Drapssiktet (36) skulle kastes ut

Hadde namsmannen på døra timer før drapet.

ÅSTEDET:  Kriminalteknikere fra politiet undersøker stedet der en kvinne i 50-årene ble funnet drept i 13-tiden i dag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/dagbladet
ÅSTEDET: Kriminalteknikere fra politiet undersøker stedet der en kvinne i 50-årene ble funnet drept i 13-tiden i dag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/dagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet.no): Bare timer før siktede (36) tok livet av sin mor, hadde han besøk på døra av politiet som var der i egenskap av å være namsmann.

- Namsmannen var der klokken 10 i dag. Han var der som følge av en kjennelse fra Follo tingrett, bekrefter lensmann i Vestby John-Erik Veseth på en pressekonferanse i dag.

Lensmann vil ikke si hva kjennelsen gjaldt, men etter det Dagbladet erfarer skulle 36-åringen og moren kastes ut.

Siktede ba imidlertid om å få noen timer på seg til å ordne praktiske ting og politiet lot ham få tre timer. Rett før tidsfristen gikk ut, klokken 12.57 ringte mannen til politiet og oppga at han hadde drept moren sin.
Død på soverommet
- Da vi kom til stedet ca klokken 13.10 påtraff vi vedkommende utenfor boligen, og kvinnen lå dø inne i boligen, bekrefter lensmann i Vestby John-Erik Veseth.

Den pleietrengende kvinnen ble funnet død på soverommet.  Politiet har ikke villet si noe om hvordan kvinnen ble drept, men opplyser om at det var blod på åstedet.

Mannen som nå er siktet for forsettlig drap, er en av lederne i det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia. Han har også hatt flere lederverv i den katolske kirken i Norge og jobber som lærer på en ungdomsskole i Son.

- Dette er en veldig oppskakende opplevelse, og følelsen av fortvilelse og sorg kommer opp, sier rektor på Grevlingen skole Jørn S. Andersen.

Rektor bekrefter at siktede hadde undervisning senest i går.

- Han har vært på jobb helt fram til det siste. Vedkommende var kontaktlærer og faglærer, og har vært på skolen i flere år, sier Andersen.

- Det viktigste for oss nå blir å forberede oss på å møte elevene i morgen tidlig. Vi må legge til rette for at de kan få bearbeidet sine følelser rundt dette på en best mulig måte, sier Andersen.
Ute av balanse

36-åringen er så langt ikke avhørt av politiet.

- Akkurat nå må vi avvente litt. Han er ganske urolig og ute av balanse og svært preget av hendelsen, sier lensmann.

Sønnen og moren bodde alene sammen i en del av en tomannsbolig i Son. Den siktede er ikke en kjenning av politiet.

- Vi er nå på stedet for å foreta tekniske undersøkelser, sier lensmann.

- I sorg
Mannens forsvarer Trond Dyvik har hatt samtaler med sin klient i kveld.

 - Han er innstilt på å forklare seg for politiet og på den måte å bidra til at saken oppklares på en så god måte som mulig, sier han.

Dyvik forteller at siktede har det tungt.

-Han er preget av situasjonen og er også i sorg over å ha mistet sin mor, sier advokaten.

36-åringen innrømmer drapet, men har enda ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Forsvareren vil heller ikke utdype hva som er årsaken til

- Han forteller at han har hatt en tung periode den siste tiden. Detaljer om dette og hvilken rolle dette har hatt ønsker jeg ikke å si noe om, sier Dyvik.

SIKTET:  Den drapssiktede mannen (36) ringte selv til politiet og sa at han hadde drept moren sin.
SIKTET: Den drapssiktede mannen (36) ringte selv til politiet og sa at han hadde drept moren sin. Vis mer