Drapssak fører til rasebråk

LONDON (Dagbladet): Stephen Lawrence ble drept på åpen gate i London i 1993. Den fargede ungdommen ventet på bussen og ble brutalt overfalt. Fem unge, hvite kriminelle er mistenkt for drapet. Nå skaper den grusomme udåden rasebråk i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem hvite ungdommene står nå omsider for retten etter at britisk høyesterett vedtok at det skulle holdes en offentlig undersøkelse.

Hundrevis av fargede demonstrerer hver eneste dag utenfor rettslokalet i Sør-London, og politiet må bruke store styrker for å holde folkemassen tilbake. I forgårs stormet en farget militant gruppe rettslokalet. 12 mann - alle kledd i mørke dresser med hvit skjorte og rød sløyfe - aksjonerte. Sannsynligvis skulle de kaste seg over den ene av de fem mistenkte som sto i vitneboksen.

Verkebyll

De 12 tilhører en farget militant gruppe kalt «Islams nasjon», og politiet måtte bruke gass i rettslokalet for å få kontroll over situasjonen.
«Islams nasjon» er en sterk gruppe som har hovedsete i USA under ledelse av calypsosangeren Louis B. Farrakhan. Gruppen har også stor oppslutning i Storbritannia.
Da de fem kom ut av rettslokalet i går, ble de angrepet av om lag 100 rasende demonstranter. En av de mistenkte ble truffet av en gjenstand som ble kastet fra folkemengden, og en annen ble slått ned, før politiet fikk eskortert dem inn i en bil.

Saken er blitt en verkebyll for det antirasistiske Storbritannia. De fem ungdommene var rasehatere, og de er mistenkt for å ha brukt grov vold mot fargede i den hvite bydelen i London hvor de bor.
Politiet i London gikk for et par uker siden ut og ba familien til den drepte om unnskyldning. Politiet har gransket seg selv, og funnet ut at lite eller ingenting ble gjort for å oppklare drapet.

- Ikke ødelegg

Stephens foreldre, Doreen og Neville Lawrence, har kjempet en tapper kamp for å finne sannheten om hva som skjedde med sønnen den skjebnesvangre natta.

- Vi har slåss i fem år for å få disse fem inn i et rettslokale, og ingen må ødelegge denne muligheten, ba Doreen Lawrence.
Stephen Lawrences foreldre vurderer å gå til sivil straffesak mot de fem rasehaterne.