Spydeberg-dødsfallene:

Drapssiktede tidligere voldsdømt

Mannen som er siktet for uaktsomt drap etter at to tvillingsøstre døde i Spydeberg natt til søndag, er tidligere dømt for en grov voldshendelse.

ÅSTEDET: Krimteknikere jobbet på stedet der de to jentene ble funnet natt til søndag. Foto: Freddie Larsen / NTB
ÅSTEDET: Krimteknikere jobbet på stedet der de to jentene ble funnet natt til søndag. Foto: Freddie Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SPYDEBERG / SKI / OSLO (Dagbladet):

Voldsepisoden fant sted i Oslo i 2020, og hadde bakgrunn i påstått narkogjeld, framgår det av dommen fra Oslo tingrett.

Den nå drapssiktede mannen forklarte i retten at den fornærmede mannen skyldte ham penger. Sammen med en annen mann hoppet de på ham, holdt ham fast og slo ham minst 10 til 15 ganger i ansiktet og mot hodet, ifølge dommen.

Mannen i 20-åra spyttet også den fornærmede mannen i ansiktet.

«Retten mener at kroppskrenkelsen i dette tilfellet må bedømmes som grov», står det.

De påpeker at den «i realiteten skjedde uprovosert, uten foranledning og hadde karakter av overfall», i tillegg til at den «ble begått av flere i fellesskap mot forsvarsløs person».

Tre år tidligere, i 2017, ble mannen dømt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten gyldig førerkort.

Den samme mannen er nå altså siktet for uaktsomt drap, etter at de 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra Hjalmarsen og Mille Andrea Hjalmarsen natt til søndag ble funnet livløse på en adresse i Spydeberg.

De ble seinere erklært omkommet etter mulig narkotikaoverdose.

Ifølge NRK ble tvillingene meldt savnet fra en institusjon i distriktet kort tid før de ble funnet døde søndag morgen.

To personer ble pågrepet og siktet etter hendelsen.

Mannen i 20-åra ble først siktet for å ha hensatt jentene i hjelpeløs tilstand, før politiet endret siktelsen til uaktsomt drap. Han framstilles mandag ettermiddag for varetektsfengsling.

Mannen ringte selv til nødetatene etter hendelsen, skriver VG.

Den andre er siktet for å ha solgt dem rusmidler.

Internett-spor sentrale

Politiet har bekreftet at det ikke var en relasjon mellom tvillingjentene og den drapssiktede mannen.

Til Dagbladet sier politiadvokat Benedicte Granrud at de har en formening om hendelsesforløpet, men at de fortsatt jobber med å kartlegge hva som skjedde forut for hendelsen.

- Dette gjøres ved hjelp av avhør, samt teknisk og taktisk etterforskning. For eksempel undersøker vi aktivitet på telefoner og Internett, noe som regnes som en sentral del av etterforskningen, sier politiadvokat Benedicte Granrud til Dagbladet.

Han erkjenner ikke straffskyld. Mannens forsvarer, Knut Ditlev-Simonsen, sier mandag til Dagbladet at han ble overrasket og sjokkert da siktelsen ble endret.

Forsvareren har ikke ønsket å gå inn på mannens forklaring. Han blir framstilt for varetektsfengsling mandag klokka 13.

Haakon Åsli Skogstad, den andre mannens forsvarer, har foreløpig ikke hatt anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet.

Tiltak gjennom barnevernet

En tredje jente på stedet ble kjørt til sykehus for behandling etter inntak av narkotisk stoff. Hennes forklaring var deler av bakgrunnen til at politiet valgte å endre siktelsen mot mannen i 20-åra til uaktsomt drap, ifølge VG.

Tilstanden hennes er mandag ettermiddag stabil.

Politiet har opplyst at etterforskningen fortsatt er på et tidlig stadium, og at siktelsen kan endres.

Jentene var ikke under barnevernets omsorg, men hadde tiltak gjennom barnevernet. Foreldrenes bistandsadvokat sier mandag formiddag til Dagbladet at foreldrene har det forferdelig.

Rusanalyser kan ta én måned

Det er foreløpig uklart hvilket stoff som forårsaket de mulige overdosene.

Politiadvokat Granerud sier at de avventer svar på analyser. Før disse foreligger kan ikke politiet si noe om hvilket stoff det kan dreie seg om.

Jentene skal obduseres ved Rettsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Overlege Merete Vevelstad sier at det kan ta opptil én måned før de har et endelig svar på hvilket stoff det er.

- Enkelte av de nye, farlige morfinliknende stoffene har så lave konsentrasjoner at det kreves spesialanalyser for å påvise dem, forklarer hun.

Det gjelder for eksempel for det høypotente stoffet som i fjor høst forårsaket flere overdosedødsfall på østlandsområdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer