DREPT: 15-åringen som er siktet for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund er tilregnelig, mener de sakkyndige. Foto: Privat
DREPT: 15-åringen som er siktet for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund er tilregnelig, mener de sakkyndige. Foto: PrivatVis mer

Drapssiktet 15-åring er tilregnelig

Siktet for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle jenta som er siktet for å ha drept en sosionom på Vollen i Asker i fjor, er tilregnelig, mener de rettsoppnevnte sakkyndige.

De tre sakkyndige har enstemmig konkludert med at de antar at siktede ikke var psykotisk eller bevisstløs på gjerningstidspunktet. Hun regnes derfor som tilregnelig.

- Vi er ferdig med etterforskningen og har ventet på denne rapporten. Nå skal vi samle trådene og lage en innstilling til tiltale, sier politiadvokat Iselinn Håvarstein til NTB.

Det er Riksadvokaten som tar ut tiltale i saken. Det skal skje i god tid før saken kommer opp for Asker og Bærum tingrett i begynnelsen av juni.

Stukket i hjel Jenta er siktet for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) i oktober. Backlund ble stukket i hjel med kniv da hun var på nattevakt på institusjonen Små Enheter, der 15-åringen bodde.

Jenta sitter nå varetektsfengslet i Bergen. Fredag informerte forsvarer Cecilie Nakstad henne om rapporten.

- Hun har fått et resymé av innholdet. Hvordan hun reagerer på rapporten ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Nakstad til NTB.

- Rapporten kommer til å få betydning for flere sider av saken, sier hun.

Det er barnepsykiater og overlege Hans Ole Korsgaard, psykologspesialist Roger Lindqvist og psykiater Harald Brauer som har undersøkt 15-åringen.

Jenta har erkjent straffskyld for drapet, men ikke for overlagt drap.

- God oppfølging I etterkant av drapet åpnet Fylkesmannen i Oslo og Akershus tilsynssak mot barnevernstjenesten i Bærum, som hadde omsorgen for jenta.

Ifølge Kommunal Rapport konkluderer Fylkesmannen med at barnevernstjenesten ikke har brutt lov eller forskrift i sin håndtering av saken.

- Vi vurderer at barneverntjenestens oppfølging av jenta har vært forsvarlig, og at hun er gitt muligheten til å medvirke i saken. Vi vurderer videre at barneverntjenesten har samarbeidet med relevante instanser, og at dette samarbeidet har vært tett og godt, heter det i tilsynsrapporten.

Fylkesmannen har også åpnet tilsynssak mot barneverninstitusjonen Små Enheter. Denne er ikke avsluttet ennå.

(NTB)