Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drapssiktede var på pengejakt i det sørsudanske miljøet

Sør-Sudans ambassadør prøver selv å finne svar.

ETTERFORSKER: Sør-Sudans ambassadør til Norge, Bol Wek Agoth (48), jakter sannheten omkring hvem 30-åringen som er siktet for de grufulle bussdrapene i Årdal egentlig er. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
ETTERFORSKER: Sør-Sudans ambassadør til Norge, Bol Wek Agoth (48), jakter sannheten omkring hvem 30-åringen som er siktet for de grufulle bussdrapene i Årdal egentlig er. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRDAL/OSLO (Dagbladet): Sør-Sudans ambassadør til Norge, Bol Wek Agoth (48), jakter sannheten omkring hvem 30-åringen som er siktet for de grufulle bussdrapene i Årdal egentlig er.

30-åringen kom fra Spania til Norge i april. Til norske og spanske myndigheter har 30-åringen hevdet han er fra Mayom-provinsen i Sør-Sudan, men norske myndigheter har ikke dobbeltsjekket denne informasjonen. Ambassadøren sier til Dagbladet at han nå har hatt en viss framgang i sine undersøkelser.

- Det er på det rene at det kom en sørsudansk mann fra Spania til Norge i april som har oppholdt seg i miljøet i Oslo. For å bli sikker på om det er riktig mann ønsker vi å møte ham for å sjekke dialekten og utseendet hans, sier Agoth.

Ambassadøren kjenner identiteten til mannen som kom i april og som har oppholdt seg i det sørsudanske miljøet. Denne mannens navn er svært likt navnet til 30-åringen som er siktet for drapene i Årdal - og som i går ble fengslet i fire uker, de to første ukene i full isolasjon.

- Navnet er svært likt, og vi har en god beskrivelse på mannen. Vi vil raskt kunne avgjøre om det er riktig mann hvis vi hadde fått møte ham, sier ambassadøren til Dagbladet.

Fikk 4500,- Det siste ambassadøren vet om det som trolig er den drapssiktede er at han var på pengejakt. I august, få dager før han flyttet til Årdal, søkte mannen rundt i det sørsudanske miljøet for å skaffe penger.

- Han kontaktet flere personer i miljøet. En av dem donerte rundt 4500 kroner til ham, sier ambassadøren til Dagbladet.

- Han ble i denne perioden rådet til å gå til ambassaden, men det gjorde han ikke. Jeg har ikke hørt fra ham før den tragiske hendelsen. Vi har et godt forhold til Norge og har fått mye hjelp av Norge i Sør-Sudan. Vi er i sjokk over den tragiske hendelsen og tar sterkest mulig avstand fra det som har skjedd.

Agoth har gjennom UD og siktedes advokat lagt inn en forespørsel om å få møte 30-åringen — men venter fortsatt på svar.

Preger miljøet - Jeg er ikke kjent med at det skal herske tvil rundt hans nasjonalitet, og dette har ikke vært et tema i samtalene jeg har hatt med min klient, sier mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling, til NTB.

Det sudanske og sørsudanske miljøet i Norge er preget av den tragiske saken i Årdal. Sør-Sudan ble en egen stat i 2011. Det er svært urolig i området - men Zakaria sier det ikke har vært noen konflikt i foreningen.

- Dette preger hele det sudanske miljøet. Vi har spurt rundt i miljøet, men vi vet ikke sikkert om han er fra Sør-Sudan. Han er ny i Norge, og vi har ikke klart å finne noen som er blitt kjent med ham i løpet av den tida han bodde i Oslo, sier Morton Zakaria, leder for den sørsudanske foreningen i Norge, til Dagbladet.

- Vi i den sudanske foreningen opplever at det finnes folk fra andre afrikanske land som hevder at de er fra Sudan — men ikke er det. Det kan være lettere å få asyl hvis man er fra Sudan eller Sør-Sudan enn fra enkelte andre land.

Skader i halsen Politiet håper at de så snart som overhodet mulig får snakke med 30-åringen.

- Nå håper vi at vi får siktede i tale. Det har gått tre døgn uten at han har sagt noe. Vi vet ikke om han vil bli avhørt i dag heller, sier regionlensmann Åge Løseth til Dagbladet.

- Hva slags fysiske skader har han som hindrer avhør?

- Han har noen skader i halsen.

- Noen hevder at siktede kjøpte en kniv på loppemarked før drapene — hva kan du si om dette?

- Vi har fått informasjon om at den antatte gjerningsmannen har kjøpt en kniv inn mot helga eller i helga, i Årdal. Dette etterforsker vi, sier Løseth, som ikke vil kommentere dette ytterligere.

- Hva vet dere om i hvilken grad de tre ofrene på Valdresekspressen kommuniserte noe ut fra bussen?

- Vi henter inn teledata fra mobiltelefonene deres. Dette er et viktig etterforskningsskritt for oss. Det tar tid å hente inn dette, det tar tid å bearbeide informasjonen, men vi jobber intenst med å få det på plass i håp om at det kan gi flere svar, sier Løseth.