Drapssiktet 15-åring møtte i retten med blått øye

Varetektsfengsles i to uker. Øyenvitne tror ikke på selvforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har siktet en 15 år gammel gutt for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at 76 år gamle Egil Silverheim Hansen døde på Greåker i går morges.

I ettermiddag ble 15-åringen besluttet varetektsfengslet i 14 dager.

- Jeg fikk ikke hakeslepp av at dette skjedde, men jeg mener det burde vært anvendt et barnevernstilbud i stedet. Det er en svikt i velferdssystemet når en 15 år gammel gutt blir varetektsfengslet, sier forsvarer Harald Otterstad til Dagbladet.no.

Ifølge aktor i saken finnes det ikke noe barnevernstilbud som kan forhindre bevisforspillelse i saken.


- Kraftige slag
Siktede ankom i 12.30-tida rettslokalet med hetta på genseren sin over hodet og ville skjule seg for pressen. 15-åringen har en tydelig blodutredelse under venstre øye, noe som etter alt å dømme stammer fra basketaket med den avdøde eldre mannen.

Ifølge den offentliggjorte fengslingskjennelsen har et øyenvitne fortalt at 76-åringen ble tildelt kraftige slag, og at det ikke så ut som selvforsvar fra 15-åringens side.

Advokat Harald Otterstad ba om lukkede dører under behandlingen av fengslingsspørsmålet, noe retten samtykket i. Da kjennelsen kom, ble den påkjært på stedet av 15-åringen selv.

Forsvareren forteller at 15-åringen opplevde den angivelige slåsskampen som en nødvergesituasjon, der det ikke var tilsiktet å påføre 76-åringen alvorlige skader.

LUKKEDE DØRER: Advokat Harald Otterstad er sterkt kritisk til at politiet vil fengsle en 15-åring i 14 dager. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
LUKKEDE DØRER: Advokat Harald Otterstad er sterkt kritisk til at politiet vil fengsle en 15-åring i 14 dager. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Han er preget av den alvorlige situasjonen, og lei seg på vegne av ham og familien hans. Han beklager over dem, Samtidig betyr ikke det at han erkjenner noen skyld, uttalte Otterstad i dagens Dagbladet.

Han har siden arrestasjonen vært svært kritisk til at politiet vil fengsle den unge gutten.

Døde 200 meter hjememfra

15-åringen ble i går pågrepet av politiet etter at han først stakk fra åstedet i offerets bil, før han kjørte den i grøfta og dro videre til fots.

Tidligere i dag ble det kjent at Silverheim Hansen dro de 200 metrene hjem og ringte politiets alarmtelefon etter å ha oppdaget den berusede ungdommen ved veien. Så returnerte han til stedet der han hadde sett 15-åringen, før det fatale basketaket skal ha skjedd - av ennå ukjente årsaker.

Både politiet og 15-åringens forsvarer har i formiddag tilbakevist opplysningene i dagens utgave av Verdens Gang, der det står at den antatte gjerningsmannen har forklart politiet at han ble påkjørt av 76-åringen før dødskampen.

<B>DØDE I VEIKANTEN:</B> 76 år gamle Egil Silverheim Hansen havnet av ukjente årsaker i et dødelig basketak med 15-åringen i går morges.