Drapssiktet dømt for vold - jobbet på fritidsklubb

Den drapssiktede kjæresten (21) jobbet på fritidsklubb etter at han ble dømt for å ha slått ned forsvarsløse personer. Tirsdag skal han etter planen møte i retten på nytt, tiltalt for grov vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den 21 år gamle kjæresten med irakisk opprinnelse varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett. Lise Joanni Johanssons kjæreste har de siste årene vært innblandet i flere alvorlige voldsepisoder, men han hadde også en periode praksisplass ved en fritidsklubb i drabantbyen Holmlia.

Tirsdag i neste uke skal 21-åringen etter planen møte i Oslo tingrett tiltalt for grov vold mot en 50-år gammel mann.

- Jeg hadde vært på byen da tre ungdommer gikk løs på meg. Jeg husker ikke så mye av det. Jeg ble slått bevisstløs. Da jeg våkna var det masse politi og ambulansefolk rundt meg, forteller 50-åringen til Dagbladet.

Venner i sjokk

Den nå drapssiktede 21-åringen ble pågrepet på stedet sammen med to kamerater. Overfallet skjedde natt til 8. november i fjor.

- Nesa mi brakk, og jeg måtte sy flere sting i ansiktet. I etterkant har jeg tenkt mye på det som skjedde. Det er trist at det skal ta så lang før en slik sak kommer opp. At en av de nå er siktet for drap er bare tragisk, sier mannen til Dagbladet.

Venner av 21-åringen reagerte i går med sjokk og vantro etter at siktelsen ble kjent i miljøet.

- Jeg tror ikke at han kan gjøre noe slikt. Han er en god venn av meg. Jeg er i sjokk, sier en av 21-åringens venner til Dagbladet.

En annen venn sier at han alltid var i godt humør.

- Han spøkte og lo, var alltid i strålende humør. Jeg kan ikke begripe at det er han som står bak drapet på Lise, sier en annen venn.

Kom seint hjem

Politiet mener 21-åringen drepte kjæresten med et skudd fra en 9 mmm pistol, som han hadde med seg i hybelleilighet 121 på Teisen i Oslo natt til søndag. Politiet har fått opplysninger om at paret kom seint hjem natt til søndag.

- Jeg er sikker på at jeg så offeret sammen med en mann ved Oslo Spektrum ved 00.30-00.40-tiden natt til søndag. De gikk mot Grønland, sier et vitne til Dagbladet.

Politinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt bekrefter observasjonen.

- Vi er kjent med dette, og vi antar at mannen som gikk sammen med henne, er offerets kjæreste. De skal ha kommet til hybelleiligheten en stund etter dette, sier Kristiansen.

Kjæresteparet skal dermed ha kommet til den lånte hybelleiligheten på Teisen ved 01-tida natt til søndag. Ifølge politiet skal paret ha leid video og tent levende lys. En time seinere blir 18-åringen drept.

Arbeidsledig

Klokka 02.11 ringer kjæresten til politiets nødnummer for å fortelle at Lise er skutt og drept. Kjæresten sier en maskert mann kom inn vinduet, skjøt et skudd og stakk avgårde samme vei.

Politiet mener 21-åringen lyver, og jobber utfra en teori om at siktede drepte kjæresten med pistolen han hadde med seg.

- Vi har ingen grunn til å tro at det er andre involvert. Kjæresten er siktet for forsettlig drap, understreker politiinspektør Terje Kristiansen.

Den 21 år gamle mannen har bodd flere steder de siste årene. Han gikk på Rosenholm barneskole og Holmlia ungdomsskole. 21-åringen skal ha fullført et år av utdannelsen på videregående, men var arbeidsledig en lengre periode.

Ifølge Dagbladets kilder hadde 21-åringen praksisplass ved Søndre Holmlia Fritidssenter i minst et halvt år i løpet av fjoråret.

- Fungerte bra

- Han ble tatt inn som en del av et prosjekt for å sysselsette unge arbeidsledige. Jeg var ikke klar over at han var dømt for vold før jeg leste det i avisen. De unge vi tar inn skal ikke ha noe rusproblem eller en kriminelt belastet fortid, sier daglig leder Roland Daus ved senteret til Dagbladet. Fritidssenteret har fått 600000 kroner i støtte av Barne- og familiedepartementet til prosjektet.

- Han var der på dagtid, og hadde begrenset kontakt med barna og ungdommene på senteret. Det fungerte såvidt jeg vet veldig godt med ham, sier Daus, som presiserer at 21-åringen ikke ble lønnet av senteret, men gjennom stønad fra Aetat.

Daus husket i går kveld ikke nøyaktig tidspunkt for 21-åringens praksisperiode. Han mener det er et betydelig samfunnsproblem at en stor gruppe ungdom ikke kvalifiserer seg for skole eller arbeid.

- Det er et offentlig ansvar å integrere disse gruppene, sier Daus.

Politiet reagerer på at mannen jobbet ved et senter for ungdom.

- For meg fremstår det som underlig at en person med et slikt rulleblad kan ha en slik jobb. Det er nettopp i slike stillinger at man trenger gode forbilder, sier en politikilde.

Erkjenner ikke straffskyld

21-åringen samtykket i går til varetektsfengsling.

- Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Han opprettholder sin forklaring, og har forståelse for at politiet nå trenger tid. Det er derfor han har samtykket til veretektsfengsling, sier hans forsvarer Hanna Fossen Blom til Dagbladet.

Hun opplyser at den drapssiktede mannen fortsatt er svært nedtrykt og sliten.

DREPT: Lise Joanni Johansson (18).
DRAPSSIKTET: Den 21 år gamle mannen av irakisk opprinnelse er tidligere dømt to ganger. Tirsdag skal han etter planen igjen møte i Oslo tingrett, tiltalt for grov vold mot en full mann.
GRANSKING: Politiets teknikere utenfor leiligheten der Lise Joanni Johansson ble drept.