Drapssiktede Makaveli Lindén er tilbake i Norge

Skal framstilles for varetektsfengsling onsdag ettermiddag.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Han har et langt rulleblad og skal onsdag framstilles for fengsling i Oslo. Video: Nicolai Delebekk / Dagblad... Vis mer

Han vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag, opplyser Oslo-politiet. Det skjer trolig klokka 13 i Oslo tingrett.

Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter til Dagbladet at Lindén kom til Norge i natt. Han sier at det gikk helt udramatisk.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra hans forsvarer, Øystein Storrvik, men har ikke lykkes. Lindén har selv gitt uttrykk for at han ønsker å utleveres til Norge.

20-åringen er fra Uppsala i Sverige, og har erkjent straffskyld for forsettlig drap og væpnet ran på Majorstua i Oslo 15. oktober. Heikki Bjørklund Paltto (24) døde etter å ha blitt knivstukket.

Lindén ble pågrepet i Frankrike 23. oktober, etter en massiv politijakt over flere land. Han er også mistenkt for å ha drept en kvinne i Belgia mens han var på flukt.

BLE DREPT: Heikki Bjørklund Paltto var et tilfeldig offer da han ble drept på Majorstua i oktober i fjor. Foto: Privat
BLE DREPT: Heikki Bjørklund Paltto var et tilfeldig offer da han ble drept på Majorstua i oktober i fjor. Foto: Privat Vis mer

- Ikke overraskende

Peder Morset er bistandsadvokaten til Palttos far. Han roser norsk politi for kommunikasjonen de har hatt underveis i etterforskningen.

Han ønsker ikke å utdype hvordan de ser på situasjonen med utleveringen av siktede, men sier at de var fullt klar over at Lindén ville komme til Norge onsdag.

- Vi tar til etterretning at han er her, utover det ønsker jeg ikke å si noe om det nå. Men vi har hatt utmerket kommunikasjon med politiet underveis, og var godt oppdatert. Så det kom ikke som noen overraskelse på oss at han kom til Norge i dag, sier Morset til Dagbladet.

Advokat Gunhild Lærum forteller at mor til avdøde og hennes familie fremdeles har det veldig vanskelig med at Paltto er borte.

- De tar det veldig tungt. Det er en så stor påkjenning at det er vanskelig å forstå, sier Lærum.

I likhet med advokat Morset roser hun imidlertid politiets arbeid opp imot de pårørende i saken.

- Vi blir fortløpende orientert om utviklingen, sier advokaten.

Langt rulleblad

Dokumenter Dagbladet har fått tilgang til, viser at Lindéns 20 år lange liv har vært preget av rus, kriminalitet og utagering.

I miljøet han vanket i blir han omtalt som en person folk er redd for og skaper frykt blant andre, og som en «sjef» på gata. Han gikk nesten konstant med kniv og havnet stadig i tumulter.

Lindén er dømt for både vold, ran, trusler, tyveri og brudd på narkoloven. Det er fortsatt uklart hvorfor han reiste til Norge i høst, etter å ha sonet en dom på halvannet års fengsel for grovt ran.

Etter at dommen falt i oktober i fjor, byttet han navn fra Christian til Makaveli - et navnebyttte inspirert av rapperen Tupac, som ble skutt og drept i 1996.

KAN SITTE LENGE: Makaveli Lindén er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo. Fram til han blir utlevert til Norge, blir han sittende i dette fengselet i Dijon. Reporter: Trym Mogen. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Funnet bevisstløs

I slutten av januar ble Lindén funnet bevisstløs på cella i Frankrike. Det meldte TV 2.

Hva som var foranledningen til at Lindén var bevisstløs er foreløpig uklart, men ifølge statsadvokat Pascal Labonne-Collin ble han funnet i en svært alvorlig tilstand.

20-åringen skal ifølge statsadvokaten også ha rasert cella si i det franske fengselet, noe som førte til et strengt soningsregime med mye bruk av isolasjon.

Norsk politi samarbeidet med Interpol, Europol, Eurojust og politimyndigheter i flere land, i den intense jakten på Lindén.