Drapssiktet (26) tidligere dømt for gjengvoldtekt og vold

Erkjenner å ha knivstukket barndomsvenn (28) i på Romsås i dag.

- STUKKET I HJERTET: Politiet mener den antatte gjerningsmannen gikk inn for å drepe den 28 år gamle barndomsvennen. Politiets åstedsgranskere jobbet i kveld på stedet. Foto: ROGERIO SNARLI
- STUKKET I HJERTET: Politiet mener den antatte gjerningsmannen gikk inn for å drepe den 28 år gamle barndomsvennen. Politiets åstedsgranskere jobbet i kveld på stedet. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den 26 år gamle mannen som i ettermiddag ble pågrepet for knivdrapet på en 28 år gammel romsåsmann, har bakgrunn fra gjengmiljøet kalt Furuset Bad Boys og er straffedømt en rekke ganger tidligere.

Den mest alvorlige dommen falt i 2002. Da ble den dengang 20 år gamle mannen dømt for voldtekt under særdeles skjerpende omstendigheter og vold, til fem års fengsel.

Gjengvoldtekt
Dommen falt etter at han i desember 2001 deltok i den torturlignende mishandlingen og frihetsberøvelsen av en 17 år gammel gutt som angivelig skyldte penger etter et hasjkjøp. I tre dager ble gutten holdt fanget og utsatt for gruoppvekkende sexovergrep, vold og trusler i en leilighet på Romsås.

Den nå drapssiktede mannen stakk blant annet enden av en gaffel opp i offerets endetarm og slo ham med knyttete never. Han tvang også 17-åringen til å onanere før han kom inn i rommet med en pitbull og sa at offeret skulle ha sex med den.

De andre gjerningsmennene utførte også flere andre forbrytelser som er likestilt med voldtekt.

«Voldtektene er utført under svært truende og ydmykende omstendigheter. [Offeret] ble utsatt for mishandling av dem alle. De utgjorde overmakten og han hadde ingen mulighet for å slippe unna. Ved siden av voldtektene ble han av dem alle tre utsatt for fysisk vold og sterke psykiske påkjenninger», skrev Borgarting lagmansrett i dommen.

Spesifikt om 20-åringen som seks år seinere skal ha blitt drapsmann, skrev retten:

«I straffskjerpende retning legges vekt på at [han] forgrep seg mot [offeret] uten noen annen foranledning enn at han hadde hørt om de handlingene som var begått mot ham tidligere på kvelden. Utover de straffskjerpende forhold som gjelder for alle tre, at det er ført gjenstander inn i [offeret]s endetarm, legges for [hans] vedkommende også vekt på at han brukte hunden. Uansett om han hadde til hensikt å påtvinge [offeret] seksuell omgang med den, må dette for [offeret] ha vært opplevd som en sterk og reell trussel», heter det i dommen fra lagmannsretten.

På grunn av brutaliteten doblet lagdommerene fengselsstraffen for mannen i forhold til tingrettsavgjørelsen.

Ran og narkotika
I en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett framgår det at mannen begikk ny kriminalitet bare to dager etter at dommen i voldtektssaken falt.

Etter det Dagbladet.no erfarer knytter politiet drapssiktede til gjengmiljøet Furuset Bad Boys og har en rekke straffedømte menn i omgangskretsen, men 26-åringen regnes ikke som en av lederne i miljøet. Da mannen i dag overga seg på en parkeringsplass ved Romsåssenteret etter at en kamerat hadde ringt politiet og fungert som mellommann, deltok spanere fra politiets gjengprosjekt under selve pågripelsen.

I tillegg til den grove voldtektsdommen fra 2002, er mannen ifølge Oslo tingrett dømt for blant annet ran.

«Hyppigheten på kriminaliteten viser etter rettens oppfatning at det er en kvalifisert fare for at siktede igjen vil begå kriminelle handlinger dersom han ikke holdes fengslet», skrev dommeren da mannen i 2004 ble besluttet varetektsfengslet i en tyverisak.

 

Dengang framgikk det også at mannen oppga å ha et mindre narkotikaproblem.


- Siktede er godt kjent for politiet. Han er dømt for vold, narkotika og vinningskriminalitet, opplyser politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no i kveld.


Hun var i kveld ikke kjent med detaljene i dommene.

Flere øyenvitner
26-åringen har ifølge advokat Benedict de Vibe erkjent å ha påført offeret de dødelige knivstikkene ute på gata på Romsås.

- Han har sagt til meg at det var en nødvergesituasjon som gikk for langt da han brukte kniv mot kameraten. Han er gjerningsmannen, men han har ikke tatt stilling til hva han skal si til politiets siktelse, sier forsvareren til Aftenposten.no

28-åringen som ble drept er en barndomsvenn av siktede, og politiet tror ikke drapet var relatert til gjengmiljøene.

Siktede er nå i politiets varetekt, og vil trolig bli avhørt først i morgen. Politiet opplyser at det trolig var omlag seks øyenvitner til drapet, og mange av dem blir forsøkt avhørt i kveld.

- Vi har grunn til å tro at flere har sett handlingen. Derfor prioriterer vi avhør nå avhør av disse vitnene, sier Rohde til Dagbladet.no


DRAPSSIKTET: Den 26 år gamle mannen er svært godt kjent for politiet.
DRAPSSIKTET: Den 26 år gamle mannen er svært godt kjent for politiet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer