Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet (28) vil bli utlevert fra Spania

- Han vil samarbeide med politiet for å bevise sin uskyld. Det er helt feil at han har stukket av, sier forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de tre mennene som er siktet for drapet på Mohammad Arshad (52) i Oslo 28. september ble pågrepet snaue to uker seinere da han krysset grensa fra Marokko til den spanske enklaven Ceuta.

28-åringen sitter nå i varetekt i Madrid. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre, men har nå bestemt seg for at han ikke vil motsette seg utleveringsbegjæringen fra norske myndigheter.

- Såvidt vi har forstått, samtykker han nå til en forenklet prosess for utlevering. Så snart vi får klarsignal fra spanske myndigheter vil vi hente ham til Norge, sier politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han oppplyser at det er uklart hvor raskt utleveringen vil skje.

- Vil samarbeide 28-åringens forsvarer, advokat Erik Dammen Stoltz, er nå i Spania for å besøke klienten. Tidligere denne uka bekreftet han at norskmarokkaneren går med på å bli sendt til Norge.

- Han har hele tiden ønsket å samarbeide med politiet for å bevise sin uskyld. Det er derfor han samtykker til utlevering. Prosessen er nå i gang og det er bare et spørsmål om tid før de nødvendige dokumentene er klare, sier Stoltz til Dagbladet.

Han mener det var helt unødvendig å pågripe 28-åringen.

- Det er helt feil at han har stukket av, slik det har blitt antydet. Han har hatt tett dialog med politiet hele veien og vi forstår ikke hvorfor han ble etterlyst. Pågripelsen var bare fordyrende, forsinkende og en ekstra belastning for min klient. Jeg vil si at politiet agerte meget overilt, sier Stoltz.

Advokaten mener det faller på sin egen urimelighet at 28-åringen skulle være på rømmen.

- Han skulle inn til Ceuta for å handle. Det var en ordinær grensepassering og han ville selvsagt aldri dratt fra Marokko og inn i spansk territorium om han hadde prøvd å unndra seg forfølgelse, sier forsvareren.

Han opplyser at klienten trolig vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo så snart han ankommer Norge med politieskorte.

- Han nekter for å ha deltatt i dette i det hele tatt. Han vet heller ikke hva som danner grunnlaget for mistanken, siden jeg har taushetsplikt også overfor ham om dokumenter i saken, sier Stoltz til Dagbladet.

Knyttes til gjengmiljø 28-åringen er straffedømt flere ganger, og ble så seint som i mai i år dømt til 120 dager fengsel for innbrudd og narkotikabesittelse. Han er tidligere dømt for blant annet ran og biltyverier. I november i fjor ble han etter det Dagbladet forstår pågrepet i en større narkotikasak i Østfold.

Samme dag som 28-åringen ble pågrepet på spansk territorium, gikk norsk politi til aksjon og pågrep hans 30 år gamle straffedømte venn i Oslo. Den tredje siktede, en  er internasjonalt etterlyst, men oppholder seg etter alt å dømme i Pakistan og er i kontakt med politiet via sin advokat.

Begge de to pågrepne mennene er regnet som en del av gjengmiljøet Furuset Bad Boys. Samtidig var 28-åringen og 30-åringen i september i år de mest sentrale i en voldelig konflikt med en person som drapsofferet kjente godt.

Én teori er at Mohammad Arshad ble et alternativt mål da kriminelle var på Manglerud for et oppgjør med den andre personen. Arshad hadde forsøkt å dempe en av de aktuelle konfliktene, men før det dødelige angrepet natt til 28. september tydet ingenting på at han selv var i fare.

DREPT: Den høyt respekterte restauranteieren Mohammad Arshad (52) ble slått i hjel like ved sitt eget hjem på Manglerud natt til lørdag 28. september i år. Tre menn er siktet i saken.
DREPT: Den høyt respekterte restauranteieren Mohammad Arshad (52) ble slått i hjel like ved sitt eget hjem på Manglerud natt til lørdag 28. september i år. Tre menn er siktet i saken. Vis mer