Drapssiktet 36-åring stjal gjenstander fra offeret (65)

- Det er noe som skjer når hun drikker, sier advokaten. Fengslingsanken ble avvist i dag.

DREPT HJEMME: Liket av Sigmund Gravdal fraktes her bort fra åstedet etter drapet, som skjedde tirsdag eller onsdag i forrige uke. Foto: FRODE M. BLOKHUS / HUSNESNETT
DREPT HJEMME: Liket av Sigmund Gravdal fraktes her bort fra åstedet etter drapet, som skjedde tirsdag eller onsdag i forrige uke. Foto: FRODE M. BLOKHUS / HUSNESNETTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 36-årige kvinnen som er siktet for å ha tatt livet av kvinnheringen Sigmund Gravdal (65), har fått avvist anken på fengslingskjennelsen fra tingretten, opplyser Gulating lagmannsrett til Dagbladet. Dermed må hun nå sitte fire uker varetektsfengslet, med brev-, besøks- og mediekontroll. De to første ukene må hun sitte i full isolasjon.

Kvinnens advokat Frode Skogvold opplyser til Dagbladet at klienten tar avslaget med fatning.

- Det gikk egentlig som forventet, ut fra sakens alvorlighetsgrad, som gjenspeiles i politiets fengslingsbegjæring. Jeg har forberedt henne på et slikt utfall, sier Skogvold.

Han forteller at 36-åringen fra Rosendal har det tøft.

- Hun mener hun ikke har gjort noe galt. Likevel skjønner hun at politiet nå trenger fred og ro til å etterforske saken grundig, sier advokaten.

Slått i hjel Gravdal ble onsdag kveld funnet ihjelslått i inngangpartet i sitt hjem. Politiet rykket til huset, i den lille bygda Sandvoll, etter å ha blitt oppringt av den siktede 36-åringen. Hun og ei 47-årig venninne ble pågrepet og siktet for forsettlig drap. Begge nekter imidlertid straffskyld etter siktelsen.

47-åringen har samtykket i å la seg fengsle under samme betingelser som venninna, og har langt på vei utpekt seg selv som den utøvende part i drapet. Hennes forsvarer Odd Arild Helland har imidlertid overfor Dagbladet antydet at hun vil påberope seg nødvergerett.

- Det gjelder fremdeles, sier Helland til Dagbladet i dag - og opplyser at hans klient trolig skal inn i nye avhør i morgen.

ETTERFORSKNING: Kriminalteknikere fra Hordaland politidistrikt saumfarer åstedet på Sandvoll i Kvinnherad. Nå har de fått bistand av Kripos. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
ETTERFORSKNING: Kriminalteknikere fra Hordaland politidistrikt saumfarer åstedet på Sandvoll i Kvinnherad. Nå har de fått bistand av Kripos. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Hun er preget av situasjonen, legger han til.

Ifølge Bergens Tidende vil 47-åringen påberope seg nødvergerett fordi Gravdal skal ha prøvd å forgripe seg seksuelt på henne. VG skriver i dag at kvinnen innrømmer å ha slått 65-åringen i hjel med ei slegge fordi hun ble rasende på ham. Tidligere er det meldt at ei øks og en hammer er funnet på åstedet.

- Var ikke til stede I motsetning til sin venninne nekter 36-åringen hardnakket for at hun i det hele tatt var til stede da Gravdal ble drept, og diskuterte lenge med aktor Eli Valheim i Bergen tingrett under fengslingsmøtet lørdag. Hun ville overhodet ikke bli sett av pressen, og gjemte seg bak ei gardin i rettssalen.

Nå viser det seg også at 36-åringen tok gjenstander fra Gravdal under drikkegildet hun og venninna hadde med ham. Ifølge VG ble hans mobiltelefon og minibankkort funnet på henne under politiets ransaking.

- Hun sier det er noe som skjer når hun drikker, forklarer forsvarer Skogvold til Dagbladet.

Advokaten er imidlertid optimistisk på klientens vegne.

- Nå er siktelsen nedjustert til «medvirkning til forsettlig drap». Jeg håper saken mot henne etter hvert blir frafalt, sier han, med henvisning til den 47-årige medsiktedes framstilling.

Kripos koblet inn Asbjørn Onarheim, politiadvokat ved Hordaland politidistrikt, vil verken bekrefte eller avkrefte opplysninger fra etterforskningen. Men han avviser at siktelsen mot 36-åringen er endret.

- Det stemmer ikke; drapssiktelsen står ved lag, sier han til Dagbladet.

DREPT: Sigmund Gravdal (65) bodde hele livet i den lille bygda Sandvoll. Her fotografert på sin daglige spasertur til dagligvarebutikken på Valen, fire kilometer unna. Foto: MAGNE FITJAR / HUSNESNETT
DREPT: Sigmund Gravdal (65) bodde hele livet i den lille bygda Sandvoll. Her fotografert på sin daglige spasertur til dagligvarebutikken på Valen, fire kilometer unna. Foto: MAGNE FITJAR / HUSNESNETT Vis mer

Lørdag opplyste Onarheims kollega Valheim at Kripos over helga ville komme til Kvinnherad. Onarheim forteller at et team derfra nå er på plass i Sandvoll for å bistå etterforskerne fra Kvinnherad lensmannskontor og Hordaland politidistrikt.

- De bistår i den tekniske etterforskningen, sier han.

De to siktede kvinnene er begge del av rusmiljøet i Kvinnherad, og har dommer på seg for narkotikabesittelse og tyveri. 47-åringen er også dømt for å ha forgiftet en psykiatrisk helsearbeider med metamfetamin, etter at hun blandet det sterke narkotiske stoffet i kaffekoppen hennes på ferja.