Drapssiktede gutter landet i Tromsø

TROMSØ/OSLO (Dagbladet.no): De to guttene som er siktet for drapet på Bernt Alfred Lillebo landet ved 21.15-tida i Tromsø. Guttene ble hentet ut bakveien på SAS-flyet av politiet, og ble kjørt rett til kretsfengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens resten av passasjerene på SAS-flyet gikk ut foran i flyet, ble guttene geleidet ut bakveien av de tre politimennene som har fulgt dem helt fra Danmark. Dermed slapp guttene unna pressefolkene som ventet inne på flyplassen.

De to guttene ble ved 16-tida ført om bord i et Braathens-fly på Kastrup lufthavn i København. De hadde ikke på håndjern, og ble ført utenom sikkerhetskontrollen og om bord i flyet før de andre passasjerene.

Plassert på Braathens Best

Ifølge NTB ble de to tenåringene plassert på hver sin vindusplass like foran forhenget i flyets fremre del, med politimenn på setene mot midtgangen. De to kikket seg nervøst rundt da de andre passasjerene kom inn på flyet, men de var ikke bare preget av situasjonens alvor: Under overfarten slo de hverandre i hodet med aviser, fleipet og lo. De fikk lese VG og Dagbladet etter at politifolkene hadde forsikret seg om at det ikke sto noe om drapssaken på trykk.

Først i morgen kan politiet håpe på å få svar på drapsgåten de har jobbet med i over en uke. Det er ventet at guttene legger alle kortene på bordet når de endelig får forklare seg i morgen tidlig.

Ikke avhørt

- Det danske politiet har ikke avhørt de siktede, og det har heller ikke de norske politimennene som er i Danmark, sier politiinspektør Inger-Marie Landfald ved Vest-Finnmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Lørdag møtte to nervøse gutter hos politiet i Kolding for å overgi seg. Dansk politi uttalte etterpå at de drapssiktede hadde gitt inntrykk av at de hadde begått et overlagt drap på Lillebo.

- Danskene har overfor oss beklaget disse lekkasjene til pressen. Opplysningene stammer ikke fra avhør, sier Landfald.

Hemmelig landing

Avreisetidspunktet ble flere ganger forandret, og kveldens reiserute ble ikke fastlagt før på ettermiddagen. Politiet ønsket ikke å opplyse når tenåringene skulle ankomme Tromsø.

- Vi ønsker å skjerme de siktede. Det er ikke engang sikkert at de har fått med seg at det har vært et voldsomt medieoppstyr rundt drapet og forsvinningen deres, sier Landfald.

De norske politifolkene kom til Danmark i går ettermiddag, og har hatt overleveringsmøter med dansk politi i går kveld og i dag. De har ennå ikke møtt de to guttene.

I retten torsdag

Det har ikke kommet fram noe nytt i etterforskningen, og nå venter alle spent på guttenes forklaring.

- Vi avventer avhørene. Det er alt jeg vil kommentere angående morgendagen, sier Landfald.

Politiet regner med å be om fire ukers varetekt i rettsmøtet, som trolig vil holdes torsdag. Innen da må guttene ha valgt seg forsvarere.

HENTET: De to guttene ble hentet ut bakveien fra SAS-flyet. Her føres den ene inn i en ventende politibil.
HENTET: De to guttene ble kjørt i hver sin bil til kretsfengselet i Tromsø. Her føres den andre gutten fra flyet til politibilen.