Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
PÅGRIPELSE: Her pågripes den antatte gjerningsmannen etter at tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg. Video: Privat / Nyhetstips. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Knivdrap i Sarpsborg:

Drapssiktet (31) om knivstikkingene: - Ble styrt

Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Sarpsborg, har i avhør hevdet at knivangrepene skjedde utenfor hans kontroll.

Den 31 år gamle mannen, som er siktet for drap og drapsforsøk etter at tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg natt til i går, har hevdet overfor politiet at han følte seg styrt til å begå handlingene.

Det forteller advokatfullmektig Marius Otterstad, som bistår 31-åringen, og var sammen med mannen i politiavhør i går.

Det var Marianne Haugen (54) som døde som følge av knivstikkingen i Sarpsborg, opplyser Øst politidistrikt. Navnet frigis etter ønske fra pårørende.

54-åringen satt i en bil på en parkeringsplass overfor busstasjonen i Sarpsborg da hun ble angrepet. Hun døde senere av skadene.

De to andre kvinnelige ofrene ble skadd. En av dem pådro seg alvorlige skader, mens den tredje fikk stikkskader i armen og betegnes som lettere skadd.

- Ble styrt

I løpet av politiavhøret i går fikk den siktede 31-åringen spørsmål om han erkjenner straffeskyld.

- Han fikk spørsmålet, men var i en tilstand som tilsa at man ikke kunne legge til vekt hva han svarte, sier advokatfullmektig Otterstad.

- Politiavhøret varte lenge, og helt på slutten, da vi sto ute på gangen i en kort pause, diskuterte vi med påtalemyndighetene om de skulle stille ham spørsmålet. De spurte ham, og han svarte på det, men han var i en slags søvndyssende tilstand, og svarte ikke nødvendigvis på det han ble spurt om, mener Otterstad.

SARPSBORG: En mann er pågrepet og vil bli siktet for drap og forsøk på drap. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Han sier til Dagbladet at han opplever at klienten ikke er psykisk frisk.

- Han innrømmer de faktiske hendelsene, men vedkjenner seg ikke at det ble gjort med hensikt. Han mener han har blitt styrt uten at han har hatt kontroll, sier Otterstad, som også legger til at han har inntrykk av at klienten ikke husker alle detaljene fra hva som skjedde.

- Han forklarer seg ikke i detalj om selve utførelsene, men litt vidt rundt alt mulig, og han klarer ikke å svare konkret på spørsmålene politiet stiller, sier han.

- Dette ble like mye en historie om hvordan han har det i kroppen sin. Han snakket nok mer om hva han har inni seg, enn hva han opplevde at skjedde utenfor. Dette ble et ekstremt vanskelig avhør å ha, sier Otterstad.

SAPRSBORG: En mann er pågrepet etter at tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg sentrum. Et vitne forklarer hva hun hørte og så. Reporter / Video: Øystein Sæthre Vis mer

Utredning

Dagbladet har kontaktet politiet for en kommentar til advokatens uttalelser. Politiet ønsker ikke å kommentere saken.

I en pressemelding i går skrev politiet at undersøkelser av siktede, samt politiets kontakt med han så langt, tilsa at han ble fremstilt for lege og senere innlagt på sykehus.

- Politiet undersøker nå om mannens psykiske helse har hatt betydning for hendelsesforløpet, het det i pressemeldinga.

Den siktede 31-åringen sitter foreløpig varetektsfengslet på Kalnes sykehus, og det vil foretas en utredning av hans psykiske helse.

- Dette blir et tilregnelighetsspørsmål. En prejudisiell observasjon har allerede startet og to sakkyndige satt sammen med oss under avhøret, sier Otterstad.

- Hvordan opplever du at din klient har det?

- Han er preget av situasjonen, men det gjelder ikke bare hva som faktisk skjedde. Dette strekker seg lenger tilbake i tid - noe som forhåpentligvis vil bli avdekket i den prejudisielle observasjonen.

Politiet opplyste i går at to av ofrene hadde en relasjon til den siktede.

- De er del av hans nærmiljø, bekrefter Otterstad.

Drapsvåpen

31-åringen ble pågrepet i sin egen leilighet i Sarpsborg natt til i går. Han bodde der alene, ifølge advokaten.

- Han virker som han har vært mye for seg selv. Han har hatt noen bekjentskaper, som han har fortalt om problemene sine til, men disse personene har nok ikke kjent ham godt nok til å ta det seriøst, sier Otterstad.

Drapsvåpenet var et viktig tema under gårsdagens avhør, og politiet stilte mannen mange spørsmål rundt dette.

KNIVSTIKKINGEN: Ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje (Ap) forteller at politiet varsla kommuneledelsen om knivstikkingene i natt. Reporter: Marthe S.Lien Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Han svarte ganske utfyllende om det, men jeg vet heller ikke om disse svarene kan legges til grunn, ettersom han beskrev våpenet på en rekke forskjellige måter, sier Otterstad.

Han forstetter:

- Det er vel ingen tvil om at våpenet var en kniv. Min klient beskrev denne i en rekke forskjellige typer fasonger, men også helt uten noen fasong.

- Ikke kontroll

Den siktede skal ha beskrevet seg selv som rolig da knivstikkingene fant sted, ifølge advokaten.

- Han sier at han ikke har løpt rundt som en galning, men gått fra det ene stedet til det andre. Etter det siste stedet dro han hjem, og satte seg i leiligheten og slappet av fram til politiet kom.

- Forstår han hva det er han har gjort?

- I går var han i en søvndyssende modus. Han virket preget av det, og det virket ikke som at han hadde hatt lyst til å utføre handlingene, men at dette var noe han ikke hadde noen kontroll over, men ble styrt til å gjøre, sier Otterstad.

DRAP: Tre kvinner ble seint tirsdag kveld knivstukket på ulike steder i Sarpsborg. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

- Kunne vært menn

At alle ofrene var kvinner, sier Otterstad at han opplever at var tilfeldig for klienten.

- Det kunne nok like gjerne vært menn, sier han.

- De to ofrene som han hadde relasjon til fra før av, var ikke tilfeldige, men den siste var tilfeldig i den grad det kan kalles tilfeldig, ettersom han ikke hadde kontroll, sier Otterstad, som legger til at klienten har oppgitt at det var en grunn til hvorfor han ble styrt til å utføre handlingene

- Og hvem hevder han at han ble styrt av?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på. Det er fortsatt alt for tidlig å stadfeste et motiv i denne saken.

Den siktede 31-åringen er norsk statsborger av somalisk bakgrunn. Han ble i 2016 tiltalt for grov vold, men frikjent for forholdet. I dommen, som Dagbladet kjenner innholdet i, framkommer det at mannen tidligere har fått behandling for psykisk sykdom.

I 2014 og 2015 var han innlagt i psykiatrisk sykehusavdeling med symptomer på paranoide vrangforestillinger.

Varetektsfengslet

Like før klokka 13.00 meldte TV 2 at den 31 år gamle mannen blir varetektsfengslet i fire uker.

I kjennelsens står det, ifølge kanalen at han «med skjellig grunn kan mistenkes for straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder, nemlig for ett drap og to drapsforsøk sombeskrevet i siktelsen».

Otterstad bekrefter tidligere i dag at klienten ville samtykke til dette.

- Han kommer til å samtykke i at det utføres som kontorforretning. Nå vet jeg ikke hva påtalemyndigheten kommer til å begjære, men regner med at det er fire uker med brev- og besøksforbud, sier Otterstad.

Øst politidistrikt bekreftet tidligere i dag at 31-åringen ville bli begjært fengslet, med bakgrunn i fare for bevisforspillelse og gjentakelsesfare. Det er ikke kjent hvor lenge påtalemyndigheten vil begjære mannen varetektsfengslet.

Det var tirsdag at politiet fikk inn melding klokken 23.30 om en kvinne som var knivstukket ved Sarpsborg bussterminal. Kort tid etter kom det meldinger om to nye knivstikkinger i St. Nicholas gate og Oscars gate.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!