DRAP: Det var på denne bensinstasjonen på Ensjø i Oslo at drapet skjedde i august 2012. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
<div><br></div>
DRAP: Det var på denne bensinstasjonen på Ensjø i Oslo at drapet skjedde i august 2012. Foto:Nina Hansen / Dagbladet

Vis mer

Drapssiktet 29-åring utlevert fra Dubai til Norge

Mistenkt for å ha bestilt en leiemorder som drepte en 31 år gammel mann i Oslo i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet skriver i en pressemelding at en norsk statsborger i slutten av 20-åra i dag er utlevert fra Dubai til Norge.

29-åringens forsvarer, John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden, har overfor Dagbladet tidligere gjort det klart at 29-åringen ikke erkjenner straffskyld for å ha bestilt noe drap.

DRAPSSIKTET: 29-åringen. Foto: Politiet
DRAPSSIKTET: 29-åringen. Foto: Politiet Vis mer

Klokka 11.38 landa flyet fra Dubai på Oslo Lufthavn. Den drapssiktede ble tatt i mot av sivilpoliti melder NRK.

Etterlyst internasjonalt

Mannen har vært etterlyst internasjonalt av norsk politi og har det siste året vært varetektsfengslet i Dubai. Siden da har de jobbet for å få mannen utlevert til Norge.

29-åringen blir framstilt for varetektsfengsling i morgen.

Mannen er siktet for overlagt drap og drapsforsøk eller medvirkning til disse forholdene i forbindelse med drap og drapsforsøk på Ensjø i Oslo i august 2012, skriver politiet.

Den sikta er mistenkt for å ha bestilt en leiemorder som drepte Aqeel Shazad (31), leiemorderen har tilstått drapet.

DREPT: Aqeel Shahzad ble drept av en leiemorder. Leiemorderen har tilstått. Nå er mannen som skal ha bestilt drapet, utlevert til Norge fra Dubai. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet
DREPT: Aqeel Shahzad ble drept av en leiemorder. Leiemorderen har tilstått. Nå er mannen som skal ha bestilt drapet, utlevert til Norge fra Dubai. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet Vis mer

Samtykket ikke utleveringen

Politiadvokat Tina Helleland sier til Dagbladet at tiden det har tatt å behandle utleveringsbegjæringen i Dubai ikke er unormal behandlingstid.

- Politiet ser på utleveringen som et stort gjennombrudd i saken. Dubai er av enkelte kriminelle sett på som en frihavn, blant annet fordi Norge ikke har utleveringsavtale med De forente arabiske emirater. Til tross for at vi ikke har en avtale, har vi fått han utlevert, sier Helleland.

Politiet opplyser at 29-åringen ikke har blitt avhørt av norske myndigheter i Dubai.

- Hvorfor han han oppholdt seg i Dubai?

- Dette kjenner jeg ikke til, sier Helleland.

- Samtykket han utleveringen?

- Ut i fra de opplysninger vi har fått har han ikke samtykket til utleveringen, sier politiadvokaten.

Forsvarer: - Han ser fram til å få forklare seg

- Familien ønsker ikke å kommentere saken, skriver Eitya Rehman, bistandsadvokat for den fornærmedes familie, i en sms til Dagbladet.

Det var først i dokumentarboka "Kuppet" av Widerøe og Aas at den sikta ble anklaget for å ha noe med Ensjø-drapet å gjøre.

- Fra første dag han leste om anklagene i boken fra Widerøe/Aas har han nektet kjennskap til disse (anklagene journ anm). Han ba om informasjon fra politiet, men de ville ikke bekrefte anklagen. Han ba om å få gi sin forklaring, men det fikk ikke politiet til i Dubai, skriver Elden i en sms til Dagbladet.

- Nå ser han fram til å få forklare seg og håper å parkere anklagene en gang for alle, skriver forsvarsadvokaten og opplyser om at klienten har hatt utreiseforbud fra Dubai fram til nå.

Bistandsadvokat for den fornærmede i saken, Jan Christian Kvanvik, sier til Dagbladet at han har snakket med sin klient.

- Den fornærmede er svært lettet nå. Vedkommende setter sin til at videre etterforskning vil avdekke hva som har skjedd og hvorfor, sier Kvanvik.