome. Et fartøy har ofte automatisk navigasjon, men er likevel ikke nødvendigvis et våpen. I takt med at teknologien utvikler seg, blir det imidlertid vanskeligere å skille mellom hva som kan ses på som et våpen og ikke, fortsetter han.

- Ting man ikke vil skal skje

Jørn Siljeholm, som har doktorgrad i kjemirisiko-analyse og har tidligere vært våpeninspektør i Irak, mener det urovekkende med automatiserte våpen er når de ikke lenge gjør som de har fått beskjed om.

TESLA-SJEF: Elon Musk eadvarer mot autonome våpen. Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/Scanpix
TESLA-SJEF: Elon Musk eadvarer mot autonome våpen. Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/Scanpix Vis mer

- Man ønsker å ha styring, men det som kan bli utfordrende er om man gir beskjed til våpenet at det skal gjøre en ting, men det ikke lytter. Da kan det skje ting som man ikke vil skal skje, sier Siljeholm til Dagbladet.

- Ulykker skjer ikke, de forårsakes. Det vi nå risikerer er at ulykker skjer, tilføyer han.

- Kan skade uskyldige

Robotutviklere som har skrevet brev til FN ønsker at robotvåpen skal legges til FNs liste over ulovlige våpen, ifølge NTB. Lista inneholder allerede kjemiske våpen og våpen med bevisst blindende lasere. Utviklerne ønsker å forby robotvåpen blant annet fordi de vil kunne hackes og slik skape stor skade.

- Når de først er utviklet, vil dødelige automatiske våpen muliggjøre væpnede konflikter på en skala vi aldri har sett før og raskere enn folk kan fatte. Våpenet kan hackes til å oppføre seg på uønskede måter av blant annet terrorister og tyranner som vil skade uskyldige mennesker, står det i brevet.

VÅPENEKSTPERT: Jørn Siljeholm er tidligere våpeninspektør i Irak. Foto: Jacques Hvistendahl
VÅPENEKSTPERT: Jørn Siljeholm er tidligere våpeninspektør i Irak. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Siljeholm mener den nye våpenteknologien også kan bidra til at det blir vanskeligere å ansvarliggjøre den eller de som står bak:

- Den som avfyrer et våpen skal være årsaken til en skade, så når et treff forårsakes skal den som forårsaker det, kunne ansvarliggjøres - men her forsvinner ansvarliggjøringen, sier Siljeholm.

- Roper varsko

Han mener også det er verdt å merke seg at det er Tesla-sjefen selv som er med i oppropet mot robotvåpen.

- Når Tesla-sjefen roper varsko, kan man spørre seg hva det er han ser innen sin egen bransje om hva som er mulig å få til, sier Siljeholm.

Han sier at det allerede finnes eksempler på at biler har blitt hacket og at bremse- og styringsevnen er tatt over - og mener dette er et eksempel på hvordan et kjøretøy kan gjøres om til et våpen.

Teknologien utvikler seg

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole påpeker at det allerede finnes en stor grad av automatiserte systemer,

VÅPENLAGER: Det skjedde en eksplosjon i et våpenlager i Russland i kveld. Video: Vadim Nikonov Vis mer Vis mer

- Eksempler er missiler som styrer seg selv og systemer kan opptre selv med tanke på når de utløses, sier Slensvik.

- Det som kommer nå er autonome våpen, altså såkalte selvtenkende våpen, som tar egne avgjørelser, fortsetter han.

Det er når våpenet begynner å tenke selv at diskusjonene rundt det moralske aspekteret virkelig oppstår, ifølge ham.

Våpen

- Samtidig må man huske på to ting: Et våpensystem slippes aldri fullstendig løst. Det vil alltid ha begrensninger - eksempelvis innen tid eller geografisk utstrekning. Datasystemer handler dessuten oftere mye sikrere enn mennesker, fordi den menneskelige uoppmerksomheten forsvinner, sier han og fortsetter;

- På mange plan ser man at ulike prosesser stadig blir mer autonome. Teknologien utvikler seg. Fly, biler og også en helt vanlig rifle blir mer avanserte, uavhengig av om de er autonome eller ikke.

- Stemmer det at en bil kan hackes og gjøres om til et våpen?

- Det er teoretisk mulig, men man kan prøve å programmere kjøretøyet slik at det ikke skjer, eller i alle fall begrense utførelsen. På mange måter er en automatisert bil mer beskyttet, for en rekke funksjoner må settes ut før man kan bruke den som et våpen.

FATTIGMANNENS ATOMBOMBE: til tross for å ikke være like ødeleggende som atombomber, er kjemiske bomber fremdeles meget effektive. Se historien bak de dødelige våpenet som har tatt livet av flere sivile i Syria. Vis mer