LILLEHAMMER: Den drapssiktede 16-åringen er på vei til en barnevernsinstitusjon, forteller hans forsvarer Lorentz Stavrum. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vinstra-drapet

Drapssiktet 16-åring fengsles i to uker - møtte ikke selv i retten

Siktet for drapet på 16 år gammel jente på Vinstra.

VINSTRA/OSLO (Dagbladet): 16-åringen som er siktet for å ha tatt livet av en jevngammel jente på Vinstra onsdag, samtykker til varetektsfengsling i to uker. Det skriver VG. Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen var ikke den siktede selv til stede, da fengslingsmøtet ble gjennomført klokka 12.30 i dag. Møtet gikk for lukkede dører.

Guttens forsvarer, Lorentz Stavrum, sa torsdag til Dagbladet at hans klient har det tungt. Gutten ble pågrepet på åstedet få minutter etter at politiet fikk melding om hendelsen, som skjedde midt i et boligområde, nær jentas hjem.

- Han har det nok ganske forferdelig. Han er jo involvert i en veldig tragisk hendelse, og det setter nok sitt preg på ham og alle rundt ham, sa advokaten.

16-åringen lå fram til torsdag på Sykehuset Innlandet på Lillehammer på grunn av en skade i hånda. Han ble så overført til en barnevernsinstitusjon hvor han vil være ei tid framover. Ifølge GD har to representanter fra barnevernet også møtt opp på dagens fengslingsmøte.

Avisa skriver også at det fremdeles ikke er gjennomført formelle avhør av 16-åringen, og det er dermed usikkert om han erkjenner straffskyld.

Utskrevet

Siktede ble i går utskrevet fra sykehuset og flyttet til en ikke spesifisert barnevernsinstitusjon et annet sted i landet. Her vil han være den nærmeste tida.

- Det er en form for barnevernsinstitusjon som har mulighet til å ta imot ungdommer som trenger en plass som forvaring, som et alternativ til varetektsfengsel, som ellers ville vært tilfellet, sa Stavrum torsdag.

Omfattende krisearbeid

Advokaten hadde da hatt tre samtaler med sin klient - den første foregikk rundt midnatt onsdag.

- Jeg har hatt god kontakt med ham. Han har forklart seg, og vi har snakket sammen. Det har ikke vært noen dyptgående samtaler og ingen detaljerte samtaler, men kontakten mellom oss har vært grei, sa Stavrum.

Vinstra, med sine drøyt 2500 innbyggere, er svært preget av drapssaken. Et omfattende krisearbeid er satt i verk, og stedets videregående skole holdt torsdag kveld åpent for andre kveld på rad.

Sjokkert vitne

Wenche Bøe (60) og samboeren Håvard Bjørkheim (62) ble ufrivillig sjokkerte vitner til at ei 16-årig jente ble knivdrept rett utenfor stuevinduet onsdag ettermiddag. Da Dagbladet var i kontakt med de to torsdag, var de fremdeles preget av hendelsen.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kom inn i stua, og trodde det var unger som lekte. Men så ble det brutalt. Jenta satt på bakken med beina rett fram. Så satte gutten seg på henne og basket med henne. Så falt hun bakover og ble liggende, fortalte 60-åringen.