Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet 18-åring endret forklaring

Den eldste av de to guttene som er siktet for drapet på Bernt Alfred Lillebo har endret forklaring. 18-åringen hevder nå at han ikke var med på selve drapshandlingen. Politiet sitter nå igjen med inntrykk av at Lillebos sønn (17) har ledet an i forklaringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen i saken er veldig interessant. Vi vet litt om hvorfor han først avga falsk forklaring, men den informasjonen vil vi ikke gå ut med ennå, sier politiinspektør Kaare Songstad i Vest-Finnmark politidistrikt til Dagbladet.

Det var i avhør seint i ettermiddag den siktede 18-åringen gikk tilbake på tilståelsen. Nå håper hans forsvarer Torstein Rugtvedt at 18-åringen slipper fortsatt varetekt.

- Han bør ikke sitte der han sitter. Han har det greit, men det er en påkjenning for ham, sier Rugtvedt til Dagbladet.

- Nå er jeg mest opptatt av å få fortgang i arbeidet med å få bekreftet hans nye forklaring.

Nå står 18-åringen foran en ny fase: hans kamerat skal få vite at han har trukket seg fra deres tidligere sammenfallende forklaring.

- Jeg har nettopp snakket med min klient, og han sier at han føler seg lettet. Jeg tror han har gått og følt på dette hele tida uten å ha greid å komme fram til det, sier forsvareren.

Jobber på spreng

Politiet vil nå bruke resten av uka til å finne ut om 18-åringens nye forklaring er riktig. Det vil også bli jobbet intenst med avhør i Børselv.

- Denne uka vil vi avhøre de siktedes familie, venner og omgangskrets i Børselv for å prøve å kartlegge et mulig motiv. Mot slutten av uka vil vi nok vite mye mer i denne saken, mener Songstad.

Bernt Alfred Lillebos drapssiktede sønn ble seint i kveld konfrontert med innholdet i kameratens nye forklaring. Men 17-åringen fastholder forklaringen om at de skjøt ett skudd hver.

- I politiavhør i kveld gikk han gjennom hendelsen på nytt. Han kom frem til samme konklusjon; han skjøt først ett skudd, så skjøt 18-åringen, sier advokat Ole Martin Andreassen, 17-åringens forsvarer, til Dagbladet.

- For egen del vil jeg tilføye at hendelsen som ledet til skuddene satte guttene i en mental sjokktilstand som påvirker begges erindringsevne. I denne tilstanden flyktet de avgårde, og under flukten gikk de gjennom hendelsen seg i mellom. Med tanke på den situasjonen guttene har vært i, ser jeg ikke på en endring i forklaringen som noe oppsiktsvekkende, sier advokaten.

Enige om forløpet

De to guttene er ifølge Andreassen fortsatt enige om hva som skjedde forut for drapet. Det er hvem som rettet våpenet mot Lillebo og fyrte av to skudd, de er uenige om. Politiet har sagt seg enige i å unngå selve drapshandlingen i avhørssituasjoner de nærmeste dagene.

Bernt Alfred Lillebo ble tirsdag for to uker siden funnet skutt og drept på Reinøya i Porsanger. Hans 17 år gamle sønn og sønnens 18 år gamle kamerat er siktet for drapet. De meldte seg for politiet i Danmark, og er begge varetektsfengslet for fire uker.

Da guttene meldte seg for politiet i Kolding, skal Lillebos sønn ha ført ordet. Ifølge tidligere uttalelser fra det lokale politikontoret der guttene meldte seg, skal 17-åringen ha understreket spesielt at de var sammen om drapet og skjøt ett skudd hver. 18-åringen støttet kameraten i sine forklaringer.

- Vi har vel også inntrykk av at det er 17-åringen som har ledet an, bekrefter Songstad overfor Dagbladet.

<B>DREPT PÅ LAKSEFISKE:</B> Her på Reinøya ble Bernt Alfred Lillebo funnet drept.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media