Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet 16-åring løslatt

Politiet løslot mandag 16 år-ingen som er siktet for drapet på rullestolbrukeren Mentz Dankert Løtvedt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet skriver i en pressemelding at gutten ble varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfaren og at bevisforspillelsesfaren særlig har vært knyttet til at gutten har nektet å forklare seg for politiet, bortsett fra et avhør tidlig i etterforskningen.

Etter at 16-åringen endret standpunkt foretok politiet avhør av ham torsdag og fredag, noe som ifølge politiet i Bergen har ført til at bevisforspillelsesfaren er redusert.

«Som følge av en avveining mellom de etterforskningsmessige hensyn på den ene side og personlige hensyn spesielt knyttet til siktedes unge alder på den annen side, har politiet i dag funnet å kunne beslutte løslatelse av siktede. Siktelsen er ikke endret.», heter det i pressemeldingen.

Forsvarer uenig

16-åringens forsvarer Vegard Austgulen er uenig i den fremstillingen politiet gir i pressemelding.

- Jeg er svært uenig i det som står i pressemeldingen, men tar det til etterretning. 16-åringen ble fremstilt med krav om fengsling på bakgrunn av bevisforspillelsesfaren lenge før han nektet å avgi forklaring, sier Austgulen til NTB.

Austgulen sier at han rådet 16-åringen å nekte å avgi forklaring på grunn av politiets avhørsteknikk.

- Jeg opplevde at politiet forsøkte å sette min klient fast i uklarheter på bagatellmessige punkter. Jeg var ikke trygg på at min klient ville mestre dette, og rådet han derfor å nekte å avgi forklaring, sier Austgulen som legger til at 16-åringen var klar over at en slik strategi ville føre til at han ble sittende lenger i varetekt.

26-åring avhørt i Molde

16-åringens forsvarer sier at han grunnen til at han rådet sin klient til å avgi forklaring i forrige uke var at en 26 år gammel mann, bosatt i Molde, ble siktet i forbindelse med saken.

- Jeg opplever at etterforskningen har vist at det ikke har vært grunnlag for å knytte min klient til drapet. Jeg rådet ham til å avgi forklaring etter at man fikk øynene opp for at også andre kan ha noe med saken å gjøre, sier Austgulen.

Drapsetterforskere reiste torsdag til Molde for å avhøre 26-åringen og for å ransake huset hans. Ifølge Bergens Tidende 26-åringen i slekt med den dreptes husvert. Han skal også ha bodd i samme hus som Mentz Dankert Løtvedt.

- Jeg vil overhodet ikke kommentere den siden av saken, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til NTB.

Den 26 år gamle mannen ble syk under avhørene og har siden vært innlagt på sykehus.

Vil vurdere søksmål

Austgulen sier at han ikke vet om han får snakket med sin klient i løpet av mandagen, men sier at han sammen med gutten vil vurdere å søke om erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

- Jeg opplever det som fullstendig unødvendig at han har sittet fengslet i tre uker, sier Austgulen til NTB.

Den 16 år gamle gutten har sittet tre uker i varetekt siktet for drapet på Mentz Dankert Løtvedt på Toppe i Åsane i Bergen. Den første delen av fengslingen satt 16-åringen i fullstendig isolasjon før han ble overført til delvis isolasjon etter at kjennelsen ble påkjært.

(NTB)