Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dansk-tanzaniansk mann funnet drept:

Drapssak ryster Danmark

To menn er siktet for drapet på en 28-årig dansk-tanzaniansk mann på Bornholm i Danmark forrige uke. I sosiale medier spekuleres det i rasistisk motiv.

ÅSTEDET: En 28 år gammel mann ble funnet drept på denne leirplassen på den danske øya Bornholm i morgentimene tirsdag i forrige uke. Foto: Pelle Rink / Ritzau Scanpix
ÅSTEDET: En 28 år gammel mann ble funnet drept på denne leirplassen på den danske øya Bornholm i morgentimene tirsdag i forrige uke. Foto: Pelle Rink / Ritzau Scanpix Vis mer

Det var i morgentimene tirsdag i forrige uke at en tilfeldig forbipasserende fant 28-åringen død på en leirplass i Rønne kommune på den danske øya, skriver danske BT.

To danske brødre, på henholdsvis 23 og 25 år, ble pågrepet kort tid etter, og er siktet for drap.

Skal ha presset kneet mot halsen

Den avdøde 28-åringen er av både dansk og tanzaniansk opprinnelse, og er bosatt på Sjælland.

Offeret og de to brødrene skal ha samlet seg på leirplassen i 00.30-tiden natt til tirsdag, for å drikke øl.

Ifølge siktelsen skal de to brødrene ha sparket 28-åringen, stukket ham med kniv og slått ham med ei flaske og en pinne. De skal også ha presset et kne mot halsen til mannen, skriver avisa.

Brødrene erkjenner å ha vært voldelige mot den avdøde mannen, men har ikke sagt seg skyldige i drap.

DEMONSTRASJON: Et ektepar i St. Louis rettet våpen mot en gjeng demonstranter for Black Lives Matter-bevegelsen. Video: Daniel Shular via Storyful Vis mer

Spekulasjonene raser

Drapet har fått stor oppmerksomhet i danske medier, men også utenlandsk presse har kastet seg over drapssaken. Deriblant den amerikanske storavisa The New York Times.

I tillegg har debatten rast på sosiale medier, dere flere har ment at rasisme er bakgrunnen for drapet.

Den eldste av brødrene har ifølge flere danske medier et forsidebilde på Facebook med teksten «White Lives Matter» - et motsvar til «Black Lives Matter»-kampanjen, som har oppstått i kjølvannet av at afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse av Minneapolis-politiet tidligere i år.

«White Lives Matter» har blant annet blitt brukt av høyreekstreme miljøer.

Skal ha rasistiske holdninger

Kilder BT har snakket med forteller at eldstebroren stadig har uttrykt seg rasistisk, og at hans holdninger mot utlendinger var kjent på Bornholm. 25-åringen skal også ha et hakekorts tatovert på det ene beinet, med påskriften «White Power».

Dansk politi har imidlertid vært raskt ute og avfeid at det skal være snakk om et rasistisk motivert drap.

- Vi har en klar oppfatning av motivet. Det er vår oppfatning at det ikke er rasistisk motivert, sa påtaleansvarlig Bente Petersen Lund i Bornholms politi, til DR forrige uke.

- Det er en personlig relasjon mellom de to siktede og den drepte som har gått galt, og som er begrunnelsen for selve drapet, fortsetter hun.

På sosiale medier har imidlertid ikke publikum slått seg til ro med politiets uttalelse, og blant annet organisasjonen Black Lives Matter Denmark, har vært ute og dratt paralleller til George Floyd-saken, etter som også han fikk et kne mot halsen.

NY VIDEO: En ny overvåkingsvideo viser sekundene før George Floyd skal ha blitt lagt i bakken. Reporter: Madeleine Liereng. Video. Overvåkingsvideo / AP Vis mer

Lund sier til DR at politiet hele tiden har vært bevisst på at en av de siktede har en høyreekstremistisk orientering, og også at den drepte fikk et kne mot halsen. Dette har imidlertid ikke ført til at politiet har endret oppfatning av motivet.

Vil ha slutt på spekulasjonene

En nær venn av avdøde, som dansk TV 2 har snakket med, har heller ikke tro på at drapet er rasistisk motivert, og forteller at dette også er oppfatningen i vennekretsen.

Forsvareren til den yngste av brødrene vil nå be retten om delvis åpne dører når saken skal behandles, for å få en slutt på spekulasjonene.

- Aktor og politiet har gått ut med at det ikke er snakk om et rasistisk motiv, men i stedet en personlig relasjon, og jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ville se om disse skriveriene på Facebook opphørte. Men de gjør de ikke, så jeg vil be retten om delvis åpning av dørene, så motivet kan kommer fram, sier forsvarer Asser Gregersen til BT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!