- Drapssiktet 36-åring ville haike med meg i feil retning

Kvinnen virket forvirret, forteller Torgeir Rusten (33).

- HAIKET I FEIL RETNING: I denne svingen like ved den drepte 65-åringens hus (i bakgrunnen) sto en kvinne som med stor sannsynlighet er den siktede 36-åringen, og haiket. Men hun sto i feil kjøreretning for å komme til Rosendal. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
- HAIKET I FEIL RETNING: I denne svingen like ved den drepte 65-åringens hus (i bakgrunnen) sto en kvinne som med stor sannsynlighet er den siktede 36-åringen, og haiket. Men hun sto i feil kjøreretning for å komme til Rosendal. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVOLL/OSLO (Dagbladet): - Da jeg var på vei hjem fra jobb på Sandvoll i 16-tida onsdag, sto en kvinne i svingen ved Sigmund Gravdals hus og haiket. Hun sa hun skulle til Rosendal, men i så fall sto hun i feil retning. Hun virket forvirret, sier Torgeir Rusten (33) til Dagbladet.

Tok taxi Rusten har tidligere, overfor Bergens Tidende og lokalavisa Kvinnheringen, fortalt at kvinnen som forsøkte å komme seg bort fra stedet, med stor sannsynlighet er identisk med 36-åringen som nå sitter i politiarresten i Bergen, siktet for forsettlig drap på 65-årige Gravdal. Også hennes 47-årige venninne er siktet for drapet.

- Først ville hun sitte på selv om jeg skulle i feil retning. Men til slutt kom hun til at det ikke var noen vits likevel, siden jeg skulle så kort vei, sier Rusten, som ikke vil ha bilde av seg i avisa.

Etter hva Dagbladet forstår, tok kvinnen seg etter hvert til tettstedet Rosendal i taxi, og meldte etter hvert fra til politiet om at Gravdal lå død i sitt hjem på Sandvoll.

Politiet rykket etter telefonsamtalen med 36-åringen i 22.15-tida ut til Sandvoll og fant Gravdal død, liggende i en blodpøl i inngangspartiet, ifølge VG med en hammer ved siden av seg.

- Prøvde å gjemme seg Dagbladet kjenner til at et annet vitne som bor på Sandvoll, har fortalt at hun så to ukjente kvinner hun mener må være de to drapssiktede. Dette skjedde tidligere på dagen, i 13-tida.

Vitnet har fortalt at hun kom kjørende med barna sine og skulle bade, da hun så de to kvinnene, som hun ikke dro kjensel på. Den ene prøvde å gjemme seg, hvilket hun fant mistenkelig.

At Torgeir Rusten sannsynligvis nesten ga haik til kvinnen som nå er siktet for å ha tatt livet av Gravdal, synes han er uhyggelig.

SAUMFARER ÅSTEDET: Kriminalteknikere fra Bergen saumfarer den avdøde 65-åringens hus og et større område rundt det. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
SAUMFARER ÅSTEDET: Kriminalteknikere fra Bergen saumfarer den avdøde 65-åringens hus og et større område rundt det. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Det er veldig spesielt at noe slikt kunne skje her. Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg tror fremdeles ikke det er skjedd, sier Rusten, som jobber i en butikk like ved åstedet.

- Gravdal kom innom her på kalde dager og kjøpte kull, fordi huset hans nok var dårlig isolert, sier 33-åringen.

- Hyggelig Den drepte 65-åringen var kjent for sin noe eksentriske livsførsel. Men ingen av naboene Dagbladet har snakket med, oppfattet ham som noen trussel.

- Gravdal gikk ofte langs veien, og slo gjerne av en prat. Han var hyggelig å snakke med, sier Rusten.

Liket er nå obdusert ved Gades institutt i Bergen, og den foreløpige rapporten viser at Gravdal døde av stump vold mot hodet, opplyser etterforskningsleder Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikt overfor Dagbladet.

- Det gjenstår likevel mye fra obduksjonen som vi ennå ikke har fått svar på, sier han.

Leganger bekrefter også at flere vitner har sett de to siktede kvinnene på Sandvoll onsdag, fra tidlig om morgenen til de tok seg fra stedet på ettermiddagen.

FUNNET DØD HJEMME: 65-årige Sigmund Gravdal ble onsdag kveld funnet død i inngangspartiet hjemme hos seg selv. Han var drept med stump vold mot hodet, bekrefter politiet nå. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
FUNNET DØD HJEMME: 65-årige Sigmund Gravdal ble onsdag kveld funnet død i inngangspartiet hjemme hos seg selv. Han var drept med stump vold mot hodet, bekrefter politiet nå. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Det er gjort en del observasjoner fra 09/10-tida ute på veien som går i nærheten av huset til avdøde. Ingen av vitnene har hatt direkte kontakt med kvinnene, og vi har derfor ikke så gode beskrivelser av tilstanden de siktede var i på disse tidspunktene, sier Leganger.

Stor etterforskning Han bekrefter at den ene kvinnen tok en drosje mot Rosendal. Den andre skal ha haiket mot Herøysund, hvor hun har bostedsadresse.

Politiførstebetjenten forteller at store ressurser er satt inn i etterforskningen; hele Kvinnherad lensmannskontor jobber med saken, og får bistand fra Bergen-kontoret, som bl.a. har tre kriminalteknikere på stedet.

Begge de to siktede kvinnene, som er tidligere straffet og kjent fra rusmiljøet i Kvinnherad, blir framstilt for varetektsfengsling i morgen.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikt leder den omfattende drapsetterforskningen fra kontoret i Bergen. Foto: LEIF STANG / DAGBLADET
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikt leder den omfattende drapsetterforskningen fra kontoret i Bergen. Foto: LEIF STANG / DAGBLADET Vis mer