Drapssiktet får foreldreansvar

40-åringen som er siktet for å ha kjørt ned og drept sin samboer i Olsvik i juli, får foreldreansvaret for deres nyfødte datter, selv om han var nær ved å drepe henne. - Et sjokk, sier familiemedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27. juli ble den 29 år gamle moren kjørt ned og drept, og hennes fire uker gamle datter ble alvorlig skadd. Kvinnens 40-årige samboer er siktet for forsettlig drap og forsøk på forsettlig drap på barnet. Men til tross for drapstiltalen har mannen fått foreldreansvaret for den lille jenta.

- Det var et enormt sjokk å få vite at norsk lov gir mannen som drepte kvinnen, foreldreansvaret for barnet. Vi trodde at han automatisk mistet alle slike rettigheter etter å ha begått en så grusom handling, og vi vil kjempe for at han aldri skal få se barnet igjen, sier et nært familiemedlem av den drepte til Bergens Tidende.

Barneloven

Det er barneloven som regulerer foreldreansvar for barn, i dette tilfellet får loven svært spesielle utslag. Mannen får rettigheter han ikke hadde før han ble drapsmann, skriver Bergens Tidende.

- Fordi de var samboere, hadde moren etter norsk lov foreldreansvaret alene. Barneloven gir automatisk foreldreansvaret til den andre biologiske forelderen dersom moren dør. I dette tilfellet betyr det at barnefaren ved å drepe moren får rettigheter han ikke hadde tidligere, sier babyens bistandsadvokat, Knut Braathen til avisa.

Familien til den drepte kvinnen er fortvilt over situasjonen, og sier de vil gjøre alt for å overta ansvaret for barnet.

Den dreptes tante var vitne til at 40-åringen 27. juli satte seg i bilen utenfor hjemmet deres og ropte «Jeg skal drepe dere alle!» og meide ned sin samboer med bilen. Kvinnen trillet parets tre uker gamle baby i barnevogn, og barnet ble slengt ut av vognen og fikk kraftige hodeskader.

- Stor forståelse

Dersom barnelovens paragraf 36 tolkes bokstavelig får den gjenlevende foreldre automatisk ansvaret for barnet, dersom foreldrene bodde sammen før dødsfallet.

- I en så spesiell sak som dette fremstår nok dette for folk flest som rimelig kontroversielt. Sannsynligvis har ikke lovgiverne hatt en slik situasjon i tankene da loven ble utformet, og dette kan være en utilsiktet effekt av lovteksten. Jeg har stor forståelse for at avdødes familie reagerer sterkt på dette, sier advokat Egil Jordan, som er oppnevnt som babyens setteverge av Overformynderiet til Bergens Tidende.

Arveloven tar hensyn til at slike situasjoner. Per Kristian Orderud ble for eksempel fradømt arveretten etter å blitt kjent skyldig i å ha drept foreldrene og søsteren.

ANSVAR: 40-åringen er siktet for forsøk på forsettlig drap mot sin lille datter, men får likevel foreldreansvaret.