Drapssiktet 28-åring nekter skyld

Etter to uker i tysk varetektsfengsel har den drapssiktede norsk-tyske 28-åringen fått besøk av sin norske forsvarer. Han nekter skyld, og har så langt ikke villet forklare seg for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28-åringen er siktet for drapet på Eli Synnøve Høyland (49). For to uker siden ble han varetektsfengslet i Tyskland i inntil seks måneder. Tysk politi har så langt ikke fått noen forklaring av 28-åringen.

- Han er forsøkt avhørt, men han har ikke sagt noe, sier statsadvokat Detlev Dyballa i Verden, til NTB.

Nekter skyld

28-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken, fikk onsdag besøke sin klient i varetektsfengselet. Den tyske forsvareren, Rita von Döllen-Korgel, fikk samtidig saksdokumentene fra tysk politi.

- Vi har sammen gått gjennom dokumentene. Etter min oppfatning er dette ikke tilstrekkelig for å ta ut tiltale, sier Kroken. Hun opplyser at 28-åringen fastholder at han ikke har hatt noe med drapet å gjøre.

- Han har fått roet seg litt, men tar anklagene veldig tungt, sier Kroken. Den tyske advokaten har påkjært varetektsfengslingen, men kjæremålet har tatt tid fordi saksdokumentene ikke var tilgjengelig.

- Vi ber om løslatelse, sier Kroken. 28-åringen har motsatt seg å bli utlevert til Norge, og det står han fast ved fremdeles, legger Kroken til.

Utlevering

Saken er spesiell, både for norsk politi og for tysk politi. Årsaken er at 28-åringen har både norsk og tysk statsborgerskap. Få dager etter at Stavanger-kvinnen ble funnet drept, ble mannen pågrepet i sin fars hjem ved Bremen i Tyskland. Mannen er begjært utlevert til Norge, men foreløpig vil 28-åringen bli i Tyskland.

- Tirsdag var det møte mellom norske og tyske myndigheter, men foreløpig er ingenting avgjort, sier Dyballa. Politiadvokat Geir Magne Torvestad ved Rogaland politidistrikt opplyser at Stavanger-politiet i mellomtiden samarbeider med tysk politi om etterforskningen.

- Vi må bare vente. Vi får se hvor saken eventuelt kommer opp for retten, sier Torvestad.

Etterforskning

Den 49 år gamle kvinnen ble funnet kvalt i leiligheten sin i Stavanger 19. februar. En uke tidligere rømte 28-åringen fra Åna fengsel hvor han sonet en dom på ett år og ni måneder for en rekke vinningsforbrytelser. Ifølge sin advokat Anne Kroken nekter han for å ha drept 49-åringen.

- Vi vil nå gå gjennom sakspapirene og bevisene, sier Dyballa. Etter hvert som Stavanger-politiet får resultatene fra de tekniske undersøkelsene og vitneavhør, må alle papirer oversettes til tysk. Etterforskningen vil derfor ta tid, mener Dyballa.

(NTB)