LENKET SAMMEN: De to drapssiktede mennene på henholdsvis 33 og 34 år ankom retten i Belfast lenket sammen med håndjern. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADET
LENKET SAMMEN: De to drapssiktede mennene på henholdsvis 33 og 34 år ankom retten i Belfast lenket sammen med håndjern. Foto: TORBJÖRN SELANDER / DAGBLADETVis mer

Drapssiktet (33) prøvde å sparke Dagbladets reporter

Skal ha torturert og drept norske Johanna Moore (78). Framstilt for fengsling i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BELFAST/OSLO (Dagbladet): De to mennene som er siktet for å torturert og drept norske Johanna Moore (78) i Sør-Afrika forrige uke, ble i dag framstilt for fengsling i Belfast Magistrates Court.

Da mennene i 30-åra ankom retten sammenlenket med håndjern, ble de møtt av et 20-tall demonstranter som protesterte mot kriminaliteten i landet. De to ble deretter geleidet inn i rettslokalet, og ble sittende og vente på dommeren.

Idet Dagbladet forsøker å ta bilde av den 33-årige hovedmistenkte - som tidligere er dømt for å ha trengt seg inn hos Moore - sparker han etter reporteren.

Ubekvemme I retten hadde mellom 25 og 30 skuelystne inntatt setene, og de drapssiktede så ubekvemme ut der de satt fremst i salen. Advokater er ennå ikke blitt oppnevnt for de to mennene.

Da dommeren ankom, ble det en heller kort seanse, der det ble bestemt at de siktede skal framstilles på ny fredag.

- Da vil resultatene fra de tekniske undersøkelsene være klare, sier Daniel Nkosi, politisjef i Dullstroom, til Dagbladet.

Nkosi opplyser at obduksjonsrapporten vil være klar i morgen.

Under fredagens rettsmøte vil de siktede få anledning til å be seg løslatt mot kausjon. Men etter hva Dagbladet forstår, er det svært lite sannsynlig at en løslatelse vil inntreffe.

Brukte ildrake De to mennene har forklart at de tok seg inn på den utvandrede norske kvinnens eiendom i turistbyen Dullstroom onsdag kveld, før alarmen var slått på. De brukte Moores egen ildrake til å mishandle henne med, for å få henne til å avsløre hvor pengene hennes lå gjemt.

DREPT HJEMME: Johanna Moore ble, tross en godt sikret eiendom, drept hjemme onsdag kveld. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD
DREPT HJEMME: Johanna Moore ble, tross en godt sikret eiendom, drept hjemme onsdag kveld. Foto: AMANDA BOTHA / BEELD Vis mer

De har også forklart at 78-åringen var i live da de dro fra huset.

Den ene, 33-åringen, ble etter tips påtruffet på en bar i slummen med en større pengesum. Han oppga adressen til kameraten, som så ble pågrepet hjemme i senga.

Johanna Moore utvandret til Sør-Afrika for 40 år siden, og har de siste 22 åra bodd i Dullstroom, der hun drev en planteskole. Hun skal for et års tid siden ha planlagt å flytte tilbake til Norge, men skrinla planene da hun ikke fikk ønsket pris for eiendommen.

Ifølge venner uttrykte 78-åringen frykt for den nå hovedsiktede 33-åringen, fordi han nylig slapp ut av fengsel etter å ha brutt seg inn hos henne ved en tidligere anledning.

DREPT: Johanna Moore (78) ble funnet drept i sitt hjem torsdag morgen. Foto: PRIVAT
DREPT: Johanna Moore (78) ble funnet drept i sitt hjem torsdag morgen. Foto: PRIVAT Vis mer