Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet avslørte seg selv

23-åringen som er siktet for overlagt drap på drosjeeier Ulf Braathen (42), ble arrestert ved en ren tilfeldighet. En drøy time etter tragedien traff en sivilkledd politimann 23-åringen på gata i Oslo sentrum. Politimannen reagerte spontant på mannens oppførsel og uttalelser om at «noe forferdelig» hadde skjedd - og pågrep for sikkerhets skyld 23-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Gunnar Larsen i Oslo-politiet sier til Dagbladet at polititjenestemannen på dette tidspunktet ikke visste om drapet på drosjeeier Ulf Braathen natt til søndag.

Tjenestemannen, som kjenner 23-åringen fra jobbsammenheng, fant det imidlertid best å ta ham med til Politihuset for å dobbeltsjekke mannens opplysninger.

Arrestasjonen skjedde uten dramatikk. 23-åringen ble med frivillig, etter det Dagbladet får opplyst.

- Vi er sikre på at vi har tatt en av de to som var i drosjen, nemlig 23-åringen, sier inspektør Larsen.
Dette ble bekreftet gjennom formelle politiavhør av 23-åringen i går ettermiddag.

Etter drapet ble en pistol kastet i nærheten av åstedet. Håndvåpenet ble seinere påvist av 23-åringen.

Flere vitner

Etter det Dagbladet får opplyst, hadde etterforskerne trolig uansett klart å finne fram til 23-åringen i løpet av kort tid. Politiet satt nemlig på gode vitneforklaringer fra personer som ble oppskaket av flere skudd litt før midnatt lørdag. Opplysningene politiet fikk om 23-åringen, var presise.

Politiet ble varslet, etter at et ektepar i villaområdet på Godlia hadde hørt tre-fire skudd. Deretter så de en mann som løp bort fra drosjen. Andre vitner så omtrent på samme tidspunkt to menn som hoppet over et gjerde like ved åstedet.

Ambulansepersonellet fant drosjeeieren død i førersetet, da de kom til åstedet like over midnatt.

Bilen, en Mercedes, sto parkert inn til siden i villaveien på Godlia. Dette tilsier at sjåføren hadde kommet til veis ende for turen, og skulle slippe av passasjeren, da alt plutselig gikk helt galt.

Etter det Dagbladet får opplyst, har i hvert fall 23-åringen bosted i området hvor Braathen parkerte for siste gang like før midnatt lørdag.

Etter alt å dømme tok 23-åringen rett og slett drosje hjem for å legge seg.

Ukjent motiv

- Vi vet foreløpig lite om motivet for drapet, og om avdøde også er blitt ranet. Dette vil de kriminaltekniske undersøkelsene forhåpentligvis gi svar på, sier politiinspektør Larsen.

I går kveld var politiet svært tilbakeholdne med opplysninger om selve hendelsen - og om 23-åringens forklaring.

23-åringen har ikke erkjent straffskyld etter siktelsen - som har en strafferamme på 21 års fengsel.

Fengsles i dag?

Politiinspektør Gunnar Larsen sier at politiet tar sikte på å framstille 23-åringen for varetektsfengsling i dag, litt avhengig av om de klarer å pågripe den foreløpig ukjente mannen som var med 23-åringen i drosjen til Godlia.

Etter det Dagbladet erfarer, vil politiet be om minst fire uker med brev- og besøksforbud i denne meget alvorlige saken.

Siktelsen for overlagt drap betyr at politiet mener at gjerningsmannen har hatt tid til å overveie om han skulle skyte Braathen, eller at attentatet var planlagt.

Drapet kan muligens være begått for å skjule et ran. En slik forbrytelse har også en strafferamme på 21 års fengsel.

Blodprøve

Ifølge politiet kan 23-åringen ha vært påvirket av alkohol, da han ble pågrepet ved en tilfeldighet av den sivilkledde politimannen i Oslo sentrum en drøy time etter drapet.

- Det er rutinemessig tatt såkalt utvidet blodprøve av 23-åringen. De undersøkelsene vil vise om han har vært påvirket, eventuelt av andre stoffer enn alkohol, sier Larsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media