Drapssak to år etter førte til ny Monika-etterforskning

Her er feilene den nye etterforskeren fant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en annen drapssak i Bergen like før jul ifjor som indirekte førte til at den henlagte etterforskningen  rundt dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) på Sotra mer enn to år tidligere ble gjenopptatt.

En mann fra Litauen ble funnet død med stikkskader i en hage i Bergen, og en etterforsker sjekker det litauiske miljøet i Bergen og omegn.

Der kommer han over drapet på litauiske Monika høsten 2011, og ber om å få utlevert saksmappen, skriver Bergens Tidende (BT) i en oppsummering av Monika-sakern 12. september i år.

Den erfarne etterforskeren mener, ut fra det han leser om saken i etterforskningsmatreialet, at det er gjort en rekke åpenbare feilvurderinger i forbindelse med henleggelsen av Monika-saken:

Telefon og smykker forsvunnet
• Det  var knust et lite hull i glasset i inngangsdøra, uten at det var etterlatt fingeravtrykk. Den åtte år gamle jenta var syk og lå til sengs den morgenen. Det var ingen blodspor i glassbitene.

• Jentas telefon ble aldri funnet. Hun hadde ringt sin mor flere ganger samme morgen.

• Det ble ikke gjort noen rekonstruksjon av politiets teori om hvordan jenta hadde dødd.

• Smykker var borte fra leiligheten.

• Forklaring fra to vitner som hadde sett en mann ved huset rundt dødstidspunktet, ble ikke tillagt vekt i politiets konklusjon.

Etterforskeren legger fram sine vurderinger for sin nærmeste overordende.

Nå har politiet i Hordaland har pågrepet en 32 år gammel mann, siktet for forsettlig drap på åtte år gamle Monika. Men lenge så det ut til at saken skulle bli liggende i en skuff som en selvdrapssak.

Fire måneder En rapport skal, ifølge BT's kilde vise til en rekke åpenbare feilvurderinger. Denne rapporten havnet på bordet til etterforskerens nærmeste leder, politioverbetjent Rigmor Isehaug som leder Volds- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Isehaug konkluderer med at saken ble henlagt på feilaktig grunnlag og at etterforskningen straks må gjenopptas. Hun kontakter da en politiinspektør, som henla Monica-saken i 2012. Isehaug kommer, etter det BT erfarer, her med forslag om å sende saken over til Kripos.

Senere konluderer politiinspektøren, etter et møte med sentrale nøkkelpersoner i saken, med at etterforskningen ikke skal gjenåpnes. Etterforskeren blir  blir overrasket da avslaget kommer, og skriver en ny rapport. Denne går til politimester Geir Gudmundsen.

Bistandsadvokat Stig Nilsen, som representerer Monicas mor, får etterhvert kjenskap til etterforskerens bekymringer og henvender seg til Kripos-etterforsker Asbjørn hansen.

I mai leverer Hansen sin rapport med den konklusjon at saken ble henlagt på feil grunnlag og at etterforskningen straks må gjenopptas med nye øyne, skriver BT.

Da er det gått over fire måneder siden den «nye» etterforskeren slo alarm.

20. juni anmelder bistandsadvokaten til Monikas mor, Stig Nilsen, Hordaland politidistrikt til Spesialenheten for politisaker.

 ÅSTED:  I dette huset i Sund på Sotra ble Monika (8) funnet død 14. november 2011. Foto: Tor Erik H. Mathisen.
ÅSTED: I dette huset i Sund på Sotra ble Monika (8) funnet død 14. november 2011. Foto: Tor Erik H. Mathisen. Vis mer