Drapssaken i Telemark: Ingen etterforskning av politiets innsats

Spesialenheten er ikke koblet inn i saken.

POLITIMANN DRAPSSIKTET: Mannen som er siktet for å ha drept Linn Madelen Bråthen (33), jobber i Telemark politidistrikt. Her er et overvåkingsbilde av siktede og avdøde minutter før Stathelle-kvinnen døde. Foto: POLITIET, PRIVAT
POLITIMANN DRAPSSIKTET: Mannen som er siktet for å ha drept Linn Madelen Bråthen (33), jobber i Telemark politidistrikt. Her er et overvåkingsbilde av siktede og avdøde minutter før Stathelle-kvinnen døde. Foto: POLITIET, PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk ti dager fra Stahelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33) døde, til politiet siktet en politimann i 40-årsalderen for falsk forklaring, og enda to dager før han ble siktet for å ha drept henne. Telemark politidistrikt konkluderte raskt med at det dreide seg om et selvmord og valgte ikke å etterforske saken.

Venninne avslørte løgn Det var først etter at Bråthens venninne Tina Maabø Tellefsen klarte å frambringe overvåkingsbilder som ødela politimannens første forklaring, at politiet tok tak i saken. Etterforskningsansvaret ligger hos nabopolitidistriktet Vestfold, som tror tjenestemannen dyttet eller kastet sin nære bekjente utfor Breviksbrua natt til 3. august.

Den avdøde 33-åringens familie er sterkt kritisk til Telemark politidistrikts opptreden i saken. Broren Glenn Bråthen peker på logiske brister i politimannens forklaring, og at det var han som overbrakte familien opplysninger om dødsårsaken - særlig siden det var klart at han var en av de siste som så søsteren i live.

Tross kritikken er ikke etterforskningsorganet Spesialenheten for politisaker koblet inn i saken.

- Vi holder oss orientert om saken, men foreløpig foreligger det ikke informasjon som tilsier at noen i politiet har opptrådt på en måte som kan medfølge straffeansvar, sier Liv Øyen, leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling Øst-Norge, til Dagbladet.

- Ikke i tjeneste Fra før er det klart at Spesialenheten ikke vil etterforske den siktede politimannens rolle i saken, med begrunnelsen at han ikke var i tjeneste natta da Bråthen døde.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård vil ikke karakterisere saken overfor Dagbladet.

- Jeg har ingen kommentar til en sak som er under etterforskning. Hva som er foranledningen, og hva som har skjedd, må vi komme tilbake til. Etterforskningen pågår for fullt. Jeg avventer den påtalemessige behandlingen, sier Humlegård.

Vestfold politidistrikt har foreløpig ikke bedt om etterforskningsbistand av Kripos.

- Vi har vurdert det, men har foreløpig ikke bedt om bistand, sier politiadvokat Lise Dalhaug til Dagbladet via sin kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstad.

Politimannen i 40-åra blir i dag framstilt for varetektsfengsling i Tønsberg tingrett.

FALT FRA BRUA: Politiet konkluderte først med at Linn Madelen Bråthen hadde tatt livet av seg ved å hoppe fra Breviksbrua. Nå mener de at politimannen har dyttet eller kastet henne utfor. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FALT FRA BRUA: Politiet konkluderte først med at Linn Madelen Bråthen hadde tatt livet av seg ved å hoppe fra Breviksbrua. Nå mener de at politimannen har dyttet eller kastet henne utfor. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer