Drapssiktede brøt sammen

24-åringen skal ha brutt sammen flere ganger under gårsdagens politiavhør. Han nekter fortsatt, men politiet er sikre på at bevisene holder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Politikilder sier til Expressen at siktede viste seg svært ustabil i går. Han skal ha vekslet mellom å være høyt oppe og å bryte helt sammen.

- Han nekter fortsatt befatning med drapet, var alt hans advokat Peter Althin ville si i går.

Politiet har begjært 24-åringen varetektsfengslet for drapet på utenriksminister Anna Lindh. I dag er det fengslingsmøte i Stockholm tingrett.

Serbiske foreldre

Begjæringen begrunnes med «mistanke av sannsynlige grunner», som er en strengere formulering enn den nå frikjente 35-åringen ble fengslet for i forrige uke.

Politikilder sier til Expressen at 24-åringen, som har serbiske foreldre og delvis er vokst opp utenfor Beograd, kan ha latt seg provosere av Natos bombing av Serbia våren 1999 til å rydde Anna Lindh av veien . Sverige støttet bombingen for å få slutt på den blodige borgerkrigen i tidligere Jugoslavia. Det utløste nasjonale følelser hos serbere verden over. I 24-åringens forvirrede verden kan dette ha gått utover Anna Lindh, konstaterer en politikilde.

Politiet tror 24-åringen oppdaget den ubeskyttede utenriksministeren Anna Lindh i Stockholm sentrum. Inne på NK skal han ha hogd til Anna Lindh med ordene:

- Du fikk som fortjente.

Bevis

Trolig sitter politiet på andre tekniske bevis mot 24-åringen, men trolig ikke DNA-bevis.

Svenske medier meldte i går at politiet har funnet DNA-match mellom hår fra skyggelua som morderen slengte fra seg rett etter drapet - og hårstrå som politiet har fått tilgang på etter at 24-åringen angivelig barberte bort hår og øyenbryn dagen etter ugjerningen.

Nå antyder kilder at ingen DNA-match foreligger. Det betyr at hårstråene som er funnet, likner hverandre visuelt, men de skal ennå ikke være ferdigtestet med hensyn til arvematerialet DNA.

- Fengslingsmøtet blir ren proforma. Vi kan allerede nå bevise at det var han som holdt i kniven, sier en politikilde til Expressen.

Av frykt for at 24-åringen skal ta livet av seg, jobber mellom 10 og 15 personer med å overvåke ham fra utsiden av cella.