Drapssak mot 20-åring i Orkdal

Mandag starter straffesaken mot 20-åringen som er tiltalt for drapet på Morten Kristiansen (16), og drapsforsøk på Silje Eirin Aufles Valstad (19) i Orkdal natt til 17. mai i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalte nekter straffskyld, og hevder at han ikke husker noe av de hendelsene som førte til at Morten Kristiansen døde og den unge kvinnen fikk varige skader. Tiltalte ble funnet i bevisstløs tilstand ved siden av de to ungdommene som var blitt påført store hodeskader. De hadde lagt seg til å sove i friluft på en parkeringsplass ved Lauvåsen fritidspark, der de hadde vært på fest. Tre steiner legges fram som bevis i saken, og antas å være drapsvåpen.

Tekniske spor

Aktor, statsadvokat Helge J. Kaasbøll, mener han kan føre bevis for at tiltalte er skyldig i drap og drapsforsøk.

Advokat Christian Wiig er forsvarer. Han bestrider ikke at det finnes tekniske spor som knytter hans klient til gjerningen. Men Wiig er også opptatt av det faktum at tiltalte ble funnet bevisstløs på åstedet for voldshandlingen.

- Jeg har aldri hatt en lignende sak. Hvordan kan det ha seg at en person som ifølge tiltalen skal ha begått drap, ikke har noen erindring om hva han har gjort? Det er en gåte for tiltalte selv, sier Christian Wiig til NTB.

Uidentifisert person

Påtalemyndigheten har varslet at det kan bli nedlagt påstand om sikring i tillegg til fengselsstraff. 20-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet 18. mai i fjor. Han er blitt undersøkt av to psykiatrisk sakkyndige - overlege Karl Heinrich Melle og spesialist i psykiatri Andreas Hamnes - og av sjefpsykolog Kirsten Rasmussen.

Silje Eirin Aufles Valstad står på aktors vitneliste, sammen med 26 andre vitner. I tillegg til dette har forsvareren levert en vitneliste med 21 navn. På denne listen er det blant annet noen personer som skal ha sett en uidentifisert person i nærheten av åstedet.

Orkdal herredsrett har satt av 10 dager til saken. Sorenskriver John Egil Bergem skal lede rettsforhandlingene.

(NTB)