Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet ektemann ringte selv politiet. Først et døgn etterpå ble det søkt etter Janne

Halvannet døgn etter at hun sist ble sett, ringte Janne Jemtlands ektemann politiet.

SIKTET EKTEMANN: Over to uker etter at Janne Jemtland sist ble sett, ble ektemannen fredag siktet og pågrepet for drap. Her Ringsaker-lensmann Terje Krogstad, politiadvokat Julie Dalsveen og etterforskningsleder Trond Blikstad på en pressekonferanse fredag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIKTET EKTEMANN: Over to uker etter at Janne Jemtland sist ble sett, ble ektemannen fredag siktet og pågrepet for drap. Her Ringsaker-lensmann Terje Krogstad, politiadvokat Julie Dalsveen og etterforskningsleder Trond Blikstad på en pressekonferanse fredag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL (Dagbladet): Janne Jemtland (36) ble sist sett 02.00 ved sitt eget hjem i Brumunddal natt til 29. desember.

Forsvinningen, som lenge var en savnetsak, har nå utviklet seg til en drapssak. Politiet siktet i går kvinnens ektemann for drap. Mannen erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap. Han vil bli framstilt for varetektsfengsling mandag.

Ektemannen ringte politiet

Det var ektemannen som først ringte inn til politiet om at Jemtland var borte. Det skjedde lørdag 30. desember.

- Den første samtalen han hadde med politiet om forsvinningen skjedde halvannet døgn etter at hun var borte, sier Ringsaker-lensmann Terje Krogstad til Dagbladet.

Men samtalen på lille nyttårsaften førte ikke til søk eller leteaksjon. På kvelden 28. desember hadde Jemtland og ektemannen vært på romjulsfest på samfunnshuset Veldrom omkring sju kilometer hjemmefra før de skal ha tatt taxi hjem sammen.

Den første samtalen mannen hadde var med en operatør hos politiets operasjonssentral i Innlandet Politidistrikt på Hamar.

Ble ikke formelt savnet

Krogstad forklarer hvordan samtalen forløp seg.

- De ble enige om at «hvis hun ikke dukker opp igjen, får du ringe tilbake», sier lensmannen.

Hun ble dermed ikke formelt meldt savnet denne lørdagen.

- Det baserer seg på dialogen mellom partene, hvor bekymret blir man melder og hvor bekymret blir politiet av opplysningene. Den forståelsen som gir grunnlag for politiets avgjørelse.

PRESSEKONFERANSE: Politiet holdt pressekonferanse om utvikling i Janne-saken. Brumunddal-kvinnen har vært savnet siden den 29. desember. Politiet har i løpet av de siste dagene saumfart store områder i Ringsaker kommune. Video: NTB/Scanpix Vis mer Vis mer

Han ønsker ikke å gå i detalj om samtalen med politiet.

- Utgangspunktet var at han skulle ringe tilbake hvis hun ikke dukker opp igjen.

Stor leteaksjon

Det var først dagen etterpå, på nyttårsaften, at Janne Jemtland ble formelt savnet. Da ringte mannen opp igjen - og en stor leteaksjon ble satt i gang. Den pågår fortsatt. Jemtland er fortsatt ikke funnet, og politiet har som mål å finne henne.

- Politiet får mange sånne type telefoner i løpet av et år. Kanskje flere sånne i løpet av en uke. Det er operasjonssentralens vurderinger av meldingen som legges til grunn, sier han.

TOK MED TRAKTOR: Politiet konfiskerte to biler og en traktor fra Jemtland-eiendommen fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TOK MED TRAKTOR: Politiet konfiskerte to biler og en traktor fra Jemtland-eiendommen fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi får vurdere i etterkant hvorvidt politiet burde aksjonert på den meldingen eller ikke. Nå har det vært fokus på å finne Janne, sier Krogstad.

Politiet avhørte også Jemtlands nære bekjentskapskrets etter savnetmeldingen ble formell på søndag.

På spørsmål fra pressen om ektefellen er kritisk til at politiet ikke startet tidligere svarte Krogstad følgende på mandag:

LENSMANN: Terje Krogstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LENSMANN: Terje Krogstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Ja, han har stilt spørsmål ved det ja.

Politiet har lagret lydfilen fra samtalen for å seinere vurdere om politiet har gjort en kritikkverdig vurdering. Mannen satt i avhør i flere timer fredag kveld og natt til i dag.

Flere spørsmål

For offentligheten er det fortsatt tvil om hva som har ført til siktelsen mot mannen.

Politiet vært tilbakeholdne med hvilke opplysninger de sitter på om hvem som så Jemtland sist og hva hennes siste registrerte bevegelser var.

Det de så langt har offentliggjort av spor, er to blodspor funnet i nærheten av Brumunddal sentrum, omkring 13 kilometer fra parets bolig. I tillegg til at telefonene hennes slo inn på en basestasjon i sentrum av byen.

Likevel var det først i går, to uker etter Jemtlands forsvinning, gjennombruddet kom.

LETER FORTSATT: Politiet vil fortsatt lete etter Janne Jemtland, men mener nå kvinnen er drept. Her mannskaper i søk i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LETER FORTSATT: Politiet vil fortsatt lete etter Janne Jemtland, men mener nå kvinnen er drept. Her mannskaper i søk i går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Krimteknikere gjorde da en såkalt tredjemannsransaking av boligen deres, og holdt på i nesten ni timer før de pakket sammen. Politiet opplyser at det var tekniske funn under ransakingen av eiendommen, som skjedde før mannen var siktet, som nå har ført til siktelsen.

Blant annet konfiskerte politiet to biler og en traktor fra eiendommen. Politiet vil ikke si om sporene var i noen av de konfiskerte kjøretøyene, og ønsker heller ikke å svare på hvordan disse blir undersøkt.

Blodsporene

For offentligheten framstår det fortsatt som et mysterium hvordan de to blodsporene havnet halvannen kilometer fra hverandre i veikanten over en mil fra parets bolig.

Det var forrige torsdag politiet fant de første blodsporene etter Jemtland, på lørdag fant de nye blodspor halvannen kilometer unna.

Ifølge politiet var det disse sporene, samt det faktum at Jemtland har vært borte i to uker i en periode med mye snø og kaldt vær, som førte til at de i dag gjennomførte en såkalt tredjemannsransakelse hjemme hos ekteparet - på bakgrunn av at de mente det var skjellig grunn til mistanke om at hun var utsatt for noe straffbart.

- Det er en helhetsvurdering. Hun har vært savnet i 14 dager, og det har vært kuldeperiode med mye snø. I sum med de to blodsporene, tilsier det at Janne Jemtland har vært utsatt for en straffbar handling, sier hun.

- Derfor valgte vi å fokusere på Janne Jemtlands eiendom i dag. Hva som burde vært gjort tidligere, blir en vurdering, sier politiadvokaten til Dagbladet.

- Ikke noe grunnlag tidligere

- Det har ikke vært noe grunnlag for siktelse mot ektemannen før i dag. Det har ikke vært noen mistenkt eller siktet før i dag, understreker hun.

Det krimtekniske arbeidet på åstedet omtales som møysommelig, og Dalsveen sier de ennå ikke er ferdig. Hun ønsker ikke å gå inn på hva de tekniske sporene er, eventuelt drapstidspunkt eller åsted.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!